- Представления: 28
Pe 30 aprilie 2025, Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) a găzduit, în format hibrid, lansarea celui de-al treilea volum al enciclopediei ilustrate „ANIMALELE”, semnată de profesorul universitar, doctorul habilitat Tudor COZARI, membru corespondent al AȘM și Ambasador de Onoare al Parcului Gran Sasso e Monti della Laga din Italia. Evenimentul a fost organizat de Secția de Științe ale Vieții a AȘM, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Parcul Național Orhei.
În discursul de deschidere, președintele AȘM, academicianul Ion TIGHINEANU, a apreciat înalt activitatea științifică a membrului corespondent Tudor Cozari și modul în care a fost realizată enciclopedia ilustrată, care demonstrează încă o dată frumusețea naturii. Academicianul Tighineanu a subliniat că problemele actuale ale planetei, legate de schimbările climatice, necesită un efort comun. Totodată, și-a exprimat încrederea că rațiunea umană va prevala, contribuind la diminuarea impactului negativ al acestor schimbări prin dezvoltarea unor tehnologii capabile să inhibe aceste procese.
Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Sergiu LAZARENCU, a apreciat activitatea oamenilor de știință, menționând că autoritățile au datoria de a colabora cu cercetătorii. Ministrul a precizat că în prezent se lucrează la un plan amplu de cercetare privind starea ecologică a speciilor de plante și animale din Republica Moldova, care va sta la baza celei de-a patra ediții a Cărții Roșii. În acest context, a mulțumit cercetătorilor implicați, inclusiv membrului corespondent Tudor Cozari, care demonstrează un devotament remarcabil față de munca sa.
Conectat online, prorectorul pentru cercetare științifică și relații internaționale al Universității Științele Vieții ,,Ion Ionescu de la Brad” din Iași, profesorul universitar Liviu-Dan MIRON, a declarat că Republica Moldova are o natură impresionantă, de o frumusețe aparte, dar care uneori trece neobservată. Cu toate acestea, membrul corespondent Tudor Cozari o pune în valoare cu dedicare. „Recunoaștem în paginile acestor volume plăcerea suverană de a scrie, într-un spirit apropiat naturii. Această plăcere compensează, parcă, gustul amar al efortului de tipărire, care a fost îndelungat, dar necesar pentru a realiza o lucrare de calitate”, a adăugat acesta.
Academicianul Ion TODERAȘ, coordonator adjunct al Secției Științe ale Vieții, a precizat că lucrările științifice reprezintă o mândrie, mai ales atunci când reușesc să impresioneze societatea, evidențiind frumusețea faunei și florei Moldovei și invitând oamenii să fie mai atenți față de natură.
Directorul Institutului de Zoologie, dr. hab., prof. membru corespondent al AȘM, Laurenția UNGUREANU, a menționat că de câteva decenii se depun eforturi susținute pentru a evalua starea speciilor de animale din Republica Moldova, astfel încât să nu se ajungă la dispariția lor. În acest sens, o atenție deosebită este acordată speciilor rare. Referindu-se la enciclopedia ilustrată „ANIMALELE”, semnată de Tudor Cozari, prof. Ungureanu a subliniat că este o lucrare care îndeamnă la responsabilitate față de mediu, ecosisteme și speciile pe care le putem proteja prin simplul act al cunoașterii.
Punctul central al evenimentului l-a constituit prelegerea „Pasiunea mea – animalele”, susținută de autorul volumului, Tudor Cozari. Acesta a împărtășit experiențe din teren și detalii din culisele realizării fotografiilor care ilustrează enciclopedia, evidențiind frumusețea și complexitatea lumii animale. A trecut în revistă câteva dintre temele principale ale cărții și aspecte interesante din paginile acesteia, inclusiv informații mai puțin cunoscute despre procesul de colectare a datelor.
Manifestarea științifică a reunit personalități marcante din domeniul cercetării și educației. În discursurile lor, vorbitorii au subliniat rolul cercetătorilor în educația ecologică și în conservarea biodiversității, aducând un omagiu activității remarcabile a autorului și a colegilor săi. Prof. Dionisie BOGHIE, dr. Eduard COROPCEANU, dr. Nicolae ALUCHI și alți invitați au accentuat importanța abordării științifice în înțelegerea comportamentului animal și a relației om-natură.
Evenimentul a fost transmis live stream, cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltarea Societății Informaționale, facilitând participarea unui public numeros format din cercetători, cadre didactice, studenți și iubitori ai naturii din întreaga țară și de peste hotare.
Cristina BUMBU