DIN FERICIRE EXISTĂ MUZICA – CEL MAI MARE UNIFICATOR AL UMANITĂȚII

30.09.2022
Unique visitors: 690

Muzica definește și completează o experiență socială și estetică umană perfectă. Pornind de la acest dicton, în ajunul Zilei Internaționale a Muzicii, Academia de Științe a Moldovei, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Uniunea Muzicienilor din Moldova au organizat la 29 septembrie 2022 un program artistic de excepție, delectând în această toamnă muzicală publicul rafinat, însetat în perioada pandemiei de concerte frumoase și muzică de calitate. Pe post de protagonist dar și moderator al evenimentului, profesorul Constantin Rusnac, Doctor Honoris Cauza al Academiei de Științe a Moldovei, Secretar General al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, a vorbit „pe note” despre importanţa muzicii şi locul ei în viaţa modernă prin creația sa, sala Muzeului Național de Artă al Moldovei devenind neîncăpătoare.

Mai mulți artiști din Republica Moldova și România – A. Simion (pian), I. Urdeș (tenor), C. Stavrat (vibrofon), O. Iuhno (pian), A. Botnarciuc (bas), V. Roșca (soprano), V. Andrieș (violă), A. Ureche (vioară), O. Vlaicu (vioară), A. Palamarciuc (violoncel), A. Dănilă (clarinet), S. Tiron (trompetă) – au interpretat piese din creația compozitorului artist al poporului Constantin Rusnac, precum și din Wolfgang Amadeus Mozart, care, după cum s-a constatat, activează la maximum scoarța cerebrală, devenind cunoscut ca „efectul Mozart”, influențând memoria, atenția și capacitatea de învățare.

Amintim că Ziua Internaţională a Muzicii (International Music Day) cunoscută și ca Ziua Mondială a Muzicii (World Music Day) este sărbătorită la 1 octombrie. A fost iniţiată în anul 1975 de renumitul violonist şi muzicolog Lord Yehudi Menuhin și de Boris Yarustowski, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii al UNESCO. A fost organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional de Muzică la 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia adoptată în cadrul celei de-a 15-a Adunări Generale de la Lausanne din 1973. Ziua Internaţională a Muzicii a devenit o ocazie perfectă pentru a organiza concerte, concursuri, diverse evenimente muzicale, programe de radio şi de televiziune. Totodată, prin Ziua Internaţională a Muzicii consemnăm lupta împotriva poluării mediului sonor, întrucât Consiliul Internațional al Muzicii (înființat de UNESCO încă în 1949) în ideea de a stabili o armonie globală prin muzică, propune ca fiecare țară să păstreze câteva momente de tăcere în această zi pentru a asculta muzica.

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Sursa:
Categorie:

Înregistrări online