Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a participat la festivitatea Primului sunet la Liceul „Prometeu-Prim”

2018-09-03
 

Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a participat la festivitatea Primului sunet la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”. Cu prilejul începutului unui nou an şcolar, preşedintele Gheorghe Duca a adresat un mesaj de felicitare elevilor, profesorilor și părinților. „Stimați profesori, părinți, dragi liceeni, pentru voi, pentru noi si pentru toata țara, astăzi este o zi frumoasă si deosebită. Este ziua cunoștințelor. Un an întreg veți obține de la profesori noi cunoștințe, iar părinții se vor bucura ca voi veți deveni într-un an mai deștepți, mai culți, mai buni si mai vrednici pentru tară și neam”, a menționat academicianul.

Totodată, președintele AȘM a dorit să-și motiveze prezența la Liceul Prometeu în această zi importantă, iar motivele sunt două. Primul motiv și cel mai emoționant este că nepoțica Domniei Sale, Sanda, a mers în clasa I, iar primii pași spre cunoaștere a ales să-i facă anume la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”. „Eu vreau sa fiu astăzi alături de ea, deoarece o iubesc foarte mult. Îi doresc sa învețe foarte bine, ca și voi toți, sa fie sârguincioasa și sănătoasă”, a spus cu emoții acad. Gheorghe Duca. Al doilea motiv care îi justifică dreptul de fi prezent este faptul ca Liceul Prometeu se află în topul celor mai bune licee din țară, alături, bineînțeles, de Liceul „Aristotel”, fostul Liceul al Academiei de Științe, instituții care promovează servicii educaționale la cele mai înalte standarde.
 
Academicianul Gheorghe Duca le-a dorit liceenilor, în primul rând, sa-și iubească limba, „deoarece Limba noastră-i o comoară/ În adâncuri înfundată/ Un șirag de piatra rară/ pe moșie revărsată/. Și aceste cuvinte sunt fundamentul Imnului Republicii Moldova”. Președintele Duca le-a dorit elevilor să-și iubească limba, așa cum a iubit-o Grigore Vieru: „In aceeași limbă toată lumea plânge/In aceeași limba râde un Pământ/ Și doar în limba ta durerea poți sa-o mângâi/ Iar bucuria sa-o preschimbi în cant.”
 
Ca un îndemn de a-și iubi limba, țara și neamul a fost și un citat al lui Nichita Stănescu care a spus: „Limba Română este Patria mea”. Deci, sa o iubiți ca ea este Patria voastră, a spus președintele AȘM. Sa va iubiți limba, istoria si pământul, a continuat academicianul, deoarece, cum a spus Ion Druță la 31 august 1989 „Limba, istoria şi pământul sunt trei piloni care ţin o naţiune”.
 
Cel mai recent gând la îndemnul de a-ți iubi limba a fost extras din prelegerea publică din cadrul lecturilor academice, susținută de Ziua Limbii Române, la Academia de Științe a Moldovei, de ilustrul om de știință, intelectual distins, academicianul Eugen Simion, care a declarat: „Limba este primul indice-simbol al unei identități naționale. Primul semn al unei identități naționale este limba, de aceea, națiunile cultivate au grijă de limbă”.
 
Președintele AȘM le-a mai dorit liceenilor să înregistreze succese frumoase şi în acest an de studii, să menţină performanţa şi prestigiul Liceului, să fie mereu dornici de a cunoaşte cât mai mult, căci doar prin cunoaştere îţi poţi făuri un viitor demn.
 
Și cum drumul spre cunoaștere trece prin cărți, academicianul Gheorghe Duca a donat Liceului un set impunător de carte.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
   Serviciul de Presă al AȘM