Întrevederea Președintelui AȘM, acad. Ion TIGHINEANU cu Directorul general al Centrului Federal de Cercetare Serviciul Geofizic Unic al AȘ din Federația Rusă, dr. Yurii VINOGRADOV

2019-06-04Președintele Academiei de Științe a Moldovei, academician Ion Tighineanu, a avut vineri, 31 mai 2019, o întrevedere cu Directorul general al Centrului Federal de Cercetare „Serviciul Geofizic Unic al Academiei de Științe din Federația Rusă”, dr. Yurii Vinogradov.

În cadrul dialogului, acad. Ion Tighineanu a informat oaspetele despre procesul de reformare a Academiei de Științe a Moldovei, activitățile de cercetare la Institutul de Geologie și Seismologie, precum și despre perspectivele cercetărilor în acest domeniu. De asemenea, au fost puse în discuție și perspectivele de colaborare între Academia de Științe a Moldovei și Academia de Științe din Federația Rusă, în particular, în domeniul seismologiei. În context, a fost menționat faptul că 70 de ani în urmă a fost pusă în funcțiune prima stație seismică pe teritoriul Moldovei.
 
La rândul său, dr. Yurii Vinogradov a subliniat că prima stație seismică pe teritoriul Imperiului Rus datează din anul 1901 și a fost pusă în funcțiune în Tiflis (Tbilisi), iar în acest an se împlinesc 25 de ani de la inaugurarea Centrului Geofizic Unic al Federației Ruse.
 
Totodată, în cadrul întrevederii a fost discutată și chestiunea ce ține de organizarea de către Institutul de Geologie și Seismologie în comun cu Centrul Federal de Cercetare „Serviciul Geofizic Unic al Academiei de Științe din Federația Rusă” a Școlii Internaționale de Seismologie, lucrările căreia se preconizează a fi desfășurate în perioada 9-13 septembrie curent în incinta Academiei de Științe a Moldovei.
 
La ședință au participat dr. hab. Veaceslav Ursachi, viceconducător al Secției Științe Exacte și Inginerești a AȘM, dr. Igor Nicoara, directorul Institutul de Geologie și Seismologie și dl Ion Ilieș, șeful Centrului Monitorizare Seismică.
 
Serviciul de Presă al AȘM