O noua carte despre astronomul basarabean Nicolae Donici

2018-06-29
 

O noua carte despre Nicolae Donici a fost lansata la Ambasada Republicii Moldova la București chiar in ziua solstițiului de vara, 21 iunie 2018.

 "Nicolae Donitch, a Pioneer of the International Astronomical Union"
 
Cartea a fost scrisa de către doamna dr. Magda Stavinschi, cercetător onorific al Institutului Astronomic al Academiei Române, atât pentru a-l face cunoscut pe marele savant comunității științifice internaționale cat si in vederea celebrării centenarului Uniunii Astronomice Internaționale (UAI): http://astronomy2018.univie.ac.at/symposia/symposium349/
 
România a aderat la această Uniune datorită unuia din cei mai mari savanţi ai epocii, astronomul basarabean Nicolae Donici, membru de onoare al Academiei Române. Plecat din România în 1945, i s-au pierdut complet urmele (nu se ştia nici măcar când şi unde a murit). Prin eforturile doamnei dr. Magda Stavinschi, fost director al Institutului Astronomic al Academiei Române între 1990 şi 2005, şi cu sprijinul CNRS (Consiliul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa), ultimele enigme au fost descifrate și reprezintă unul dintre subiectele cărţii, de rând cu descrierea cronologică a vieții și operei astronomului Nicolae Donici pe baza documentelor rămase de pe urma marelui om de știință.
 
Lucrarea este rezultatul unei munci asiduă de mai bine de două decenii a autorului, care a început, practic, după organizarea în comun de către Academia Română și Academia de Științe a Moldovei în anul 1994 a unui simpozion dedicat împlinirii a 120 aniversare de la nașterea astronomului.
 
    
 
Coperta cărții si fotografia doamnei Magda Stavinschi cu ES. dl. Ambasador Mihai Gribincea