Zilele academicianului Natalia Gheorghiu au demarat prin organizarea Conferinței științifice „Actualități în chirurgia pediatrică”, găzduită de AȘM

29.10.2021
Unique visitors: 1385

Academia de Științe a Moldovei a găzduit, la 29 octombrie 2021, Conferința științifico-practică cu participare internațională „Zilele Academicianului Natalia Gheorghiu” cu genericul „Actualități în chirurgia pediatrică”.

La inaugurarea lucrărilor forului științific au participat președintele AȘM acad. Ion Tighineanu, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, dr.hab., prof. Emil Ceban, acad. Eva Gudumac, Catedra de Chirurgie, ortopedie și anestezie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, USMF „Nicolae Testemițanu”, adjunct al conducătorului Secției Științe ale Vieții a AȘM, personalități notorii din România, Federația Rusă, precum și instructori certificați din Olanda. Evenimentul s-a desfășoarat în format online, prezența fizică în sală fiind asigurată de raportori, studenți rezidenți, secundari clinici.

Acad. Eva Gudumac, unul din cei mai fideli discipoli ai renumitului savant Natalia Gheorghiu, aflată și pe post de moderator al întrunirii, a făcut o evocare a personalității complexe a acad. Natalia Gheorgiu, exprimând în numele discipolilor recunoștință pentru tot ce au devenit astăzi, grație îndrumărilor și susținerii necondiționate din partea mentorului lor. „Cu toții cunoașteți, Natalia Gheorghiu a fost unicul medic din Republica Moldova, din bărbați și femei care a devenit  academician al Academiei de Științe din fosta URSS. Ea a fost unica care ne-a prezentat medicina la nivelul Uniunii Sovietice. Pe parcursul a peste 60 de ani, a creat o școală științifică, ne-a lăsat pe noi”, a subliniat acad. Eva Gudumac, adresând mulțumiri raportorilor, oaspeților străini care vor veni cu informații utile pentru comunitatea medicală de la noi.

În cuvântul său inaugural, președintele AȘM, acad. Tighineanu, a subliniat importanța evenimentului sub mai multe aspecte. În primul rând, pentru că este un bun prilej de a-i aduce un omagiu academicianului Natalia Gheorghiu care, incontestabil, a fost o personalitate de excepție și a dus faima acestui pământ departe de hotarele Moldovei. „A creat, a educat zeci și sute de experți și cred eu că va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră. Cu 20 de ani în urmă a plecat în eternitate, dar este practic în inimile noastre în permanență și faptul că avem și stradă în orașul Chișinău, și un liceu care îi poartă numele, și Centru „Academician Natalia Gheorghiu” este și va fi cu noi în realizarea faptelor bune”, a remarcat acad. Tighineanu.

Președintele AȘM a menționat importanța deosebită a forului științific, având în vedere și contextul pandemiei. „Cu toții trecem printr-o mare încercare, aș spune, că este o cumpănă pentru civilizație. În câteva zile la Glasgow, Marea Britanie, își va deschide lucrările Summit-ul liderilor lumii, o conferință în care se vor discuta probleme majore cu care noi ne confruntăm și, în primul rând, schimbările climatice la scară globală. Cred că toate problemele, provocările pe care noi acum le întâmpinăm sunt consecința faptului că noi, cu regret, uităm că mica planetă este de fapt casa noastră, trebuie să păstrăm pădurile, atmosfera, să nu poluăm apele etc. Până la urmă, virușii, microbii tot apar din cauza că noi am distrus și continuăm să distrugem planeta”, a spus președintele AȘM, sugerând de a conștientiza pericolul existent.  

Totodată, președintele AȘM a exprimat mulțumiri oaspeților veniți de peste hotare în aceste timpuri foarte dificile, informându-i despre aniversările Academiei de Științe a Moldovei și creării primelor institute de cercetare, care s-au desfășurat în premieră, în cadrul așa-numitei „Săptămână a Științei”, la care au participat personalități notorii din multe țări, inclusiv, cinci Laureați ai Premiului Nobel. „Indiferent de suportul financiar modest, chiar insuficient pentru cercetarea științifică aici, în Republica Moldova, noi încercăm să facem tot posibilul pentru a continua investigațiile științifice, medicina fiind un exemplu în acest sens”, a conchis președintele Tighineanu, dorind succes în realizarea agendei forului științific.

În numele comunității academice a USMF „Nicolae Testemițanu”, participanții au fost salutați de rectorul, dr.hab., prof. Emil Ceban. Rectorul a menționat ținuta științifică a conferinței care este asigurată de prezența personalităților notorii din domeniul chirurgiei pediatrice, renumiți savanți experimentați, specialiști din țară și de peste hotare. În special, prof. Emil Ceban a ținut să adreseze un mesaj colegilor parteneri din România, Federația Rusă și Olanda, care au onorat cu prezența, conferind o semnificație deosebită prestigiosului for științific. „Astăzi, ne-am întrunit pentru a aduce un omagiu de comemorare distinsului savant Natalia Gheorghiu, prima reprezentantă a Moldovei care a obținut cu succes titlul științific de doctor și doctor habilitat în științe medicale, ulterior, titlurile științifice și didactice de conferențiar și profesor universitar, urmat de titlul științific de membru al Academiei de Științe Medicale a URSS. Talentat pedagog și educator excelent manager al sistemului de sănătate și învățământului superior medical din Republica Moldova, devotat patriot al neamului, Om Emerit, Cavaler al „Ordinului Republicii”, fost șef al Catedrei de Chirurgie Pediatrică, unul din fondatorii Serviciului de chirurgie pediatrică din țară, Natalia Gheorghiu ar fi împlinit astăzi 117 ani”, a relevat prof. Ceban. 

Rectorul USMF a menționat, de asemenea, că prof. Natalia Gheorghiu a lăsat o veritabilă școală de chirurgi pediatri care dezvoltă ideile și aspirațiile ei și care în frunte cu dna academician Eva Gudumac, profesor universitar, un devotat discipol, păstrează cu demnitate memoria mentorului său. Exemplu servește și acest important for științific care a devenit deja o frumoasă tradiție. Rectorul a subliniat actualitatea tematicii acestei conferințe, mai ales, în condițiile de pandemie. „Toate eforturile comunității medicale și cele academice sunt îndreptate spre soluționarea pandemiei Covid-19”, a remarcat prof. Ceban.

Rectorul Emil Ceban a exprimat mulțumiri Academiei de Științe pentru colaborarea cu USMF, cu comunitatea medicală și cea academică din universitate, dorind sănătate și mari succese în activitatea profesională și în realizarea programului de activitate al importantului for științific.

Prima raport a fost prezentat de către oaspeții din Olanda, Gherdi Raumoat și Ștef Horsthaus, instructori certificați la nivel european de către Consiliul European de resuscitare. Instructorii vor desfășura pe parcursul unei săptămâni mai multe trening-uri în cadrul unor spitale din Republica Moldova. Aceștia au venit în Republica Moldova, prin intermediul unei colaborări cu Fundația „Noroc Olanda”, co-președinte Viorica Hagag, originară din Republica Moldova. Fundația are în obiectiv un spectru larg de activități sociale, inclusiv, transmiterea know-how-lui, educare, informare și un aspect ce ține de caritate. Anul trecut co-fondatoarea „Noroc Olanda” a venit în Republica Moldova  împreună cu președintele Fundației ZGT Overzee și au vizitat multe spitale, centre de plasament, persoane cu dizabilități, familii socialmente vulnerabile pentru a afla de ce este nevoie în Moldova ca să poată ajuta.

Cu referire la training-urile pe care le vor desfășura, ei își doresc să aducă unele experiențe din Vest în Moldova. Săptămâna aceasta a început primul training în Republica Moldova, care se desfășoară la Institutul de Medicină Urgentă, iar de mâine, 30 octombrie – la Institutul Mamei și Copilului în domeniul acordării primului ajutor sanitar, conform standardelor europene. Instructorii își au activitatea în Olanda, în sălile de operații și anume în departamentul de anestezie. Ei oferă instrucțiuni privind ajutorul de resuscitare tuturor medicilor, asistenților medicali și tuturor persoanelor care au un anumit contact cu pacienții.

Ștef Horsthaus și Gherdi Raumoat au mulțumit pentru invitație și pentru posibilitatea de a prezenta suportul de bază de resuscitare conform standardelor europene, așa cum se procedează în Olanda.

Dr. conf. Gheorghe Gâncu, Catedra de chirurgie, ortopedie și anestezie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, a menționat că este o tradiție de a organiza anual forul științific dedicat ilustrului savant Natalia Gheorghiu. Domnia Sa a spus că, începând cu ziua de mâine, 30 octombrie, vor fi instruiți peste 60 de medici, asistenți medicali în domeniul acordării primului ajutor. Totodată, vor fi realizate două intervenții chirurgicale laborioase, împreună cu chirurgul pediatric principal al Federației Ruse, acad. Alexandru Razumoski. În contextul relației de colaborare cu Fundația „Noroc Olanda”, care oferă ajutor atât material, cât și în domeniul instruirii, dr. Gheorghe Gâncu a remarcat că, conferința de astăzi va servi drept un debut al unei colaborări frumoase cu Olanda, unde sunt preconizate pentru anul viitor vizite a 6-12 medici din Republica Moldova în Olanda, care vor beneficia de o instruire conformă standardelor europene.

Conferința și-a continuat lucrările în cadrul sesiunii de comunicări științifice, în cadrul căreia a fost abordat un spectru larg de probleme:

Prof. Alexandr Razumoski (Moscova, Rusia) ,,Operații prin abord toracoscopic la nou născuți și sugari cu afecțiuni chirurgicale”Prof. Sebastian Ionescu (București, România) ,, Operații prin abord laparoscopic și robotic în afecțiunile urologice la copii ”;

Prof. Gabriel Aprodu (Iasi, Romania) ,, Stenozele esofagiene. Operații reconstructive”;

Prof. Călin Popoiu (Timișoara, România) ,, Atreziile de esofag. Perioada – Prof. Fufezan și prezent”;

Prof. Petru Moroz ,, Tumorile locomotorului la copii”;

Acad. Eva Gudumac, Dr. Alina Dănilă ,, Chisturile și tumorile mediastinale la copii”;

Conf. Stanislav Babuci , Dr. Ina Revenco , Dr. Ion Negru , Victor Eremia ,, Probleme de diagnostic și tratament în unele defecte diafragmatice la copii”;

Prof. Nicolae N. Șavga ,, Rezultate la distanță în afecțiunile malformative ale coloanei vertebrale la copii”;

Prof. Boris Curajos, Prof. Jana Bernic ,, Pieloectaziile la copii. Perspective”

Conf. Lidia Dolghieru ,, Complicațiile postoperatorii la etapele terapiei intensive la copii și nou născuți”;

Prof. Alexandr Razumovski (Moscova, Rusia) ,, Derivatele porto-sistemice în hipertensiunea portală la copii”;

Prof. Gedie Rouwmaat- Lobbes Stef. I. Horsthuis (Olanda) ,,Introduction into Basic Life Support (BLS)”.

Conferința științifico-practică cu participare internațională „Zilele Academicianului Natalia Gheorghiu”, își va continua lucrările la IMSP Institutul Mamei și Copilului. Mâine, mâine, 30 octombrie 2021.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie:

Înregistrări online