Întrunire a reprezentanților Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna (IUCN) cu mediul științific din Republica Moldova

03.11.2021
Vizitatori unici: 934

La 4 noiembrie, 2021, ora 14-00 va avea loc întrunirea de lucru a reprezentanților Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna cu cercetătorii de la institutele de cercetare și universitățile din Moldova, cointeresați în utilizarea infrastructurii de cercetare disponibilă la IUCN.

La Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna (IUCN) se lansează un element de infrastructura de unicat pe plan mondial: Colliderul NICA (Nuclotron based Ion Collider fAcility), care s-a construit timp de 8 ani.

Scopul principal al proiectului este avansarea in cunoașterea fundamentală a structurii materiei și a universului, inclusiv evoluția universului la scurt timp după Big Bang, adică atunci când el era sub forma unei plasme Quark-Gluon (QGP).

Însă, in afară de cercetările fundamentale, vor fi deschise trei linii de cercetări aplicative, și respectiv vor fi create trei colaborații în cadrul infrastructurii ARIADNA (Applied Research Infrastructure for Advanced Developments at NICA fAcility), cu linii de fascicule destinate special pentru cercetări aplicative în trei direcții:

·        Aplicații biomedicale

·        Știința materialelor și rezistența la radiații, testarea elementelor microelectronice la acțiunea radiației

·        Elaborări noi pentru tehnologiile energiei nucleare.

Persoanele responsabile din cadrul infrastructurii ARIADNA dr. Oleg Belov și dr. Kseniia Belokopytova vor aduce la cunoștință capacitățile și particularitățile acestei infrastructuri de cercetare, parametrii fasciculelor de radiație și procedurile de aderare a instituțiilor de cercetare din Moldova la aceste colaborații.

Datele de acces la ședință:

Topic: Sedinta reprezentantilor IUCN, ASM, si Institutelor de Cercetare

Time: Nov 4, 2021 14:00 Bucharest

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/6931630023?pwd=aWVLdi9Rb0JjQ0xITFh1MjJBV3pPZz09

Meeting ID: 693 163 0023

Passcode: 041121

 

Reprezentatul plenipotențiar al Guvernului Republicii Moldova la IUCN

Dr. hab. Veaceslav Ursachi

Sursa:
Categorie: