„Primul român în cosmos” – Expoziție și Conferință

2018-09-26
 

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Universitatea Tehnică a Moldovei organizează, în cadrul Programului CENTENAR, în zilele de 26-28 septembrie, Expoziţia şi Conferinţa „Primul român în cosmos”. 

Evenimentul științific şi cultural de o înaltă ținută academică și diplomatică aduce în prim plan, la ceas aniversar pentru națiunea română, una dintre contribuțiile importante care a marcat istoria contemporană a cuceririi spațiului cosmic.
 
Zborul românului Dumitru Prunariu a însemnat pentru istoria aviației românești  o nouă și binemeritată realizare. Se împlinesc 37 de ani de la lansarea cu succes a misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spațial Intercosmos, când pentru 7 zile, 20 de ore și 42 de minute inginerul aeronautic Dumitru Prunariu avea să fie cetățean al spațiului cosmic.
 
Expoziția de un inedit debordant pune la dispoziția publicului interesat imagini, texte, ilustrații cu referire directă la evenimentele cruciale din viața și activitatea cosmonautului, aviatorului, inginerului, dar și diplomatului român.
           
Evenimentele se vor desfăşura după următorul program:
27 septembrie, ora 15:00, Holul AŞM – inaugurarea Expoziţiei „Dumitru Prunariu - Primul român în cosmos”
27 septembrie, ora 15:30, Sala Mică a AŞM – Conferinţa „Demersuri românești în istoria aviației și astronauticii”, susţinută de E.S. Dumitru Prunariu
28 septembrie, ora 09:30, Centrul TEKWILL al Universității Tehnice a Moldovei – Conferinţa „Importanța și consecințele științifice și de dezvoltare a cuceririi spațiului cosmic”, susţinută de E.S. Dumitru Prunariu
 
Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chişinău şi Radio Datina
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM