IN MEMORIAM ACADEMICIAN VALERIU TABĂRĂ

30.04.2025
Vizitatori unici: 74
Valeriu Tabără

(1 iulie 1949 – 29 aprilie 2025)

Comunitatea științifică din Republica Moldova a primit cu adâncă tristețe vestea trecerii în eternitate a eminentului om de știință, academician, prof. univ. emerit, dr. ing. Valeriu Tabără, Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Academicianul Valeriu Tabără a fost o personalitate marcantă în activitatea politică, socială, științifică, pedagogică și managerială din România. S-a născut la 1 iulie 1949 în comuna Sălciua, județul Alba, într-o familie de țărani ardeleni. A urmat Liceul Teoretic din Baia de Arieș, ulterior a obținut studii superioare în domeniul ingineriei agrare la Facultatea de Agronomie a Institutului Agronomic din Timișoara, în anul 1973. A fost încadrat în activitatea de cercetare la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin, unde a susținut teza de doctorat în anul 1984. A rămas fidel acestei direcții de cercetare până în 2017, activând în cadrul SCDA.

Cercetările științifice ale acad. Valeriu Tabără au fost orientate spre ameliorarea și crearea soiurilor de cânepă dioică cu randament înalt de producție de tulpini și alte calități benefice. Activează concomitent la Universitatea de Științe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara,  Facultatea de Agronomie Disciplina de Fitotehnie. Din anul 2017 a activat în calitate de Președinte al Academiei Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești” din România. A fost ministru al Agriculturii și Alimentației din România (1994-1996), ministru al Agriculturii și Dezvoltării rurale (2010-2012), a deținut trei mandate în Parlamentul României.

Pentru contribuția incontestabilă la dezvoltarea relațiilor științifice bilaterale dintre România și Republica Moldova, realizate cu succes pe parcursul a 30 de ani, Președintele ASAS acad. Valeriu Tabără a fost ales în anul 2022, în calitate de Membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. Participarea activă la diverse întruniri științifice (1994-2024) ale acad. Valeriu Tabără ne-au permis să cunoaștem înaltele realizări ale științelor agrobiologice, de mediu și siguranță alimentară din întreaga lume, Domnia sa fiind un cunoscut expert de talie mondială în aceste importante domenii pentru România și Republica Moldova. Ne-au rămas în memorie vizitele sale reușite cu consultări la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Mediului, Agenția Mediului, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, la multiple entități de profil  agricol, care au adus un aport incontestabil la dinamizarea activităților de producere agroindustrială și de cercetare științifică pe ambele maluri ale Prutului.

Academicianul Valeriu Tabără a participat în fruntea delegațiilor savanților din România la multiple conferințe și simpozioane științifice din domeniile biologiei plantelor agricole, geneticii agricole, tehnologiilor agroindustriale, noilor procedee și metode de cercetare agrobiologică, la care a prezentat rapoarte prețioase cu cele mai recente realizări din România și din instituțiile Uniunii Europene. Domnia sa a vizitat de nenumărate ori instituțiile științifice din Republica Moldova: Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor, Institutul de Cercetări ale Culturilor de Câmp (Bălți), Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, Institutul Național al Viei și Vinului, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Institutul de Zootehnie și Medicină Veterinară, Agenția Mediului, Agenția Apele Moldovei, Universitatea de Stat din Cahul etc.

Profesorul Valeriu Tabără a rămas fidel crezului său: „Agricultura nu este doar o meserie, este o datorie față de viitor”. Savantul și-a împărtășit experiența și cunoștințele vaste în domeniile agricole, silvice și ale industriei alimentare cu tinerii cercetători și specialiști din Republica Moldova, susținând  multilateral vizitele și stagiunile lor în cele mai  cunoscute centre de cercetare-dezvoltare din România și Uniunea Europeană. Cu susținerea Președintelui ASAS acad. Valeriu Tabără, peste 20 de cercetătorii experimentați din Republica Moldova, aflați în strânsă colaborare cu colegi din România, au fost distinși cu titlul de Membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești”.

Comunitatea științifică din Republica Moldova, membrii Secției Științe ale Vieții a Academiei de Științe a Moldovei sunt profund recunoscători pentru activitatea de cercetare prodigioasă și colaborarea rodnică pe parcursul multor ani. Exprimăm sincere condoleanțe și profundă compasiune familiei, rudelor, colegilor din cercetarea agrobiologică din România, în legătură cu trecerea la cele veșnice a ilustrului savant și manager, academician, prof. univ. emerit Valeriu Tabără.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

I. Tighineanu, E. Gudumac,  S. Cojocaru, I. Hadârcă, L. Condraticova, B. Gaina,
S. Andrieş, M. Duca, T. Furdui, V. Lacusta,  Gh. Şişcanu, I. Toderaş, V. Rudic,
E. Zubcov, B. Boincean, L. Cepoi, T. Cozari, D. Erhan, G. Lupașcu, R. Sturza, L. Ungureanu, M. Vronschih, G. Bușmachiu, D. Bulat, N. Eremia, G. Romanciuc, I. Roșca, L. Volconovici.

Categorie: