Conferința științifică internațională „Centenar Sfatul Țării”

2017-11-21
 

Marţi, 21 noiembrie 2017, Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Academia Română, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Institutul „A. D. Xenopol” – Filiala Iași a Academiei Române, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău şi alte instituții partenere organizează Conferința științifică internațională „Centenar Sfatul Țării”. 

Şedinţa plenară a Conferinței se va ţine în fostul Palat al Sfatului Ţării (actualmente, blocul de studii al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău, str. Alexei Mateevici, 111), începând cu ora 9:00, după care conferinţa îşi va desfăşura lucrările în sălile de studiu ale Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova (str. Alexei Mateevici, 60).
 
La Conferinţă vor participa savanţi în domeniul cercetării istoriei din România, Rusia, Ucraina, Lituania, Republica Moldova.
 
O sută de ani în urmă, în spațiul basarabean s-a produs un eveniment de o importanță deosebită în istoria populației dintre Prut și Nistru. La 21 noiembrie 1917, la Chișinău, s-a întrunit în ședință legală și solemnă primul organ legislativ al populației basarabene. Constituit în mod democratic, cu o reprezentanţă populară, Sfatul Ţării a asigurat perspectiva de dezvoltare democratică a proceselor revoluţionare în ţinut, declanşate după revoluţia rusă din Februarie 1917, şi a zădărnicit tentativele de anarhizare și instaurare a terorii roșii. Evenimentul se constituie drept una din cele mai frumoase pagini de istorie politică scrise de oamenii politici din spațiul basarabean.
 
La eveniment sunt invitați reprezentanții mass-media.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM