La Mulți Ani pentru doctorul habilitat în agricultură, Vasile Botnari

2019-01-30
 

Astăzi și-a sărbătorit ziua de naștere doctorul habilitat în agricultură Vasile Botnari, cercetător științific principal în cadrul Laboratorului genetica rezistenței plantelor, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor. Cu acest prilej, omagiatul a fost felicitat de acad. Boris Gaina, adjunctul conducătorului Secției științe ale vieții a AȘM și dr. Gheorghe Tudorache, secretar științific al secției.

Acad. Gaina a adresat omagiatului sincere felicitări şi urări de bine, însoţite de sentimente de recunoştinţă şi preţuire pentru contribuţia proprie la dezvoltarea ţării şi promovarea cercetărilor valoroase în domeniul legumiculturii. „Mă bucur de ceea ce faceți Dumneavoastră, împreună cu colegii și apreciez faptul că lucrați pentru știința fundamentală și cea aplicativă”, a spus acad. Gaina, dorindu-i sărbătoritului multă sănătate şi realizări dintre cele mai frumoase și în continuare.
 
Totodată, academicianul a transmis mesajul de felicitare din partea președintelui interimar al AȘM, acad. Ion Tighineanu, în care a fost subliniată activitatea ştiinţifică a savantului în legumicultură, dar şi eforturile depuse pe parcursul anilor, inclusiv, în perioada directoriei, pe care le-a orientat spre consolidarea cercetărilor și soluționarea celor mai stringente probleme din această ramură.
 
Sincere felicitări a exprimat, din partea colectivului, dar și personal, directorul IGFPP, dr. Larisa Andronic. Directorul i-a mulțumit omagiatului Vasile Botnari, ex-director al Institutului, pentru activitatea prodigioasă pe care au realizat-o pe parcursul, s-ar părea, a unui timp scurt, dar care a reușit să facă lucruri mari și frumoase. Iar faptul că a preluat directoria institutului după Domnia Sa, a recunoscut actualul director, îi face mai facilă activitatea, deoarece multe lucruri au fost puse la punct, multe lucrări au fost ajustate, au lucrat într-o echipă și rămâne să realizeze tot ce a fost inițiat, inclusiv, proiecte, tematici și viziuni de viitor.  
 
Sănătate, putere și mereu să aibă gânduri bune i-a dorit și doctorul în științe agricole, Ion Pailic, șeful bazei științifice experimentale și dezvoltare tehnologică și alți colegi.         
La rândul său, omagiatul a mulțumit pentru aprecieri și cuvintele frumoase care i-au fost adresate, chiar dacă este profund conștient că multe din ele nu totdeauna sunt pe deplin meritate, dar e plăcut să le auzi, oricum. Vorbind de activitatea sa de cercetare, dr.hab. Vasile Botnari a spus că aceasta este una de la care nu te poți abate, nu te poți opri. „A te ocupa de știință înseamnă a acumula cunoștințe care vor fi permanent de folos”, a spus savantul, exprimând regretul că în societate cunoștințele, cunoașterea în general nu sunt recunoscute la justa lor valoare. „Vă mulțumesc că ați venit și m-ați felicitat și cred că pe viitor ne vom susține unul pe altul, pentru a realiza ceea ce ne-am planificat”, și-a încheiat discursul de gratitudine sărbătoritul.
 
Dr. hab.Vasile Botnari este Laureat al Premiului Naţional pentru tehnologii agricole. Aportul savantului Vasile Botnari în cercetare constă în elaborarea şi implementarea tehnologiilor performante de cultivare a legumelor. Cercetările efectuate în domeniul ameliorării plantelor s-au soldat cu crearea şi omologarea a peste 20 soiuri de legume în Republica Moldova şi Belarus.
           
Activitatea ştiinţifică a dr.hab. Vasile Botnari s-a axat pe elaborarea noilor măsuri agrotehnice, sistemelor de protecţie integrală a plantelor de buruieni, boli şi dăunători, perfecţionarea şi diferenţierea tehnologiilor de cultivare a legumelor pentru diferite condiţii de producere, crearea soiurilor de plante, producerea şi condiţionarea seminţelor.
 
Eugenia Tofan,
    Serviciul de Presă al AȘM