Oameni de știință decorați cu cea mai înaltă distincție de stat – „Ordinul Republicii”

19.10.2021
Unique visitors: 1633

Acad. Aurelian GULEA: „Sunt impresionat de conferirea acestei distincții. Este, totuși, cea

mai înaltă apreciere în Republica Moldova. Este pentru activitatea mea atât la AȘM, cât și la

USM. Cred că este și mândrie. Dar eu cred că mai mult este o recompensă. De aceea, este o

bucurie pentru mine, pentru familia mea, nepoți și viitori strănepoți”.

Dr.hab., Boris BOINCEAN: „Consider această distincție ca o apreciere și recunoaștere a

științei în societate. Se atribuie departe nu numai mie, dar întregii comunități științifice,

inclusiv Academiei de Științe a Moldovei, cu care abordăm împreuna probleme

de interes național”.

Dr. Varvara BUZILĂ: „Toată viața mea conștientă am optat pentru prestigiul valorilor.

Am cel mai mare respect pentru performanța intelectuală”.

Personalități notorii ale țării noastre, 30 la număr, care au marcat istoria celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova, au fost decorate cu cea mai înaltă distincție de stat, „Ordinul Republicii”. Printre numele de referință din diferite domenii ale vieții, care fac imagine bună țării, care au dus și duc faima Republicii Moldova în lume, au fost înalt apreciați și reprezentanți de marcă ai comunității științifice.

Este vorba de ilustrul savant chimist, academicianul Aurelian Gulea, doctor habilitat în chimie, profesor universitar; doctor habilitat Boris Boincean, profesor cercetător, expert în agricultura durabilă și cea ecologică, membru al Secției Științe ale Vieții a AȘM; doctor în chimie, Maria Sandu, cercetător științific la Institutul de Ecologie și Geografie, specialist devotat în protecția apelor; doctor în filologie, conferențiar universitar, Varvara Buzilă, cercetător științific coordonator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, etnograf, muzeograf.

Un gând, un gând bun ne stă acum în suflet. Să aflăm care e starea de spirit a oamenilor de știință, proaspeți Cavaleri al Ordinului Republicii, care fac cinste științei, care acum au urcat onorant pe treapta recunoașterii, fiindu-le răsplătit convingător efortul și certitudinea chemării.

Cum l-a găsit evenimentul de rară bogăție și frumusețe spirituală, dar și împlinire intelectuală pe  acad. Aurelian Gulea, șef al laboratorului „Materiale Avansate în Biofarmaceutică și Tehnică” al Universității de Stat din Moldova, omul care a investit în timp și pasiune, savantul care prin munca sa și-a împlinit chemarea, prin contribuțiile sale făcându-ne cunoscuți lumii întregi. Cercetător de talie internațională, unul din deschizătorii porților spre Europa în cercetare, promotor insistent al inovațiilor din Republica Moldova peste hotare, fondator de școală științifică, laureat al prestigioaselor distincții naționale și internaționale, acad. Gulea, mai mult de un deceniu, împreună cu cercetătorii de la Universitatea Laval din Quebec, Canada, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie și Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, lucrează asupra sintetizării și testării unor substanțe cu proprietăți antiproliferative (de inhibiție) a celulelor de cancer. Rezultatele din cadrul testărilor preclinice au fost notabile în cazurile de cancer mamar și leucemie.

Contactat telefonic, acad. Aurelian Gulea a spus că este încercat de mari emoții. „Sunt, într-adevăr, impresionat de conferirea acestei distincții, fiindcă este, totuși, cea mai înaltă apreciere în Republica Moldova. Este pentru activitatea mea atât la Academia de Științe, pe care am avut-o, cât și la Universitatea de Stat din Moldova, pentru că, de fapt, eu am activat numai în aceste două instituții. Mândrie? Cred că este și mândrie. Dar eu cred că mai mult este o recompensă. De aceea, este o bucurie pentru mine, pentru familia mea, nepoți și viitori strănepoți. M-am simțit foarte bine când m-a felicitat nepoțelul Laurențiu, așa cum putea el, fiind în clasa I. Mi-a spus niște cuvinte frumoase care m-au emoționat de-a dreptul. Cred că și asta îți dă un imbold ca să mai activezi”, a spus acad. Aurelian Gulea, precizând că înalta distincție i-a fost conferită și cu prilejul „unui buchet extraordinar de evenimente aniversare” -  75 de ani a USM, 75 de ani de la fondarea primelor instituții de cercetare 30 de ani de independență a Republicii Moldova, fără a croșeta și niște modeste considerații asupra unei aniversări personale.

„A fost și pentru mine o surpriză. Consider această distincție ca o apreciere și recunoaștere a științei în societate. Se atribuie departe nu numai mie, dar întregii comunități științifice, inclusiv Academiei de Științe a Moldovei cu care abordăm împreuna probleme de interes național. Se atribuie, de asemenea, colectivului Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp Selecția, în care activez începând cu anul 1983. Nu in ultimul rând, se atribuie familiei, care nu întotdeauna a primit atenția cuvenita din cauza ocupației permanente la serviciu”, a spus prof. Boris Boincean, profesor cercetător, expert în agricultura durabilă și cea ecologică, membru al Secției Științe ale Vieții a AȘM, director interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, omul de știință care pe parcursul ultimilor doi ani a venit cu mai multe prelegeri publice la Academia de Științe a Moldovei, înaintând recomandări, propuneri la una din gravele probleme cu care se confruntă agricultura, seceta.

Un alt artizan, cu optimismul mereu revigorat, mereu cu încrederea în forța binelui, un om de o rară frumusețe intelectuală și care reprezintă însăși o parte din istoria noastră culturală este și dr. Varvara Buzilă, cercetător științific coordonator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, etnograf. „Distincția mă onorează. Ea mă face să gândesc la o lucrare, lipsă deocamdată, în mediul nostru științific, despre modalitățile de construire a prestigiului în societate și sistemul semnelor-semne, în care intră și distincțiile, prin care acesta este operat. O asemenea lucrare lipsește, din câte știu, și trebuie cineva s-o elaboreze. Toată viața mea conștientă am optat pentru prestigiul valorilor. Distincția mă responsabilizează într-un moment când urma să fac o alegere  între cercetarea aplicativă și cea fundamentală. Am coordonat din partea Republicii Moldova fundamentarea științifică a patru dosare de candidat pentru înscrierea elementelor în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, dintre care trei au fost înscrise, iar al patrulea numit „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” este în proces de examinare și va fi votat pentru accedere în listă la sfârșitul anului viitor”, a menționat deținătoarea prestigioasei distincții de stat, Varvara Buzilă.

Proaspătul laureat Varvara Buzilă a mărturisit că în activitatea sa se crease o paritate între cercetarea științifică și salvgardarea patrimoniului cultural ca esență a identității noastre culturale. Între timp, s-au acumulat concepte și problematici pentru noi lucrări și credea că se va concentra asupra exegezelor științifice de autor. Acum, va trebui să finalizeze lucrări pe măsura prestigiului și să continue activitățile în domeniul etnologiei de urgență. „Mă gândesc și la alți colegi pasionați de diverse domenii științifice, inovaționale. Sper să fie o încurajare și pentru ei. Am cel mai mare respect pentru performanța intelectuală”, a mai spus etnograful.  

Despre un alt reprezentant al comunității științifice, Cavaler al „Ordinului Republicii”, Maria Sandu, doctor în chimia analitică, cercetător conferențiar, cercetător științific coordonator în cadrul Institutului de Ecologie și Geografie, cunoaștem multe lucruri bune și frumoase, dar ceea ce o scoate în evidență este că acest om modest își urmează cu fidelitate și onestitatea predestinația, manifestând din plin vocaţia de cercetător cu o experienţă practică de invidiat în ce priveşte cercetarea şi determinarea calităţii apei. Aptitudinile înalte de cercetător, dragostea deosebită și devotamentul pentru specialitatea aleasă le-a pus în serviciul societății și prosperarea științei. Cercetările sale sunt temeinice și despre asta vorbesc studiile aprofundate și asumate apele noastre curgătoare şi freatice. Este o luptătoare înflăcărată pentru studierea resurselor acvatice din republică, pentru elaborarea unor tehnologii moderne de epurare a apelor naturale şi a celor reziduale, propagator înflăcărat al metodelor ştiinţifice de protecţie a mediului ambiant. Doamna doctor Maria Sandu este membru permanent în comisiile de elaborare a unor documente de importanţă vitală privind dezvoltarea economiei naţionale, sferei sociale şi, mai ales, ocrotirii naturii, arhitect al strategiei asigurării cu apă a Republicii Moldova.

Cu prilejul conferirii Ordinului Republicii, Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, membrii Secției Științe Exacte și Inginerești și ai Secției Științe ale Vieții au adresat laureaților, membri ai AȘM, sincere felicitări, sănătate, prosperitate și noi realizări remarcabile în activitatea de cercetare. https://www.asm.md/ordinul-republicii-fost-conferit-membrilor-sectiilor-de-stiinte-ale-asm.

Înalta distincție a fost conferită pentru contribuția la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succesele profesionale atinse, precum și pentru spiritul civic de care au dat dovadă și implicarea plenară în viața societății.

De asemenea, „Ordinul Republicii” acordat este un semn de omagiu pentru o seamă de profesioniști și personalități de excepție care, deși nu mai sunt în viață, au lăsat o urmă importantă în istoria țării.

Decretul a intrat în vigoare la 15 octombrie 2021.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie:

Înregistrări online