Academicianul Gheorghe Duca NU și-a dat demisia din funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei

2018-02-23
 

În conformitate cu modificările la Codulul cu privire la știință și inovare, care au intrat în vigoare, la 20 februarie 2018, președintele Academiei de Științe a Moldovei, nu va mai avea calitatea de membru al Guvernului. Despre aceasta, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a anunțat la ședința de Guvern din 22 februarie 2018, în cadrul căreia a prezentat raportul de activitate al Academiei de Științe pentru anul 2017, care a inclus și starea actuală a științei per ansamblu.

După ce a prezentat raportul, președintele AȘM a făcut o declarație, în care a subliniat: „Astăzi, conform Codului modificat este ultima ședință de Guvern la care particip. Am activat în cadrul Guvernului timp de 17 ani la ședințele acestuia, în calitate de ministru al Mediului și, ulterior, de președinte al Academiei de Științe a Moldovei. Nu mi-a fost ușor nici în calitate de ministru, nici în calitate de președinte, dar nu am renunțat niciodată la idealurile și principiile mele, indiferent de coloratura politică din fruntea țării.
 
Președintele AȘM a precizat și faptul că odată cu venirea sa la conducerea AȘM, în 2004, a reușit să consolideze comunitatea ştiinţifică, astfel încât, cu implicare și eforturi, s-a reușit recunoașterea europeană și internațională a comunității științifice din țară, iar știința, pe perioada mandatului său, a devenit una din prioritățile Republicii Moldova, drept dovadă fiind reforma inițiată în acest domeniu.
 
Academicianul Duca a specificat că Academia de Ştiinţe va deveni o instituţie de interes naţional, fiind partenerul strategic al Guvernului. „Noi am acceptat această reformă pentru ca, comunitatea ştiinţifică să se asocieze şi la standardele europene de cercetare, asta este foarte important. Anul trecut, Guvernul a aprobat un proiect de decizie care prevede că Academia de Ştiinţe a Moldovei nu mai are dreptul de a gestiona banii alocaţi pentru ştiinţă şi cercetare. Această atribuţie va reveni Agenţiei Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare, care este subordonată Guvernului. Potrivit proiectului, AŞM va exercita rolul de consultant strategic al Guvernului în domeniile cercetării şi inovării”, a remarcat președintele AȘM.
 
Totodată, președintele AȘM a precizat că secțiile de științe vor audia raportul anual al cercetărilor efectuate de institute și universități, după care Academia de Științe va prezenta raportul integrat la ședința de Guvern despre starea științei în Republica Moldova și perspectivele dezvoltării ei.
 
Pentru activitatea bună și de lungă durată în Executiv, prim-ministrul Pavel Filip i-a conferit președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca Diploma de gradul I a Guvernului.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM