Participanții la Școala de vară “Calea spre descoperiri științifice” au obținut locul 3 și un premiu special la Concursul Internațional de Știință și Inginerie (ISEF) din SUA

19.05.2025
Vizitatori unici: 148

Echipa Republicii Moldova a obținut locul 3 la categoriile de bază și două premii speciale în cadrul Concursului Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF, desfășurat în Columbus, Ohio, Statele Unite ale Americii, în perioada 10-16 mai 2025.  Astfel, locul 3 și un premiu special oferit de către Consiliul pentru cercetare, dezvoltare și inovare din Qatar (QRDI) a fost obținut de către Laurențiu Palii și Ruslan Gaitur, elevi la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău. Totodată Anton Bulancea, elev la Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, Chișinău a obținut una din cele patru burse oferite de către Universitatea Westlake din China, pentru programul de vară preuniversitar, informează Ministerul Educației și Cercetării.

Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF întrunește elevi din clasele gimnaziale și liceale, finaliști ai etapelor naționale/regionale, care au realizat proiecte de cercetare înscrise la una din cele 22 de categorii tematice din domeniile științelor exacte. Republica Moldova a fost reprezentată de trei elevi și un membru al Consiliului de Coordonare a Concursului Național de Științe şi Inginerie „Mold SEF”.

Este remarcabil, că Laurențiu Palii, elev în clasa a XII- a la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, a fost inițiat în domeniul cercetării științifice fiind participant la prima ediție a Școlii de vară „Calea spre descoperiri științifice”, care a avut loc în anul 2023 la Academia de Științe a Moldovei. În cadrul acelui eveniment, participanții au avut ocazia să audieze prelegeri de excepție susținute de profesori notorii din țară și de peste hotare, inclusiv de Prof. Hiroshi AMANO, Japonia și Richard ROBERTS, SUA Laureați ai Premiului Nobel, respectiv în fizică și medicină. Tradițional programul Școlii de vară include și vizite în laboratoarele de cercetare, unde elevii au ocazia să se familiarizeze cu posibilitățile de implicare în activități de cercetare științifică.

Astfel, echipa formată din elevii Laurențiu Palii și Ruslan Gaitur s-au implicat activ în activitatea de cercetare la Centrul Național de Studiu și Testare a Materialelor din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Tinerii exploratori au realizat studii detaliate privind aplicarea nanoarhitecturilor 3D pe bază de semiconductori în soluționarea problemelor de mediu, precum ar fi captarea și fotocataliza deșeurilor pe bază de hidrocarburi ce plutesc pe suprafața apei.

Experiența obținută în cadrul laboratoarelor de cercetare, precum și participarea la Școli de vară și Concursuri internaționale reprezintă un fundament solid pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor din Republica Moldova. Anul acesta, Școala de vară „Calea spre descoperiri științifice” va avea loc la AȘM în perioada 23-27 iunie, iar elevii și studenții care doresc să participe sunt invitați să completeze formularul de aplicare până la 2 iunie 2025.

 

Dr. Tudor Braniște

Categorie: