Doi ani de război – Academia de Științe a Moldovei susține poporul ucrainean și condamnă războiul Rusiei în Ucraina

24.02.2024
Vizitatori unici: 1124

La 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la declanșarea războiului agresiv al Rusiei în Ucraina. 730 de zile de rezistență, de luptă aprigă pentru demnitate, independență, suveranitate și integritate teritorială. Doi ani de când mai mulți oameni de știință au lăsat la o parte cercetările pentru a face voluntariat, pentru a pleca pe front, pentru a contribui și a aduce acasă ideea integrării Ucrainei în Uniunea Europeană. Doi ani de când Republica Moldova a devenit casă pentru mii de refugiaţi, din partea Republicii Moldova, a societății, a numeroaselor asociații și instituții, fiind acordat ajutor necondiționat pentru refugiații ucraineni. Doi ani de vise spulberate pentru tineri; de muzee, școli, universități și spitale distruse. Doi ani de mesaje încurajatoare, de asistență internațională, de solidaritate și speranță pentru pace și reconstrucția Ucrainei.

Academia de Științe a Moldovei a fost și rămâne solidară cu poporul ucrainean, cu Academia Națională de Științe din Ucraina, cu oamenii de știință și de cultură. În acești doi ani au fost realizate la AȘM și cu concursul Academiei de Științe mai multe evenimente – conferințe științifice, mese rotunde, prelegeri publice, expoziții documentare și fotografice, lansări de carte. La doi ani distanță de la declanșarea războiului, rolul cercetătorului a crescut, anume prin oportunitatea de a consemna faptele, de a documenta și de a realiza cronici ale unui război nemilos, de a veni cu reportaje din tranșee pentru a arăta adevărata față a războiului.

Retrospectiva manifestărilor desfășurate la AȘM în aceste 730 de zile care au cutremurat lumea, însoțită de fotografii, reflectă plenar implicarea comunității științifice și a Academiei de Științe a Moldovei în susținerea poporului ucrainean, precum și toată considerația pentru cercetătorii din Ucraina, care își continuă studiile în pofida condițiilor dificile.

Reacția și atitudinea față de agresiunea Rusiei în Ucraina a fost ferm expusă de membrii AȘM, pe pagina web a AȘM fiind publicate inclusiv scrisorile de susținere din partea organizațiilor științifice internaționale.

1 martie 2022Declaration of the Academy of Sciences of Moldova (https://asm.md/en/declaration-academy-sciences-moldova); Declarația Federației Europene a Academiilor de Științe și Umanistice în sprijinul Ucrainei (https://asm.md/declaratia-federatiei-europene-academiilor-de-stiinte-si-umanistice-sprijinul-ucrainei).

2 martie 2022Printr-o Scrisoare deschisă, adresată comunității științifice internaționale, inclusiv Academiei de Științe a Moldovei, războiul Federației Ruse în Ucraina a fost condamnat de 159 de laureați ai Premiului Nobel, printre care Profesorul Randy Schekman de la Universitatea California/Berkeley din SUA, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (2013), Membru de Onoare al AȘM, și Profesorul Hiroshi Amano din Japonia, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (2014), Membru de Onoare al AȘM (https://asm.md/invazia-militara-federatiei-ruse-ucraina-condamnata-de-159-de-laureati-ai-premiului-nobel).

4 martie 2022Academia Națională de Științe din Ucraina a exprimat mulțumiri Academiei de Științe a Moldovei pentru sprijin și solidaritate (https://asm.md/academia-nationala-de-stiinte-din-ucraina-exprima-multumiri-academiei-de-stiinte-moldovei-pentru):

„Dear President Tiginyanu, Dear Members of the Presidium of the National Academy of Sciences of Moldova, Dear Colleagues,

We welcome the Declaration of the National Academy of Sciences of Moldova condemning the Russian Federation's aggression against Ukraine. The National Academy of Sciences of Ukraine is very grateful to you for such support and solidarity. It is extremely important for us to know that the war against Ukraine started by Russia finds an adequate assessment of the Academy of Sciences of Moldova. Your support strengthens our faith in victory. We are proud of the Ukrainian people. We are proud of our Military Forces and our defenders who show heroism and courage at the front. And we will win. / Sincerely, Anatoly Zagorodny”.

9 martie 2022 – AȘM a organizat prima prelegere publică „Impactul conflictului armat din Europa de Est asupra securității internaționale”, susținută de profesorul Victor Juc, doctor habilitat în științe politice, director al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice. Profesorii Randy Scheckman și Richard Roberts din SUA, Laureați ai Premiului Nobel, președintele Academiei Naționale de Științe din Ucraina, acad. Anatoly Zagorodny, și președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, au accentuat necesitatea solidarizării savanților lumii în contextul escaladării războiului din Ucraina (https://asm.md/crearea-spatiului-academic-virtual-intre-laureati-ai-premiului-nobel-si-comunitatile-stiintifice). Savanții americani sunt promotori și semnatari ai „Scrisorii deschise” în sprijinul Ucrainei în contextul războiului declanșat de forțele militare ale Federației Ruse (https://asm.md/profesorii-randy-scheckman-si-richard-roberts-sua-laureati-ai-premiului-nobel-vor-intreprinde; https://www.youtube.com/watch?v=cjH4Fho9BgY).

12-14 martie 2022 – pe pagina web a AȘM sunt publicate Declarația Consiliului Științific Internațional privind situația din Ucraina (https://asm.md/declaratia-consiliului-stiintific-international-privind-situatia-din-ucraina; https://asm.md/sites/default/files/2022-03/9_Statement-by-the-International-Science-Council_Ukraine.pdf), declarații, oferte de asistență și resurse, prezentate de Consiliul Științific Internațional (https://council.science/current/news/statements-international-scientific-community-conflict-ukraine/); Declarația Parteneriatului Interacademic privind situația din Ucraina (https://asm.md/declaratia-parteneriatului-interacademic-privind-situatia-din-ucraina; https://asm.md/sites/default/files/2022-03/5_InterAcadmy_Partnership_%28IAP%29_Ukraine.pdf).

28 martie 2022La sesiunea a IX-a a Adunării Generale a AȘM, membrii AȘM au reconfirmat declarațiile Prezidiului AȘM, luând ca bază prevederile Actului Final de la Helsinki din 1 august 1975 privind inviolabilitatea frontierelor și nerecurgerea la amenințarea sau folosirea forței, constatând faptul agresiunii neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, au condamnat cu vehemență războiul Federației Ruse împotriva poporului ucrainean și a statului său suveran, integru și independent (https://asm.md/declaratie-de-sustinere-ucrainei-conflictul-armat-declansat-de-catre-federatia-rusa-adoptata-la).

Prof. Rattan LAL (SUA), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace și-a expus opinia privind „Transformarea războiului în pace” (https://asm.md/prof-rattan-lal-sua-laureat-al-premiului-nobel-pentru-pace-transformarea-razboiului-pace; https://youtu.be/RuSLetZxNjs).

24 mai 2022 – Conferința Științifică Internațională „Platforma Europeană pentru Pace”, la care au participat Prof. Peter Gluckman, Președinte al Consiliului Științific Internațional; Prof. Serge Haroche, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, College de France, Paris, Franța; Prof. Hiroshi Amano, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, Universitatea Nagoya, Japonia; Prof. Richard J. Roberts, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, New England Biolabs, Massachusetts, SUA; Prof. Rattan Lal, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace și al Premiului Global pentru Alimentație, Universitatea de Stat din Ohio, SUA; Prof. Victor Juc, Director al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Chișinău (https://www.youtube.com/watch?v=Pd7NQLWgXws; https://asm.md/prof-gluckman-presedinte-al-consiliului-stiintific-international-pentru-face-fata-provocarilor).

Participanții la conferință au adoptat Apelul pentru pace (https://asm.md/en/appeal-peace-international-scientific-conference-european-platform-peace-organized-academy-sciences; https://asm.md/apelul-pentru-pace-al-conferintei-stiintifice-internationale-platforma-europeana-pentru-pace).

20 octombrie 2022 – simpozionul științific internațional „Studiul artelor în context European”, organizat de Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Academia Europeană de Știinţe și Arte (Salzburg, Austria); Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române; Institutul Studiul Artelor, Folclor şi Etnologie „M. Rylski” din Kiev, Ucraina (https://asm.md/studiul-artelor-context-european-o-noua-punte-de-conexiune-intre-generatii-de-cercetatori-institute; https://youtu.be/l6qxj5JvHIA).

10-12 noiembrie 2022 – la Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici” a avut loc cea de a 17-a ediție a conferinței internaționale „Resurse și instrumente lingvistice pentru procesarea limbajului natural”, AȘM fiind unul din organizatori. Conferința a fost dedicată cercetătorilor ucraineni (https://profs.info.uaic.ro/~consilr/2022/). Printre participanți, de rând cu informaticieni și filologi din Republica Moldova, și-au prezentat rezultatele sale cercetători din Ucraina, România, Polonia, Marea Britanie, SUA.

29 noiembrie 2022 – acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, la invitația Președintelui Academiei Naționale de științe din Ucraina a susținut online prelegerea „Problems and ways of development of the national science in extreme conditions” în cadrul Simpozionului Internațional „Science of Ukraine in the context of contemporary challenges and threats: problems and priorities of development” organizat de Academia Națională de Științe din Ucraina.

24 februarie 2023Un an de la declanșarea războiului a fost comemorat la AȘM prin prelegerea publică „Războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei: cauze, desfășurare, urmări”, susținută de dr. hab. în istorie, profesor universitar Anatol Petrencu de la Universitatea de Stat din Moldova (https://asm.md/razboiul-declansat-de-federatia-rusa-impotriva-ucrainei-destabilizat-situatia-zona-noastra-dar-si; https://www.youtube.com/watch?v=vIKLuEQQWBw; https://www.privesc.eu/Arhiva/101979/Prelegerea-publica--Razboiul-agresiv-al-Rusiei-impotriva-Ucrainei--cauze--desfasurare--urmari---sustinuta-de-Anatol-Petrencu--doctor-habilitat-in-isto).

4 aprilie 2023 – la Biblioteca Națională a Republicii Moldova a avut loc lansarea cărții „Ruinele și runele războiului. Cronica primelor 101 zile de agresiune rusă”, semnată de mem. cor. al AȘM Ion Hadârcă. La eveniment au participat ES Marko Shevchenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova; acad. Ion Tighineanu, Președintele AȘM; acad. Mihai Cimpoi, critic și istoric literar (https://www.youtube.com/watch?v=x8nrHwbEoEY).

28 iunie 2023 – Conferința științifică internațională „Știința și arta pentru pace” organizată de Academia de Științe a Moldovei și Academia Română, cu proiectarea filmului documentar „Drumul războiului. Irpin”, realizat pe teritoriul Ucrainei de jurnaliștii de la TV-8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco (https://asm.md/pacea-ca-valoare-si-virtute-discutii-academice-la-o-conferinta-internationala; https://www.youtube.com/watch?v=FI8mG2aOlkM&t=6696s).

Patrimoniul cultural pe timp de război. Pe teritoriul Ucrainei se află mai multe monumente incluse în Lista reprezentativă a UNESCO, problema protecției patrimoniului cultural și natural fiind pe agenda cercetătorilor. În context, Academia de Științe a Moldovei în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (Iași), Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Lvov), Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (Buzău, România) au organizat la 22 martie 2022 masa rotundă „Prezentul și perspectivele patrimoniului cultural” și o expoziție de documente și fotografii de epocă a clădirilor de patrimoniu din Republica Moldova, România și Ucraina „Monumentele memoriei” (https://asm.md/prezentul-si-perspectivele-patrimoniului-cultural-readuse-pe-agenda-expertilor-si-cercetarilor; https://www.youtube.com/watch?v=ymnhsGNIsPU&ab_channel=IDSITV).

În acești doi ani Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (Iași), Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Lvov), Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (Buzău, România) au organizat patru ediții ale conferinței științifice internaționale „Patrimoniul de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”, desfășurate în contextul Zilei Internaționale a femeilor în cercetare și Zilelor europene ale patrimoniului cultural, cu participarea largă a cercetătorilor din Ucraina, organizarea în paralel a secțiunilor la Chișinău, Iași și Lviv, susținerea comunicărilor în limba ucraineană, mesaje ale cercetătorilor aflați pe frontul de luptă (22 februarie 2022, https://asm.md/patrimoniul-tarii-dezbaterile-comunitatii-academice-o-noua-pagina-stiinta-autohtona; https://youtu.be/X80O9uWgHuc; 27-28 septembrie 2022, https://asm.md/responsabilitatea-fata-de-patrimoniul-cultural-readusa-atentia-comunitatii-stiintifice; https://www.youtube.com/watch?v=SAX7AJDucSI; 9-10 februarie 2023, https://asm.md/pacea-sustinerea-parcursului-european-si-balanta-gender-cercetare-sunt-mesajul-femeilor-din-stiinta; https://www.youtube.com/watch?v=_1mI9gCl8W8; 8-9 februarie 2024, https://asm.md/implicate-cercetare-doamnele-cu-activitati-domeniul-stiintei-s-au-intrunit-intr-o-conferinta; https://www.youtube.com/watch?v=C91gGnJvPAI).

9 februarie 2023E.S. Marko Shevchenko, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova a vizitat Academia de Științe a Moldovei (https://asm.md/pacea-sustinerea-parcursului-european-si-balanta-gender-cercetare-sunt-mesajul-femeilor-din-stiinta; https://www.youtube.com/watch?v=_1mI9gCl8W8).

Timp de 730 de zile războiul este în imediata noastră vecinătate. Academia de Științe a Moldovei condamnă ferm războiul Rusiei în Ucraina, își reconfirmă sprijinul pentru poporul ucrainean care luptă pentru suveranitate și integritate teritorială. Comunitatea științifică susține eforturile de integrare a Ucrainei și Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în spațiul european de cercetare. Locul Republicii Moldova și al Ucrainei este în marea familie europeană!

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Categorie:

Înregistrări online