Toate realizările de excepție se obțin prin pasiune, talent, răbdare și multă muncă

20.06.2022
Unique visitors: 475

Un eveniment de anvergură, ca proiect realizat și valoare, s-a desfășurat la 17 iunie 2022 în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei. E vorba de lansarea volumului enciclopedic al evreilor basarabeni, semnat de Denis Roșca „The Great Encyclopedia of Bessarabian Jews”, care s-au afirmat plenar pe toate continentele lumii. Cartea, într-o ținută poligrafică excelentă și bogat ilustrată, a ieșit de sub tipar în anul 2021, la editura „Deep Knowledge Group”.

Acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, în cadrul inaugurării evenimentului, desfășurat în format hibrid, cu prezență în Sala Azurie și cu posibilitatea de a participa online, a avut de spus doar cuvinte de apreciere în adresa dlui Denis Roșca și a lucrărilor sale de tip enciclopedic, pe care le lansează în ultimii ani. Dna mem. cor. Svetlana Cojocaru a venit cu alte detalii semnificative referitor la autor și activitatea sa, menționând că Denis Roșca este și autorul „Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova” publicată în 2016, cu 1800 de biografii ale oamenilor din țara noastră, precum și al studiului „The Stages of Industrializon” – model de structurare a acțiunilor în procesul de industrializare în țările din lumea a treia. În anul 2016, protagonistul a devenit câștigătorul Concursului European al Cercetătorilor „Science Slam Moldova”. Tot atunci, Televiziunea Națională l-a nominalizat Om al Anului 2016.

Este bine de luat aminte că istoria evreimii din Basarabia este interesantă și importantă pentru populația băștinașă, cu pagini strălucite și tragice, în contextul concret istoric al politicii țariste. Denis Roșca, doctorand la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere, a urmărit în lucrarea sa un alt scop: de a-i găsi pe cei mai de vază reprezentanți ai evreilor basarabeni, care se identifică cu această origine: personală, a părinților sau a bunicilor lor. Selectarea și îngrijirea biografiilor, incluse în acest volum constituie o muncă titanică de căutare, având drept scop stabilirea punților de legătură dintre foștii băștinași și actuala țară, de la care am putea primi și consultanță, și ajutor în dezvoltarea Republicii Moldova.

Academicianul Ion Tighineanu a precizat că grație entuziasmului dlui Roșca, în ultimii doi ani, s-au stabilit relații strânse de colaborare între Academia de Științe și prof. Randy Schekman, Laureat Nobel în medicină (2013), SUA, ales recent membru de onoare al AȘM, și prof. Serge Haroche, Laureat Nobel în Fizică (2012), Collège de France, Paris, Franța. Primul are bunici înmormântați la Ocnița, la cel de al doilea bunica, de asemenea, este de origine din Basarabia. Denis Roșca a prezentat și alte biografii de legendă din volumul „The Great Encyclopedia of Bessarabian Jews”: Saul Perlmutter, laureat Nobel în Fizică (2011), membru titular al Academiei Naționale de Științe din SUA și al Academiei de Arte și Științe, bunicul căruia a emigrat în SUA din Florești; Serghei Gershenzon, ambii părinți născuți la Chișinău, de trei ori a fost nedreptățit de Comitetul pentru Premiul Nobel: în Rusia, în anii 1930–1940, au fost intentate un șir de procese politice împotriva geneticienilor. Mai târziu, toate trei descoperiri ale savantului au fost apreciate cu cea mai înaltă distincție științifică, dar… deja sub alte nume, persoane, care au avut curajul să recunoască prioritatea și meritul lui Serghei Gershenzon în aceste descoperiri; Boris Ephrussi, biolog, de asemenea, cu origini basarabene și cu istorie de viață asemănătoare cu cea a lui Serghei Gershenzon, a rămas fără Premiul Nobel, dintr-o simplă greșeală mecanică, nefiind inclus în listă. În schimb, destinul l-a favorizat în pregătirea unui Laureat Nobel, victoria căruia i-a adus multă satisfacție.

În cadrul luărilor de cuvânt, profesorii Lucia Argint (ANACEC) și Vadim Moldovan (SUA) ș.a. au subliniat că toate realizările de excepție se obțin doar prin pasiune, talent, răbdare și multă muncă. Biografiile celebre ale evreilor basarabeni ar putea să ne servească drept o școală a vieții demnă de urmat.

 

Tatiana ROTARU

Sursa:
Categorie: