Acad. Ion TIGHINEANU: „Eminescu este un geniu al umanității și creația lui Eminescu este actuală astăzi și nu mai puțin actuală decât în secolul XIX și va rămâne actuală peste secole”

15.01.2021
Unique visitors: 1183

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a participat, la 15 ianuarie 2021, la manifestările omagiale, organizate cu ocazia aniversării Luceafărului poeziei noastre și Zilei Naționale a Culturii, la Centrul Academic Internațional Eminescu. Manifestarea a fost prezentată de acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, Elena Dabija, directorul Centrului. La eveniment au participat personalități ale vieții culturale, precum și dl Serafim Urechean, cel care a semnat pentru fondarea instituţiei de cultură cu profil ştiinţific şi biblioteconomic și care, de fapt, asigură  acces tuturor la opera clasicului literaturii universale Mihai Eminescu.

„Dragi prieteni ai lui Eminescu, aș vrea, într-adevăr, să fim prieteni cu Eminescu”, s-a adresat în debutul evenimentului cultural, acad. Mihai Cimpoi, subliniind că acești 171 de ani vin cu o dovadă că Eminescu a cucerit timpul, l-a îmblânzit, l-a supus  și l-a făcut prieten. Cu prilejul aniversării, eminescologul Mihai Cimpoi a ținut să specifice că Centrul Academic Internațional „M. Eminescu” lansează câteva ediții monumentale. Este vorba de operele complete ale lui  Eminescu în opt volume, apărute la Editura „Gunivas”, într-un tiraj de 5 000 de exemplare. De asemenea, a fost lansată și o altă colecție de ediții facsimilate, 198 de ediții importante ale operei lui Eminescu, este realizată de Aurel Ștefănachi, Editura Tipo Moldova, Iași. În afară de aceasta, Centrul a lansat o carte de excepție, de omagii lui Mihai Eminescu, ce include peste o sută de poeți români care au scris omagii lirice lui Eminescu. Aceasta, a precizat acad. Cimpoi, este o carte bibliofilă, pregătită de dna Lili Bobu de la Botoșani, avocata lui Paul Surugiu (Fuego) și care va apare și într-o ediție mai simplă, într-un tiraj de 15 exemplare pentru marile biblioteci din spațiul românesc. Nu în ultimul rând, eminescologul a prezentat un număr special al „Buletinului Mihai Eminescu”, Serie nouă.  „Trăiesc astăzi un sentiment înălțător, un sentiment pe care mi-l generează conștiința că Eminescu este cel mai studiat, cel mai editat, cel mai cântat poet român din întreaga lume și că rămâne în continuare poetul național al tuturor românilor. Interesul în creștere pentru Eminescu este pentru că el a exprimat, rostit esențial ființa umană cu toate luminile și umbrele ei”, a declarat acad. Mihai Cimpoi.   

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a fost prezentat ca un savant care ne duce faima pe mapamond și care ne aduce în țară lauri de nivel academic și anume cele realizate în urma rezultatelor cercetărilor microcosmosului or, astăzi vom spune nanocosmosului. În cadrul manifestării omagiale, academicianul Tighineanu s-a produs într-un mod inedit, fiind invitat la un popas științific eminescian. Intervenția acad. Tighineanu a luat forma unui interviu, mai curând, eveniment, realizat de colaboratorii Centrul Academic Eminescu.

Înainte de a se opri asupra aspectelor științifice în creația marelui poet Mihai Eminescu, savantul a vorbit publicului despre prima sa întâlnire cu Eminescu, atunci când, elev fiind, învăța poezii scrise de Eminescu, inclusiv Luceafărul, o bună parte a Luceafărului, învățând-o pe de rost. „Cine citește versurile marelui poet nepereche Mihai Eminescu se îndrăgostește de limba română pentru totdeauna”, a spus academicianul. Așa s-a îndrăgostit și el și, de fapt, dragostea aceasta l-a influențat atât de mult, încât a început să scrie poezii. Și cum „românul s-a născut poet”, scrie poezii până astăzi. După cum a relatat chiar el, poeziile le scrie atunci când are emoții mari, trăiri profunde, atunci scrie. Iar poezia „Apocalipsa la miez de noapte”, publicată acum câțiva ani, parcă e scrisă pentru zilele noastre, umbrite de pandemie, astfel savantul intuind nenorocirile ce se abat asupra planetei noastre din cauza iresponsabilității omului. „Chiar și forța cea divină nu își mai găsește loc… toată lumea e în comă… între ceruri și pământ…”, parcă a prins o frecvență a preconștientului când a scris.

O poezie, care reflectă aceeași stare, publicată chiar în ultimul număr al ziarului Literatura și Arta, a fost scrisă după ce a pierdut câțiva prieteni și colegi, care au cedat în lupta cu coronavirusul și a intitulat-o „Oare am adus sfârșitul lumii...?” (Literatura și Arta din 14.01.2021):

Sfârșitul 

             lumii, pare-se, 

                                   a venit...

Demult

           și făr-să știm, 

                                l-am pregătit:

Încet, 

         inconștient, 

                          dar pas cu pas,

Ce ne-nconjoară 

                         am distrus 

                                       și-am ars.

Mări 

        și oceane  - 

                        totu-am poluat,

Prin teste nucleare 

                           Pământu-am 

                                               torturat,

Orice-am făcut

                      în ultimele 

                                      veacuri

Întrece

          ale lăcustelor 

                              atacuri...

Pe Terra

             ieri visam,

                            cream, iubeam,

Iar astăzi

            ni se-închide

                               al vieții  geam.

În forfotă

           e azi întreaga

                              omenire:

Ce-i scump și drag

                            coboară-n

                                            cimitire...

Acad. Tighineanu a vorbit și despre primele sale impresii cu referire la creația Eminescu. Atunci, la acele timpuri, l-a impresionat faptul că Luceafărul privește de sus, Luceafărul zboară și a înțeles că de sus vezi esențialul. „De sus, multe lucruri mărunte nu le vezi. Faptul că Mihai Eminescu, intuitiv, s-a rupt de Pământ și privea lucrurile din Univers și a dus la acea creație genială, precum și la multe lucruri pe care le-a intuit, pentru că de pe Planetă el nu putea să le vadă”, a reflectat savantul, dând de fapt, o explicație foarte subtilă și științifică despre procesele sau despre fenomenul misterios care se numește Timpul.

Și pentru că Eminescu a trăit vremurile predezvoltării tehnologiilor, el a trăit mai mult lucrurile și le-a descris prin prisma ariei intuitive. Astfel, Mihai Eminescu transcende prin scrierile sale vremurile și este contemporan tuturor vremurilor. Iar pentru că invitația a fost la un popas științific eminescian, acad. Tighineanu a fost întrebat ce spune lumea științifică despre fenomenul Eminescu și în ce măsură poate fi Eminescu recunoscut ca om de știință. „Eminescu este un geniu, un geniu al umanității și creația lui Eminescu este actuală astăzi și nu mai puțin actuală decât în secolul XIX și va rămâne actuală peste secole”, a răspuns președintele AȘM.

Membru de onoare al Academiei Române Valeriu Matei, director ICR, a menționat că suntem prima generație fericită care avem la dispoziție Opera integrală Eminescu și, bineînțeles, a sporit și numărul investigațiilor monografice privind opera lui Mihai Eminescu. Mihai Eminescu este unul din cei mai mari creatori ai lumii, făcând referire la un scriitor din Spania, care a spus că Eminescu e la fel ca Shakespeare, Dante și Servantes și este pe deplin justificată această paralelă și comparație, pentru că în opinia sa, „Eminescu este cel mai mare poet lirico-filosofic al lumii”.

De menționat și faptul că în cadrul evenimentului a fost lansată online și expoziția „Eminescologia la începutul mileniului III”, ediții, noi investigații și traduceri, autor acad. Valeriu Matei.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Academia de Științe a Moldovei și Institutul de Filologie Română „B.P. Hașdeu” al MECC.

Înregistrarea video de la eveniment poate fi accesată aici.

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

 

Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online