- Vizualizări: 87
Stimate Domnule Președinte al Academiei de Științe a Moldovei,
Onorat auditoriu,
Vă rog să primiți întreaga mea gratitudine și reverență pentru modul în care ați organizat Sărbătoarea Națională dedicată Limbii Române și deschiderea celei de-a treisprezecea ediții a Congresului Mondial al Eminescologilor, un eveniment impresionant prin conjugarea eforturilor atâtor foruri oficiale, dar și prin susținerea publică de care se bucură.
Invitația Dumneavoastră mă onorează profund și mă obligă moral, dar și afectiv să vă asigur de tot sprijinul și de toată admirația pe care țin să vi le transmit prin aceste rânduri, atât în nume personal, cât și în calitate oficială.
Împărțim un teritoriu spectaculos din punct de vedere lingvistic, istoric, afectiv, creativ – limba română. Cuvintele sunt hotare pe care le trecem cu ușurință și prin care îi aducem pe oameni împreună, dincolo de contextele pasagere și de obstacolele efemere. Eforturile dumneavoastră de a cultiva și de a rafina acest spațiu, de a sprijini cercetarea lingvistică și studiile de istoria limbii, de a construi o lume literară vie și strălucitoare sunt pe deplin susținute de România și de toți cei care, asemeni mie și dumneavoastră, avem în limba română o formă permanentă de acasă, de apartenență, de speranță, de experimentare a lumii în care trăim.
Studiul și cizelarea continuă a limbii române, creșterea literației și a posibilităților publicului larg de a-și oglindi sufletul și ideile în limba înaintașilor sunt priorități care ne unesc și care, în cele din urmă, reprezintă una dintre cele mai sigure investiții în viitor. Educația și cultura sunt puncte-cheie ale unei strategii pe termen lung, având ca finalitate supraviețuirea unei ființe naționale profunde, în acord cu valorile europene și cu un mâine pe care ni-l dorim, în egală măsură, inovator și păstrător al memoriei secolelor care ne leagă.
Mă bucur să fiu, chiar și de la o distanță ce nu e decât fizică, parte din Sărbătoarea dumneavoastră, care este, în egală măsură, și a României, și mă înclin în fața tuturor celor care construiesc, prin eforturi zilnice, o limbă română corectă, complexă și bogată. Sunt oamenii datorită cărora limba noastră se perpetuează în acest spațiu greu încercat, evoluează și vorbește despre schimbările sociale, umane și culturale pe care le înregistrează, de-a lungul timpului, o civilizație. Am un adânc respect pentru toți cei care întrețin și șlefuiesc limba română prin gesturi esențiale pentru bunăstarea acestui adevărat organism care se schimbă, respiră și trăiește cu noi și prin noi. De la profesori la librari, traducători, poeți, editori, actori, jurnaliști, profesioniști ai cuvântului și până la familiile în care spiritul limbii române e menținut de la o generație la alta cu strădanie și delicatețe sufletească deopotrivă, vă asigur că sunteți cu toții parte din inimile noastre și că bucuria noastră e una comună.
31 august nu reprezintă doar celebrarea poetului național și a limbii în care îl citim și în care ne construim comunicarea de zi cu zi, ci și sărbătoarea ideii de identitate împlinită în limbă, de promisiune culturală pe care o facem în fiecare zi generațiilor viitoare.
Vă asigur de prietenia și de prezența noastră, nu doar prin mijloace virtuale, ci și prin conectarea sinceră pe care o aduce între oameni apropierea prin cuvânt. Vă rămânem aproape și sperăm în motive din ce în ce mai dese de sărbătoare comună senină și plină de sens.
România va fi și în viitor, la fel ca până acum, în prima linie a eforturilor de consolidare a parcursului european, stabilității și dezvoltării democratice a Republicii Moldova. Susținerea noastră fermă, clară, nedezmințită pentru Republica Moldova se bazează pe consens la nivelul actorilor politici din România și pe un trainic atașament afectiv al întregii societăți românești. Vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură și istorie, dorim pentru Republica Moldova un același viitor: sigur, prosper, democratic, în mijlocul familiei europene. Vom fi alături de Republica Moldova, de toți cetățenii săi, pe drumul care va duce la împlinirea acestui ideal. Avem deplină încredere în Guvernul Republicii Moldova, în prim-ministrul Dorin Recean, în efortul hotărât și curajos al întregii administrații de la Chișinău menit să pregătească atingerea acestui obiectiv. Integrarea europeană este singura opțiune care poate asigura tuturor cetățenilor Republicii Moldova șansa la un viitor mai bun, mai sigur, la un trai demn și mai îmbelșugat. Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Sunt convins că la referendumul din 20 octombrie 2024 cetățenii Republicii Moldova vor reafirma răspicat acest adevăr.
Ion-Marcel Ciolacu
Prim-Ministru al Guvernului României
Mesajul a fost dat citirii de consilierul de stat Victor OPASCHI, Cancelaria Prim-ministrului României, la 31 august 2024, la ședința solemnă organizată de Academia de Științe a Moldovei cu prilejul Sărbătorii Naționale Ziua Limbii Române