Academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a devenit Laureat al Premiului Interstatal „Звезды Содружества”, ediția 2021

22.12.2021
Unique visitors: 1310

Acad. Ion Tighineanu: „Știința este internațională, oamenii de știință trebuie să colaboreze, fiindcă provocările secolului XXI sunt globale. Coronavirusul, încălzirea globală, schimbările climatice nu recunosc hotare. Indiferent de realitățile tot mai complicate ale timpurilor noastre, noi, cercetătorii, trebuie să colaborăm, iar acest premiu arată că noi,  cei din Republica Moldova, suntem deschiși pentru colaborare”.

 

 

Academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a devenit Laureat al Premiului Interstatal „Звезды Содружества 2021”. Ceremonia de decernare a Premiului Interstatal „Звезды Содружества”, dar și al Premiului Internațional „Содружество дебютов”, în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), a avut loc online, la 21 decembrie 2021.

Evenimentul a fost transmis din capitala Federețaiei Ruse, or. Moscova, de la Casa Pașkov, una din cele mai cunoscute, clasice edificii, astăzi, aparținând unei biblioteci de stat din Moscova. Festivitatea a reunit personalități din domeniul culturii, științei și educației, ambasadori, șefi de ministere și departamente de profil, reprezentanți ai mass-media

Premiul a fost înmânat la sediul Ministerului Culturii, de către ministrul Sergiu Prodan, la ceremonie fiind prezent și dr.hab., prof. Aurelian Dănilă, adjunct al conducătorului Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM. Oficialul moldovean a salutat onoratul prezidiu al festivității de la Moscova, implicit Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Federaţia Rusă, Polad Bülbül oğlu, Mihail Şvâdkoi, co-preşedintele Fondului Interstatal pentru Cooperare Umanitară CSI, Anatolii Ixanov, directorul general al Teatrului Bolșoi din Rusia. Ministrul Culturii a adresat un mesaj de felicitare organizatorilor acestei importante reuniuni, care și în condiții dificile determinate de pandemia de coronavirus, oferă prin acest concurs, posibilitatea de a cunoaște și aprecia meritele personalităților din domeniul educației, culturii și științei din țările membre CSI.   

Acad. Ion Tighineanu a mulțumit Fondului Interstatal CSI pentru acordarea acestui prestigios premiu, dar și pentru aprecierea contribuției sale în dezvoltarea științei de-a lungul anilor.  Proaspătul laureat a adus mulțumiri celor care au organizat această reuniune importantă ce oferă posibilitatea ca personalități notorii din domeniile științei, culturii și artei să se cunoască, deși deja doi ani virtual, să-și împărtășească din bucurii și realizări, dar și din experiențele proprii.

Ministrul Sergiu Prodan l-a felicitat pe acad. Ion Tighineanu cu prilejul acordării premiului țărilor CSI, dorindu-i sănătate și noi succese în dezvoltarea științei din domeniul ales. „Sincer să fiu, este un exemplu și un model pentru foarte multă lume. Este o apreciere înaltă. Sper să continue și mai departe eforturile domnului academician în direcția în care își construiește activitatea, astfel încât aceste mențiuni să vină tot mai multe”, a menționat ministrul Sergiu Prodan.

La rândul său, proaspătul laureat acad. Ion Tighineanu a spus că acest premiu înseamnă mult pentru el, și asta pentru că a absolvit Institutul de Fizică și Inginerie din Moscova, doctorantura realizând-o la Institutul de Fizică „P. N. Lebedev” din Moscova. „Adică, sunt discipolul școlii din Moscova și iată acea pregătire a pus bazele, de acolo mi-am luat zborul în știința mare”. Academicianul a precizat totodată că a avut și foarte multe colaborări cu instituții din țările CSI și, în primul rând, cu Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna cu care a realizat multe lucrări comune, fiind 12 ani și reprezentantul plenipotențiar al Guvernului Republicii Moldova la Dubna, unde a pus bazele la mai multe colaborări.

Acad. Tighineanu a remarcat, de asemenea, că acest premiu simbolizează faptul că știința nu are hotare, iar Domnia Sa face tot posibilul ca această colaborare științifică să o dezvolte pe toate dimensiunile, atât cu Occidentul, cât și cu Estul Europei. „Știința este internațională, oamenii de știință trebuie să colaboreze, fiindcă provocările secolului XXI sunt globale. Coronavirusul, încălzirea globală, schimbările climatice nu recunosc hotare. Indiferent de realitățile tot mai complicate ale timpurilor noastre, noi, cercetătorii, trebuie să colaborăm, iar acest premiu arată că noi, cei din Republica Moldova, suntem deschiși pentru colaborare”, a rezumat laureatul Ion Tighineanu.

Premiul „Звезды Содружества” („Stelele comunității”) este cel mai important premiu umanitar al CSI, care se acordă pentru merite deosebite în domeniile știință și educație, cultură și artă, activitate umanitară, care corespund nivelului realizărilor mondiale și contribuie la dezvoltarea fiecărui stat membru al CSI și a comunității în general.

Amintim că laureați ai Premiului „Звезды Содружества” au devenit și compozitorul academician Eugen Doga, ediția 2018, acad. Ion Bostan, ediția 2019.

 

Eugenia Tofan,

AȘM

Categorie:

Înregistrări online