- Vizualizări: 476
Academia de Științe a Moldovei și Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu “Ernest Lupan”, în calitatea sa de membru al consorțiului de implementare și de centru de asistență tehnică a Uniunii Europene pentru Living Labs (laboratoare vii) și Lighthouses (faruri) în proiectul NATI00NS vă invită să participați la întâlnirea care va avea loc în 13 martie 2023, de la ora 14:00, în Sala Azurie, Academia de Științe a Moldovei, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Nr. 1, Chișinău, MD 2001, Republica Moldova
Agenda evenimentului poate fi accesată aici.
Pentru înregistrare vă rugăm să accesați următorul link:
https://nati00ns.eu/events/misiunea-soluri-sustenabile-uniunii-europene-republica-moldova
Acest eveniment este organizat de echipa proiectului NATI00NS în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, ca un prim pas pentru a sprijini lansarea misiunii UE „A Soil Deal for Europe”, 100 Living Labs and Lighthouses, spre soluri sănătoase până în 2030. Evenimente similare vor avea loc în 43 de țări din UE și țări asociate în primele luni ale anului 2023. În plus, o serie de evenimente secundare sunt organizate, în diferite etape, pentru a facilita crearea de rețele atât la nivel național, cât și între țări, între părțile interesate privind utilizări ale terenurilor, pentru a facilita cererile pentru apelurile Living Lab și Lighthouses din UE.
În cadrul evenimentului vom explica Misiunea Solului, precum și ideea de Living Labs și Lighthouses, și vom discuta despre modul în care acestea pot fi soluția pentru promovarea solurilor sănătoase. Deopotrivă, discutăm pe scurt câteva puncte cheie ale apelurilor din acest an. Scopul este ca până la sfârșitul programului întâlnirii, să descoperiți că Living Labs reprezintă calea de urmat – indiferent de utilizarea terenului în care sunteți implicat: agricultură, silvicultură, agricultură urbană, industrie etc. și să evaluați utilitatea participării la co-crearea de Living Labs și Lighthouses axate pe tematica solului.
Scopul programului NATI00NS este să identifice și să pregătească părțile interesate, atât regionale, cât și naționale, pentru a aplica și a implementa Living Lab-uri și Lighthouses pentru Sol Sănătos, care facilitează desfășurarea misiunii UE în domeniul solului în toate regiunile europene.
Descrierea proiectului
UE a lansat misiunea „A Soil Deal for Europe”, pentru a asigura crearea treptată a 100 de Living Labs și Lighthouses în Europa, pentru a determina tranziția către soluri sănătoase.
Obiectivul principal al NATI00NS este de a facilita desfășurarea Misiunii UE pentru sol, atât în statele Membre, cât și în regiunile Țărilor Asociate.
NATI00NS acționează ca mesager al Misiunii prin creșterea gradului de conștientizare a părților interesate naționale și regionale, oferind acces atât la materiale de consolidare a capacităților, cât și la informații, stimulând discuțiile cu privire la cele mai bune configurații ale Living Lab-urilor și ale Lighthouse-urilor, pentru a răspunde nevoilor regionale privitoare la sol și găzduind stabilirea de contacte timpurii pentru Living Labs și Lighthouses transregionale.
Tema Solurilor Sănătoase este un element cheie al Strategiei Europene pentru sol. Evenimentele care au ca tematică sănătatea solurilor vor aborda relevanța fertilității solului ca o condiție prealabilă pentru o societate, un mediu, o economie și o climă funcționale.
Principalele rezultate ale proiectului NATI00NS vor consta în sprijinirea formulării și depunerii de aplicații de înaltă calitate prin intermediul unei multitudini de evenimente la nivel european, care abordează subiecte de ultimă oră legate de misiunea privind solul.
Astfel, misiunea va duce la implementarea unei rețele largi, de 100 de Living Labs (rețele de locuri în care să experimenteze pe teren, prin parteneriate între mai mulți parteneri și diferiți actori), bune practici și soluții în zonele rurale și urbane pentru a accelera co-crearea și adoptarea de soluții în ferme, păduri, peisaje naturale și medii urbane într-o diversitate de contexte geografice și socio-economice.
Componentele tematice ale proiectului
EVENIMENTE NAȚIONALE
• Probleme de sănătate a solului, strategii de reziliență
• Evenimente în 43 de țări, inclusiv statele membre ale UE și AC (misiunea IRCEM este de a organiza evenimentele din România, Republica Moldova, Ucraina și Bulgaria)
EVENIMENTE TEMATICE
• Sănătatea solului
• Inovatori agroalimentari
• Monitorizarea afacerilor
• Administrarea terenurilor industriale
• Mediul urban și forestier
MATERIALE DE INSTRUIRE
• Sprijinirea solicitanților pentru elaborarea aplicațiilor competitive
CONSOLIDAREA CAPACITĂȚILOR
• Cursuri și sesiuni online pentru abordarea problemelor cheie
HELPDESK
• Platformă digitală de sprijin din partea experților
FACILITAREA EVENIMENTELOR B2B
• Facilitarea colaborării trans-regionale dintre Living Labs și Lighthouses
Vă invităm să fim împreună, parte din schimbare!
Cu cele mai bune gânduri,
Acad. Ion Tighineanu
Președinte AȘM, membru al Consiliului Științific Internațional
Dr.ing.,ec. Simina Lakatos
Președinte IRCEM
Versiunea PDF a invitației poate fi accesată aici.