(Interviu, Făclia) Academician Emil Burzo: Fără vizibilitatea culturii şi ştiinţei pe plan internaţional, o ţară nu există

2019-08-29

     

      Preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, acad. Emil Burzo, consideră că internaţionalizarea învăţământului superior este una din modalităţile prin care o ţară răspunde la impactul globalizării, dar care respectă, în acelaşi timp, individualitatea unei naţiuni. „Fără vizibilitatea culturii şi ştiinţei pe plan internaţional, o ţară nu există. Patriotismul, aşa cum sugera mitropolitul Andrei Şaguna, împlică, în principal, punerea în valoare a realizărilor naţionale, pe plan internaţional”, a subliniat academicianul Emil Burzo, într-o suită de comentarii făcute pentru cotidianul Făclia, despre procesul globalizării. 

Din punctul de vedere al academicianului clujean, „cultura este un element fundamental al cunoaşterii. Graniţele dintre ţări au făcut ca în particular culturile să se definescă de multe ori numai în raport cu ele însele (…).O definiţie, dificil de dat, a procesului de globalizare, ar trebui să includă, printre elemente, extensivitatea (întinderea), intensitatea, viteza şi impactul (…). Globalizarea are dimensiuni economice, sociale, politice, privind mediul ambiental, culturale şi ştiinţifice.

Interviul integral