Ședință festivă a membrilor AȘM a finalizat marcarea, în premieră, a „Săptămânii Științei”

14.06.2021
Unique visitors: 1203

Alexandru Samoilă: „Aprecierea care se face acasă, unde eu sunt cu sufletul și cu inima,

ajungând la o asemenea vârstă, e un lucru foarte important pentru mine.

O să mă strădui pe viitor să îndreptățesc și mai mult această apreciere”

„Săptămâna Științei”, care a fost organizată, în premieră, la Academia de Științe a Moldovei, a finalizat cu o ședință festivă a membrilor AȘM, organizată chiar de Ziua Academiei, 12 iunie 2021, la Sala cu Orgă. Ceremonia a inclus un cuvânt de totalizare și aprecieri, prezentat de președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, înmânarea însemnelor de Membru de Onoare al AȘM maestrului Alexandru Samoilă, Artist al Poporului, Laureat al Premiului Național, Cavaler al „Ordinului Republicii” și un regal muzical, oferit de Orchestra Simfonică a Companiei Teleradio-Moldova, dirijor, compozitorul Gheorghe Mustea, membru titular al AȘM. Evenimentul festiv a fost transmis online.

„Acum 75 de ani, la 12 iunie 1946, a fost format nucleul instituțional, prin înființarea Bazei Moldovenești de Cercetări Ştiinţifice, reorganizată după trei ani, în 1949, în Filiala Moldovenească a Academiei de Ştiinţe a URSS. Actul inaugural de constituire și deschidere a Academiei de Științe a RSS Moldovenești a avut loc în data de 2 august 1961 la Teatrul Academic „Alexandr Pușkin” (actualmente, Teatrul Național „Mihai Eminescu”). La prima Adunare Generală a Academiei a fost aprobată Hotărârea executivului republican privind instituirea Academiei de Științe a RSS Moldovenești. În așa fel, anul acesta marcăm 60 de ani de la fondarea Academiei de Științe a RSS Moldovenești, succesor de drept a căreia este Academia de Științe a Moldovei, după cum este consemnat și în Statutul AȘM, aprobat în redacție nouă la 24 ianuarie 2019”, a menționat în deschiderea ședinței festive președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, după care a trecut în revistă agenda plină și variată care a marcat „Săptămâna Științei”, desfășurată în perioada 7-12 iunie.

Menționând aprecierile parvenite pe parcursul săptămânii de la personalități notorii din știință, oficiali, diplomați, președintele AȘM a făcut referință doar la câteva din cele subliniate în luările lor de cuvânt. Dna Angela Ganninger în deschiderea Conferinței „Cercetări științifice în contextul provocărilor Secolului XXI”, s-a exprimat în felul următor: „Ansamblul enorm de excelență științifică mondială care s-a reunit în această săptămână demonstrează în mod impresionant consolidare și recunoașterea Academiei de Științe a Moldovei de comunitatea științifică internațională”.

Laudatio pentru conferirea titlului de Membru de Onoare al AȘM maestrului Alexandru Samoilă a fost prezentat de acad. Gheorghe Mustea, care a evocat personalitatea celebrului dirijor, trecând în revistă parcursul vieții muzicale, artistice, dar și unele repere biografice. „O muzică adevărată, după cum se știe, se naște în cele mai sacre colțișoare ale lumii interioare a compozitorului și dirijorul trebuie să simtă aceasta, adică, să audă muzica dată cu un auz special, unul subtil. Muzica o compune compozitorul, dar soarta ei se află în mâinile dirijorului, dar mai ales, în auz și în inimă, pentru că mâinile sunt partea de suprafață a marii taine care trebuie să apară în fața publicului. Prin aceasta, dirijorul devine co-autorul acestei muzici, devine al doilea creator al ei. Maestrul Alexandru Samoilă este înzestrat cu un dar rar, prin însăși apariția sa în această lume. Atunci când el dirijează, muzica dată se naște parcă pentru prima data în fața noastră. Ai impresia că anume el creează acum și aici această muzică, de parcă ar fi autorul ei. Spun aceasta inclusiv cu referire la creațiile mele, pe care le-a dirijat maestrul și de fiecare dată privesc cu încântare la felul cum face el acest lucru”, a spus în discursul său compozitorul Gheorghe Mustea.

Acad. Gheorghe Mustea a remarcat că Alexandru Samoilă este unul din cei mai mari profesioniști în materie de dirijat simfonic și de operă în cultura noastră, referindu-se nu doar la contextul național, ci și la cel internațional. Acolo unde este Alexandru Samoilă, susține maestrul Mustea, se face adevărată muzică, menționând două calități esențiale ale unui adevărat dirijor - să sune orchestra, or, lucrul acesta spune totul și a doua - să privești dirijorul însuși, să savurezi academismul, claritatea indicațiilor pe care le adresează interpreților, dar și muzicalitatea mișcărilor corpului, mâinilor, expresiei feței. Dirijorul prin aceasta este un adevărat actor. Anume așa îl cunoaștem toți pe Alexandru Samoilă. „Alexandru Samoilă nu este un dirijor sau un muzician în sensul direct al acestor cuvinte, ci este fenomenul muzicii, expresia supremă al acestui cuvânt. Lucrul acesta se întâmpla atunci, când muzicianul devine artist cu majusculă, precum este protagonistul nostru. Artistul nu vede doar muzica ce trebuie să o interpreteze, el vede conceptul, ideea, mesajul ascuns pe care muzica respectivă este chemată să le redea”, se mai arată în Laudatio compozitorul Mustea, care își dorește să-l privească neîncetat pe maestrul Samoilă la pupitrul dirijoral, deoarece aici el demonstrează o arta de cea mai înaltă probă. „Consider că cea mai frumoasă și prodigioasă activitate a Teatrului de Operă și Balet din Chișinău fost în perioada când Alexandru Samoilă se afla în funcțiile de Director artistic și de Prim-dirijor. Spun aceasta fără a diminua, desigur, aportul altora la acest post”, și-a încheiat discursul acad. Mustea, fiind mândru că are un astfel de coleg și prieten cum este Alexandru Samoilă.

În Oratio Gratitudinis, proaspătul Membru de Onoare al AȘM, maestrul Alexandru Samoilă a exprimat cele mai sincere mulțumiri pentru această apreciere înaltă. „Aprecierea aceasta îmi trezește niște sentimente deosebite, pe care tot vreau să vi le exprim prin faptul că ea este în țara mea, patria mea, asta e foarte important. Vreau să vă spun că unde aș activa, cât timp voi activa, permanent mă voi strădui să corespund acestei aprecieri înalte. Îmi dau seama, că în același timp, e o mare responsabilitate. Încă o dată să vă mulțumesc”, a spus cu voce modestă celebrul dirijor, precizând că, chiar dacă deține titluri prestigioase ale RM, cum ar fi „Ordinul Republicii”, Artist al Poporului, aprecierea oferită azi de Academia de Științe este una deosebită. „Aprecierea care se face acasă, unde eu sunt cu sufletul și cu inima, ajungând la o asemenea vârstă, e un lucru foarte important pentru mine, pentru că sunt apreciat acasă. O să mă strădui pe viitor să îndreptățesc și mai mult această apreciere”, a mai spus artistul.   

Pe scena Sălii cu Orgă a urcat unul din cele mai performante colective ale țării noastre, Orchestra Simfonică a Companiei Teleradio-Moldova, un colectiv care și-a demonstrat măiestria nu numai în țară și nu numai în cadrul acelor multiple imprimări la radio, în cadrul numeroaselor emisiuni la televiziune, dar și atunci când a avut ocazia să evolueze departe de hotarele țării și sub bagheta mai multor dirijori de prestigiu din lumea întreagă. Condusă și educată de mai mulți ani de maestrul Gheorghe Mustea, academician, compozitor și dirijor notoriu, orchestra demult și-a spus cuvântul său în cultura noastră muzicală și care, după cum cunoaștem, și-a marcat recent o aniversare frumoasă. Astăzi, în cadrul festivității consacrate aniversării AȘM, orchestra a venit cu un program din creațiile compozitorilor autohtoni, în cadrul căruia au evoluat soliști ai Teatrului de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”. Pe post de moderator al regalului muzical s-a produs dr.hab., prof. Aurelian Dănilă, adjunct al conducătorului Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM.

Și dacă compozitorul Mustea vorbea despre iscusința dirijatului și harul divin, academismul, claritatea indicațiilor, muzicalitatea mișcărilor corpului, mâinilor, expresiei feței maestrului Samoilă, încât să-ți dorești să-l privești neîntrerupt,  anume asta am văzut, când celebrul artist Alexandru Samoilă s-a aflat, pentru puțin timp, la pupitrul Orchestrei, dirijând cunoscutul Vals al compozitorului Eugen Doga. 

„Ești, într-adevăr, ceea ce mulți în valsul acesta nu găsesc, un zbucium, mai ales, la început, această șoaptă nu cântată, dar simțită. Aici eu n-am auzit și nu am văzut nici mâini, nici clarinet, eu am trăit împreuna cu orchestra aceasta stare, într-adevăr suprema exprimare a muzicii”, a exclamat Eugen Doga.

Președintele AȘM a mulțumit Orchestrei Companiei de Stat Teleradio-Moldova, dirijată de academicianul compozitor Gheorghe Mustea pentru deliciul muzical oferit. Prin decizia Prezidiului AȘM, Orchestrei i-a fost conferită Diploma aniversară de gratitudine, în legătură cu cea de-a 60-a aniversare de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei și împlinirii a 75 de ani de la formarea primelor institute de cercetare de tip academic. Președintele AȘM a exprimat recunoștință tuturor celor care au contribuit la organizarea ședinței festive, dedicată aniversării AȘM și a adresat sincere felicitări pentru comunitatea academică care a înscris file valoroase în istoria științei și în istoria țării noastre.

Pe final, a răsunat „Oda Europei”, creație recentă a academicianului compozitor Eugen Doga,

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online