- Vizualizări: 72
Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară (IȘPBZMV), în colaborare cu Secția Științe ale Vieții a Academiei de Științe a Moldovei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Universitatea Agrară de Stat din Moldova, organizează la 27 iunie 2022, cu începere de la ora 10.00, Conferința științifico-practică națională „Genofondul animalelor de fermă – baza sectorului zootehnic, probleme, soluții și perspective în Republica Moldova”.
Agenda conferinței
Mesaje de salut:
Acad. Ion TIGHINEANU, Președinte al Academiei de Științe a Moldovei
Viorel GHERCIU, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, reprezentant al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare și al conducerii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor
Moderator, dr. conf. Oleg MAȘNER, director interimar al IȘPBZMV
Comunicări
Iurie SCRIPNIC, Secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare „Priorități strategice în dezvoltarea sectorului zootehnic (2022 – 2027)”
Valentin ROȘCA, șef Direcție Politici în Sectorul Zootehnic, MAIA „Politicile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru asigurarea dezvoltării fondului genetic de animale și tehnologizarea sectorului zootehnic”
Dr. hab. Sergiu COŞMAN, șef laborator „Nutriţie şi Tehnologii Furajere”, IȘPBZMV, „Cerințele de bază pentru alimentația animalelor cu un potențial genetic înalt”
Dr. Vasile HAREA, administrator CRARA, „Reproducerea dirijată și ameliorarea animalelor”
Dr. hab. Nicolae STARCIUC, prof. univ., m. v., UASM „Provocări actuale pentru medicina veterinară în menținerea fondului genetic de animale”
Dr. hab. Valentin FOCȘA, șef laborator „Tehnologii de Creştere şi Exploatare a Bovinelor”, IȘPBZMV, ,,Genofondul raselor de taurine omologate în Republica Moldova”
Dr., conf. Tatiana LUPOLOV, secretar științific, IȘPBZMV, „Polimorfismul genetic și prognozarea productivității la animale”
Dr. hab. Larisa CAISÎIN, prof. univ., șef Departament MPASA, UASM, „Perspectivele utilizării raționale a resurselor furajere non tradiționale în alimentația animalelor”
Dr. hab. DARIE Grigore, prof. univ., șef laborator „Biotehnologii în Reproducţie şi Transfer de Embrioni”, IȘPBZMV, „Metode moderne în reproducția animalelor”
Dr., conf. Oleg MAȘNER, director interimar IȘPBZMV, „Principalele elaborări și inovații ale Institutului pentru sectorul zootehnic”
Evenimentul este realizat în cadrul Programului de Stat 20.80009.5107.20 „Managementul potențialului genetic și al producțiilor animalelor de rasă reproduse și exploatate în condițiile pedoclimatice ale Republicii Moldova”.
Obiectivul principal al conferinței ține de crearea unei platforme de comunicare pentru mediatizarea problemei cu privire la valorificarea eficientă și conservarea fondului genetic al animalelor de fermă, în contextul sporirii productivității și adaptării acestora la schimbările climatice. Pentru realizarea acestui obiectiv, se propune editarea materialelor conferinței sub formă de ghiduri „Rase, tipuri și crosuri de animale omologate în Republica Moldova”, elaborate pe specii de animale (bovine, suine, ovine, caprine, cabaline, iepuri, galinacee, palmipede).
Conferința se va desfășura în format mixt, cu prezență fizică în Sala Azurie a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 1) și posibilitatea de a partiicpa online.
Date de conexiune la platforma ZOOM:
Time: Jun 27, 2022 10:00 Chisinau
https://us02web.zoom.us/j/86393537081?pwd=eHY4QVRvaHZQVnNxK2ZyWUJ6SGs0UT09
Meeting ID: 863 9353 7081
Passcode: 270622
La Conferința științifico-practică națională „Genofondul animalelor de fermă – baza sectorului zootehnic, probleme, soluții și perspective în Republica Moldova” sunt invitați reprezentanți ai Direcțiilor raionale de agricultură și alimentație; ai structurilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor; ai structurilor teritoriale ale Centrului Republican pentru Ameliorarea și Reproducția Animalelor. Pentru o discuție mai constructivă, sunt invitați specialiști de la fermele zootehnice de prăsilă, cercetători științifici și cadre științifico-didactice de la Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară și Universitatea Agrară de Stat din Moldova.
Secția Științe ale Vieții