Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a participat la cea de-a VII- a ediție a „Moldova Cyber Week 2019

2019-11-19


Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a participat astăzi, 19 noiembrie, la cea de-a 7-a ediție a „Moldova Cyber Week: Forum Regional de Securitate Cibernetică”. 

Evenimentul a întrunit experți din România, Ucraina, Georgia, Lituania, Letonia, Germania SUA, Italia, republica Moldova, forumul fiind o platformă tradițională deja în RM de dialog, de cooperare, unde se întâlnesc experți naționali și internaționali, mediu public privat, alături de societatea civilă și mediul academic. Scopul reuniunii este de a discuta și a găsi răspunsuri la cea mai complicată problemă la ziua de azi în domeniul ciberneticii.

La deschiderea Forumului Regional de Securitate Cibernetică a participat prim-ministrul Ion Chicu, ministrul, Integrării și Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, directorul Servicii informaționale și securitate cibernetică, Serghei Popovici, rectorul UTM, dr.hab., Viorel Bostan, Reprezentantul Uniunii internaționale pentru probleme de securitate, dl Preetam Maloor.

Premierul Chicu a adresat un mesaj, în care a apreciat importanța evenimentului, dat fiind că numărul utilizatorilor de internet crește vertiginos, iar astăzi sunt deja peste 4 miliarde, iar atacurile cibernetice asupra infrastructurilor guvernamentale și scurgerile de informații reprezintă un adevărat pericol în adresa stabilității şi securității naționale, atât pe plan socio-economic, cât şi cel politic. „Având în vedere viteza progresului tehnologic, măsurile de prevenire trebuie să fie actualizate constant pentru a ține pasul cu noile provocări și riscuri. Iar pentru aceasta, trebuie intensificată cooperarea între toți factorii implicați, inclusiv forțe de ordine, industrie, ONG-uri și instituții de cercetare pentru a putea reduce riscul de securitate cibernetică”, a declarat șeful Executivului. Totodată, premierul Chicu a specificat că o singură țară nu deține resurse și instrumente necesare pentru a asigura securitatea cibernetică. De aceea, trebuie să fie fortificată constant cooperarea interinstituțională, regională și, desigur, cea internațională. „Protejarea spațiului cibernetic poate fi eficient realizată prin colaborarea dintre Guvernul Republicii Moldova, sectorul privat, care de multe ori deține și operează o mare parte a infrastructurii, societatea civilă și mediul academic”, a relevat oficialul.

Mesaje de salut participanților au adresat și ministrul, Integrării și Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, directorul Servicii informaționale și securitate cibernetică, Serghei Popovici, rectorul UTM, dr.hab., Viorel Bostan, Reprezentantul Uniunii internaționale pentru probleme de securitate, dl Preetam Maloor, Elveția.

În mesajul său, rectorul UTM, Viorel Bostan a remarcat că astăzi atacurile cibernetice cresc în frecvență, dar și mai alarmant, cresc în complexitate, devin mai sofisticate, mai elaborate. Aceste atacuri se referă nu doar la structuri guvernamentale, instituții bancare, infrastructură, corporații, dar și la întreprinderi mici și mijlocii, persoane fizice, structuri academice, care ar părea că nu ar trebui să fie într-atât afectate. Această industrie de securitate cibernetică este una dintre cele mai rapide și este în creștere. Totodată, rectorul Bostan a specificat că pe lângă aceste amenințări și provocări, cu care ne confruntăm astăzi, pentru universități apar și oportunități, ceea ce înseamnă că în continuare va fi un deficit enorm de specialiști în securitatea cibernetică. „Ori, pentru noi, în acest caz, este foarte important să pregătim specialiști care să satisfacă cerințele pieței forței de muncă. De asemenea, este o oportunitate pentru noi să ne implicăm în comun cu industria în proiecte de cercetare-dezvoltare, pentru că avem un potențial uman foarte pregătit”, a rezumat rectorul Bostan, exprimând opinia că, cheia succesului în orice activitate este cooperare și parteneriat integrat.

Prima prezentare în cadrul Forumului a fost făcută de acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM și a fost intitulată „Nanotehnologii bioinspirate”. Înainte, însă, de a trece la expunerea prezentării, acad. Tighineanu a ținut să menționeze că Laureatul Premiului Nobel pentru anul 2004, fizicianul Frank Wilczek, a atras atenția la faptul că știința și tehnologiile moderne au capacitatea de a schimba lumea în bine sau în rău. „Iată că securitatea cibernetică ne arată că trebuie să întreprindem eforturi consolidate pentru ca tehnologiile moderne să schimbe lumea în bine”, a remarcat academicianul, precizând că scopul prezentării este de a demonstra că în Republica Moldova se fac cercetări de valoare, cercetări care sunt efectuate la un nivel înalt. Al doilea aspect pe care aș vrea să-l demonstrez este că natura a elaborat în decursul a milioane de ani foarte multe tehnologii, inclusiv, nanotehnologii. Scopul nostru este de a le descoperi și a le utiliza”, a relevat acad. Ion Tighineanu. În prezentarea sa președintele AȘM a descris procesul de elaborare a unor nanotehnologii și nanomateriale inspirate de natură, inclusiv a unor nanomateriale destinate pentru protecția împotriva radiațiilor electromagnetice.

„Moldova Cyber Week: Forum Regional de Securitate Cibernetică” este organizat sub patronajul Guvernului, de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.

Eugenia Tofan,
specialist principal,
Secția Management academic și relații externe