„Alianța Nord-Atlantică: 75 de ani de activitate” - prelegere publică

08.04.2024
Vizitatori unici: 460

Miercuri, 10 aprilie 2024, Academia de Științe a Moldovei invită la prelegerea publică „Alianța Nord-Atlantică: 75 de ani de activitate”, susținută de mem. cor. al AȘM Victor JUC, membru al Secției științe sociale, economice, umanistice și arte.

Evenimentul se va desfășura începând cu orele 14.00, în format mixt, cu prezență fizică în Sala Mică a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1) și în spațiul on-line, pe platforma ZOOM.

Datele de conexiune la platforma ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/83675900262?pwd=M1lNWjYwM0J6WnB6SEhhZnBBNUw4UT09 (Meeting ID: 836 7590 0262 Passcode: 527997)

 

Raportorul mem. cor. Victor Juc, dr. hab. în științe politice, profesor universitar, director al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Universității de Stat din Moldova, va aborda în prelegerea sa următoarele aspecte:

- formarea Organizației Atlanticului de Nord – contextul internațional și obiective;

- ajustarea activității NATO la realitățile internaționale în schimbare din perioada post-război rece;

- extinderile Tratatului Atlanticului de Nord și oportunități de participare la apărarea colectivă;

- impactul războiului declanșat de Federația Rusă la adresa Ucrainei – importanța flancului estic euroatlantic pentru securitatea europeană;

- relațiile dintre Republica Moldova și Alianța Atlanticului de Nord – parteneriat individual, statut de neutralitate;

- eventuale evoluții ale organizației Nord-Atlantice.

De menționat că NATO este o alianță politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de către SUA, Canada și zece state europene. În prezent, cuprinde 32 de state membre din Europa și America de Nord. Prin misiunile sale alianța contribuie la securitatea și stabilitatea regională și internațională, cooperează cu state terțe pentru dezvoltarea capabilităților de apărare și creșterea rezilienței acestora, dar și cu organizații internaționale în domenii de interes comun (apărarea colectivă; managementul crizelor internaționale; apărarea cibernetică; securitatea energetică; combaterea amenințărilor hibride etc.).

În Republica Moldova, Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO), care este o instituţie neguvernamentală ce îşi propune să promoveze în beneficiul public valorile şi principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova şi Alianţa Nord Atlantică, a fost deschis la 3 octombrie 2007, urmare a Hotărârii Guvernului din 29 decembrie 2006.

 

La prelegere sunt invitați directorii de institute, agenții, rectorii instituțiilor de învățământ universitar, cercetători științifici.

Evenimentul este deschis pentru reprezentanții mass-media.

Dr. hab. Liliana CONDRATICOVA

 

Categorie:

Înregistrări online