Pomii de cireș japonez (Sakura) – un vis împlinit al Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru”

27.03.2020
Unique visitors: 2140

sakura

Pe fundalul știrilor sumbre, cauzate de virusul pandemic, care ne apasă tot mai mult, iată că primim și vești bune, în speranța că ne va ușura măcar puțin din greutatea pe care o ducem acum și ne va mai dilua din situația stresogenă care a pus stăpânire pe noi toți.

Gradina Botanica Națională (Institut) „Aalexandru Ciubotaru” (GBNI) din capitală și-a împlinit un vis, un vis de mai mulți ani, iar visul Grădinii Botanice este sau ar trebui să fie o bucurie a noastră, pentru ca atunci când vizităm această oază de liniște, căpătăm un echilibru interior și acel pitoresc râvnit, oferit de colaboratorii instituției.  

Așadar, Grădina Botanică (Institut) a primit în dar 14 puieţi de Sakura (pomi de cireș japonez), un gest frumos și simbolic din partea autorităților locale ale orașului Tomi, prefectura Nagano a Japoniei, pentru a marca numărătoarea inversă de 100 de zile înaintea Jocurilor Olimpice și Paralimpice din vara anului 2020. Arborii divini în cultura japoneză vin să completeze genofondul Grădinii Botanice, Grădina Botanică fiind instituția care, prin definiție, este cel mai potrivit loc pentru mobilizarea, introducerea și conservarea materialului vegetal. Administrația Grădinii Botanice intenționa de ceva vreme crearea unei colecții de Sakura de mai multe forme, culori, nuanțe, luând în considerare și calamitățile din primăvara anului 2017, care au avut consecințe grave asupra genofondului. Dar iată că, grație donației oferite cu generozitate de orașul nipon, intenția și visul de ani al colaboratorilor s-au văzut împlinite. Și chiar dacă acum știm deja că Jocurile Olimpice au fost suspendate din cauza pandemiei planetare, autoritățile nipone și-au onorat promisiunea și pomii au ajuns, totuși, la destinatari.

La ceremonia de plantare a taxonilor a participat administrația și colegii din cadrul GBNI – directorul Ion Roșca, Vitalie Mitu, Anastasia Elașco, Natalia Onica, Alina Cutcovschi, Alexandru Mîrza, precum și Atsutoshi Hagino, prim-secretar al Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, Daniel Vodă, Secretar II politic, comercial-economic şi relaţii publice, Ambasada Republicii Moldova în Japonia.

Directorul GBNI, dr. Ion Roșca, a mulțumit autorităților orașului Tomi pentru acest frumos și nobil gest de a oferi instituției acești mult doriți pomi, cuvinte de gratitudine adresând și președintelui AȘM pentru susținerea demersului. Dr. Ion Roșca este sigur că exemplele de Sakura donate vor ocupa un loc aparte și vor îmbogăți substanțial colecția instituției. Potrivit directorului la Grădina Botanică au fost plantate soiurile Someiyoshino – 5 exemplare, Oyamazakura – 4 exemplare, Shidarezakura – 5 exemplare.

Amintim în context că solicitarea de a beneficia de câțiva pomi de Sakura pentru Grădina Botanică, de rând cu alte instituții din RM, a fost făcută în cadrul întrevederii președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, E.S. Masanobu Yoshii, cu ocazia încheierii mandatului său, la care a participat și reprezentantul GBNI (https://asm.md/intrevederea-presedintelui-asm-cu-ambasadorul-japoniei-republica-moldova-la-final-de-mandat-va-avea). „Plantarea pomilor de sakura la Gradina Botanică simbolizează apropierea Republicii Moldova de Japonia, reflectă dinamica colaborării științifice și culturale dintre două țări, care devine tot mai fructuoasă”, a menționat academicianul Tighineanu, apreciind înalt gestul colegilor niponi.

Grădina Botanică Naţională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” se întinde pe o suprafaţă de 104 ha. Un rol esenţial al instituţiei este cel de informare, educaţie şi instruire publică a populaţiei, totodată este o zonă atractivă pentru relaxare şi evenimente culturale. Instruirea populaţiei se realizează prin excursii, lecţii practice, seminare etc., prin colecţiile şi expoziţiile GBNI. În expoziţia Dendrariu se află o colecţie mică de Prunus serrulata (taxoni „Royal Burgundy”-5b.; „Plena”-6b.; „Shimidsu”-4b.; „Crimson Pointe („Cripoizam”)”-3b.; „Taihaku”-3b; „Amanogawa”-5b.; „Accolade”- 7b.; „Kojou-no-mai”-4b; „Sunset Boulevard’’-1; „Kiku-Shidare” – 6b).

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie: