Academia de Științe a Moldovei a semnat un acord de colaborare cu Fundația Days Capital AG

2018-04-19
 

La 17 aprilie 2018, a fost semnat un acord de colaborare între Academia de Științe a Moldovei și Fundația Days Capital AG. Acordul a fost semnat de președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca și co-fondatorul  Fundației, dl Ion Vinaga.

Potrivit documentului, părțile își asumă obligația să îndeplinească sarcinile privind organizarea conferințelor științifice pentru promovarea proiectului DAYS. Exchange în întreaga lume. Activitățile proiectului se vor desfășura în conformitate cu practicile de cercetare acceptate, cu legislația și reglementările aplicabile, precum și cu toate regulile și liniile directoare relevante pentru implementarea proiectului, inclusiv standardele și normele de calitate recunoscute.
 
Co-fondatorul  Fundației, dl Ion Vinaga a subliniat că Fundația Days a semnat un acord de colaborare cu Academia de Științe a Moldovei pentru a promova știința, inovațiile, tehnologiile performante. „Suntem interesați să colaborăm în parteneriat cu oamenii de știință și nu doar din Republica Moldova, de a consolida oamenii de știință din toate domeniile și de a promova ideea noastră sub aspectul longevității vieții omenești”, a precizat  omul de afaceri.
 
Președintele AȘM, academician Gheorghe Duca consideră că acordul, pe care l-a semnat Academia de Științe cu Fundația Days Capital AG este unul de pionerat, exprimând totodată speranță că vor mai fi semnate acorduri similare atât cu AȘM, cât și cu alte organizații științifice din alte regiuni și țări. „Noi am acceptat și suntem foarte mulțumiți că a venit propunerea de a încheia un acord cu această Fundație cu participări internaționale elvețiene-engleze, în care co-fondatorul Ion Vinaga a venit cu propunerea de a promova acțiunile și evenimentele pe care le organizează Academia de Științe și savanții la scară internațională. Savanții noștri, cercetătorii se promovează foarte greu pe interior și întâmpinăm anumite probleme, inclusiv cu referire la faptul că noi nu suntem apreciați la justa valoare. Sperăm că prin intermediul acestei Fundații, lucrurile se vor schimba în bine”, a menționat președintele Duca. Totodată, academicianul a remarcat că este pentru dată în 7 ani de zile, de când țara noastră este asociată la programele europene, când o fundație a venit să întindă o mână de ajutor, mulțumind omului de afaceri pentru această inițiativă de susținere. În context, președintele a specificat că, în curând scriitorul, publicistul, membrul corespondent al AȘM, membru de onoare al Academiei Române Nicolae Dabija, va marca 70 de ani, prilej cu care Prezidiul AȘM va organiza o conferință omagială dedicată marelui intelectual. Președintele Duca a propus ca, colaborarea în baza acordului semnat să se facă resimțită deja la organizarea evenimentului aniversar, consacrat unui mare creator, unei personalități „care a descris la nivel științific activitatea arhivistică”.
 
Prezent la semnarea acordului, Directorul executiv al Fundației, Nicu Danilov, a ținut să sublinieze că primul eveniment se va desfășura sâmbătă, 21 aprilie 2018, la Universitatea din Oxford (Marea Britanie), unde va avea loc și prima prezentare oficială a Fundației. La acțiunea de start din Oxford vor fi prezenți reprezentanți ai comunității științifice, academicieni, profesori din Oxford, care vor prezenta ideea de dezvoltare și funcționare a Fundației. 
 
Acordul are o durată de 5 ani și întră vigoare de la data semnării de către ambele părți.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM