Academia de Științe a Moldovei va decerna titlul de Membru de Onoare acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române

2018-10-23
 

Joi, 25 octombrie, ora 11.00, în Sala Mică a AȘM (bd Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 1, et. 2), va avea loc ședința festivă de acordare a titlului onorific de Membru de Onoare al AȘM domnului academician, vicepreședinte al Academiei Române Victor SPINEI.

Academicianul Victor SPINEI este basarabean de origine, s-a născut la 26 octombrie 1943, în Lozova. În anul 2015 a fost ales vicepreședinte al Academiei Române și reales pentru un nou mandat în anul curent. Ca istoric și arheolog academicianul Victor SPINEI a semnat un șir de lucrări cu impact considerabil în evoluția științei istorice și arheologiei, între ele numărându-se Moldova în secolele XI-XIV (1982); Realități etnice și politice în Moldova Meridională în secolele X-XIII. Români și turanici (1985); Marile migrații din estul și sud-estul Europei în secolele IX-XIII (1999). Savantul a mai semnat lucrări în limba engleză (Moldavia in the 11th-14th Centuries, 1986; The Great Migrations in the East and South East of Europe from the Ninth to the Thirteenth Century, 2003, 2006); The Romanians and the Turkic Nomads North of the Danube Delta from the Tenth to the Mid-Thirteenth Century, 2009) și în limba franceză (Les Princes Martyrs Boris et Gleb. Iconographie et Canonisation, 2011), Mongolii și românii în sinteza de istorie ecleziastică a lui Tholomeus din Lucca / Les Mongols et les Roumains dans la synthèse d’histoire ecclesiastique de Tholomeus de Lucca, 2012). În semn de înaltă apreciere, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași i-a conferit profesorului și savantului Victor SPINEI prestigiosul titlu onorific universitar de Profesor Emeritus.
 
La eveniment se invită reprezentanţii mass-media. 
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AŞM