A fost semnat al 33-lea Acord de cooperare ştiinţifică

2008-09-23
 

În cadrul Conferinţei internaţionale cu genericul „Politici în domeniul ştiinţei şi educaţiei”,  ce şi-a ţinut lucrările între 19-21 septembrie, la Chişinău, a fost semnat Acordul de cooperare între Academia de Ştiinţe a Cehiei şi Academia de Ştiinţe a Moldovei. Acest document vizează următoarele forme de cooperare ştiinţifică: schimbul de savanţi şi specialişti pentru vizite de studii şi cercetare, precum şi de activităţi comune; încurajarea proiectelor comune între instituţiile şi organizaţiile interesate ale părţilor; organizarea comună a conferinţelor, simpozioanelor, seminarelor şi workshop-urilor pe subiecte aprobate de comun acord; schimbul de informaţii ştiinţifice şi alte materiale privind cercetarea. Nu sunt excluse şi alte forme de cooperare prin acordul reciproc al părţilor. Semnarea Acordului este importantă pentru ţara noastră şi în contextul preluării de către Republica Cehă a Preşedinţiei Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2009. 

Acordul de cooperare între Academia de Ştiinţe a Cehiei şi Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost semnat de academicienii Vaclav Paces şi Gheorghe Duca, preşedinţii acestor înalte foruri ştiinţifice naţionale.

Noul Acord de cooperare ştiinţifică bilaterală, semnat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, constituie al 33-lea document de acest gen la număr ce confirmă un parteneriat de activitate cu alte academii de ştiinţe, organizaţii internaţionale din sfera cercetare-inovare şi fonduri de cercetări.
       
În imagine: momentul semnării  noului Acord de cooperare ştiinţifică.

Marina Calmîc,
Direcţia integrare europeană şi cooperare internaţională a A.Ş.M.