Tinerii cercetători inspiră elevii cu noi descoperiri din ingineria tisulară și nanotehnologie, în cadrul campaniei de promovare a științei

02.05.2025
Unique visitors: 320

Programul de încurajare a interesului pentru știință în rândul tinerilor, inițiat de Academia de Științe a Moldovei (AȘM) și Academia Tinerilor din Moldova, cu susținerea UNESCO, continuă să apropie elevii din întreaga țară de universul cercetării. Obiectivul acestui proiect este de a stimula curiozitatea noii generații față de știință și inovație, prin interacțiuni directe cu oameni de știință din Republica Moldova.

Recent, campania a ajuns la Gimnaziul din Biești, raionul Orhei, unde peste 30 de elevi au luat parte la o sesiune interactivă condusă de Tatiana Malcova, doctor în științe medicale și asistent universitar la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În cadrul acestei activități, elevii au descoperit domenii fascinante ale științei biomedicale, precum ingineria tisulară și culturile de celule. Dr. Malcova a prezentat, pe înțelesul elevilor, principiile de bază ale acestor discipline, ilustrând cu exemple practice aplicarea lor în medicina modernă, de la regenerarea țesuturilor la testarea noilor tratamente în laborator. Prin discuții dinamice și suport vizual, tinerii au înțeles mai bine relevanța științei în cotidian.

Pe 30 aprilie, un grup de 18 elevi ghidați de profesoara de chimie, dna Veronica Godoroja, au vizitat Laboratoarele Universității Tehnice a Moldovei și ale Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” din Chișinău.

La UTM, elevii au vizitat Centrul Național de Studiu și Testare a Materialelor, unde s-au familiarizat cu domeniul nanotehnologiilor și cercetarea materialelor la dimensiuni reduse utilizând tehnologii de nanostructurare și de caracterizare a materialelor precum este microscopia electronică cu scanare, microscopia de forțe atomice și spectroscopia optică; au avut ocazia să vadă sisteme LASER cu lungime de undă variabilă, utilizate pentru caracterizarea fotoelectrică a nanomaterialelor și să înțeleagă procesul de fabricare a structurilor pe circuite electronice, utilizând tehnicile de litografie și gravare chimică, electrochimică sau în plasmă.

Vizita a continuat la USMF „Nicolae Testemițeanu”, în Laboratorul de Inginerie Tisulară și Culturi Celulare. Fiind ghidați de șeful laboratorului, dl Prof. Viorel Nacu și cercetătorii științifici dr. Vitalie Cobzac și drd. Mariana Jian,  elevii au avut ocazia să se familiarizeze cu detalii din procesul de cercetare în domeniul ingineriei țesuturilor; au înțeles mai bine procesul de cultivare al celulelor vii în laborator și necesitatea științei materialelor pentru a avea acces la grefe pentru a fi implantate pacienților care suferă de defecte tisulare și s-au convins despre utilitatea imprimării 3D în procesul educațional și în practica medicală privind reconstrucția defectelor osoase. În continuare, elevii au vizitat Muzeul de Anatomie al USMF „Nicolae Testemițanu”, unde sub coordonarea dlui dr. Vitalie Cobzac au explorat exponatele anatomice, au învățat despre organizarea corpului uman și despre funcțiile sistemelor biologice.

Acest program de promovare a științei se va derula pe tot parcursul anului 2025, incluzând activități educative variate, cum ar fi conferințe publice, tururi în institute de cercetare și laboratoare universitare. Un moment mult așteptat va fi Școala de Vară „Calea spre descoperiri științifice”, programată pentru 23–27 iunie 2025, organizată de Academia de Științe a Moldovei.

Cristina BUMBU

 

Categorie: