Matematiciana Svetlana Cojocaru a fost aleasă vicepreședinte al AȘM pentru al doilea mandat

21.12.2023
Vizitatori unici: 1412

După alegerile din 17 noiembrie 2023 a acad. Ion Tighineanu în funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei pentru al doilea mandat, continuă etapa de formare a structurii eșalonului de vârf al AȘM. Astfel, la 20 decembrie curent, în Sala Mică a Academiei de Științe, s-a întrunit Adunarea generală a Secției de Științe Exacte și Inginerești a AȘM, având drept scop alegerea conducătorului secției respective, care, conform Codului cu privire la știință și inovare, este și vicepreședinte al AȘM. Președintele Ion Tighineanu, preocupat în prezent de formarea echipei de lucru,  a propus candidatura m.c. Svetlana Cojocaru la funcția de conducător al Secției de Științe Exacte și Inginerești, vicepreședinte al AȘM pentru al doilea mandat. Argumentele referitor la personalitatea dnei Svetlana Cojocaru au fost pertinente: „Am activat într-o echipă patru ani – timp suficient pentru a o cunoaște, și-a demonstrat cu prisosință calitățile manageriale, dar și cele colegiale. Am trecut și trecem prin timpuri grele – reforma realizată în știință și educație a pus Academia de Științe și cercetarea, în ansamblu, într-o situație dezavantajoasă, ea fiind lipsită de institutele pe care le-a fondat și de finanțarea necesară pentru a supraviețui. Uneori instituția academică părea o corăbioară purtată de valurile zbuciumate de furtună ale mării. Dar și atunci dna vicepreședinte Svetlana Cojocaru a dat dovadă de curaj și de competență pentru a gestiona situația, în lipsa mea, a făcut față tuturor crizelor”.

Candidatura Svetlanei Cojocaru a fost susținută de academicienii Gheorghe Duca, Mircea Bologa, Tudor Lupașcu, Ion Bostan, membrii corespondenți Ion Geru, Constantin Gaindric, care au scos în evidență și alte calități ale candidatei: manageriale, de cercetător, umane. Matematica are astăzi mai multe avantaje, poate este chiar o chemare – de-a participa la soluționarea problemelor din toate domeniile științei, s-a menționat la Adunare. Dar dacă la specialitatea de matematică la o Universitate vin 2-3-4 studenți anual, și tot atâția la fizică, am preciza noi, despre ce progres tehnologic putem vorbi care ar urma în țara noastră?! S-a mai intervenit și la alte modificări în legislație, care, de asemenea, nu stimulează cercetarea științifică.

Candidatura m.c. Svetlana Cojocaru a fost pusă la vot secret. Președintele comisiei de numărare a voturilor acad. Anatol Sidorenco a informat asistența că au fost distribuite 30 buletine de vot membrilor titulari, membrilor corespondenți și membrilor desemnați ai Secției de Științe Exacte și Inginerești a AȘM. În urma numărării buletinelor de vot s-a stabilit că 29 de persoane au votat „pro” și 1„împotrivă”.

Matematiciana și informaticiana Svetlana Cojocaru, membru corespondent al AȘM, a fost aleasă pentru al doilea mandat în funcția de vicepreședinte al Academiei de Științe a AȘM, conducător al Secției de Științe Exacte și Inginerești a AȘM. Este un noroc pentru instituția academică de a avea la conducere un profesionist de acest profil,  în situația când în republică se simte o criză acută de astfel de specialiști atât în școli, cât și în universități. A fi azi matematician este ca și un mare complement pentru o doamnă. Dar de lucru este mult pentru a-și pune în aplicare toate capacitățile. E vorba de realizarea Programului managerial al președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu, cu genericul „Academia de Științe – for al demnității și consacrării, promotor al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, este vorba și de Raportul cu privire la starea științei în Republica Moldova care vizează și organele de resort ale statului.

Câteva date biografice ale m.c. Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei. Născută la 26 iulie 1952, în satul Butuceni, raionul Râbnița, R. Moldova, părinții ei au fost pedagogi. A absolvit Facultatea de Matematică și Cibernetică (actualmente – de matematică și informatică) a USM, diplomă de excelență. A activat întreaga viață în cadrul Institutului de Matematică și Informatică al AȘM (până în 2019 – titular, apoi prin cumul extern). A susținut teza de doctor la Institutul de Cibernetică al Academiei Naționale de Științe din Ucraina (Kiev), cea de doctor habilitat – la Chișinău. A fost director al Institutului de Matematică și Informatică, două mandate (2010-2018). Actualmente, din 2019, este vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, responsabilă de Secția de Științe Exacte și Inginerești, la 20 decembrie 2023 a fost aleasă în această funcție pentru al doilea mandat.

 

Îi urăm dnei Svetlana Cojocaru multă sănătate și succes în ceea ce își propune să realizeze!

 

Tatiana ROTARU

 

 

 

 

  

 

 

 

Categorie:

Înregistrări online