Pentru descoperirea receptorilor de temperatură și tactili, profesorii David JULIUS și Ardem PATAPOUTIAN din SUA au fost desemnați laureați ai Premiului Nobel pentru medicină pe 2021

04.10.2021
Vizitatori unici: 893

Abilitatea noastră de a simți căldura, frigul și atingerea sunt esențiale pentru a supraviețui și se evidențiază în interacțiunea noastră cu lumea înconjurătoare. În viața cotidiană noi percepem aceste capacități senzoriale ca fiind garantate, însă oare cum se inițiază impulsurile nervoase astfel încât noi putem percepe temperatura sau presiunea la suprafața pielii? Această întrebare a fost soluționată de laureații premiului Nobel din acest an profesorii David JULIUS și Ardem PATAPOUTIAN.

Profesorul David Julius a utilizat capsaicina, un compus cu gust înțepător din ardei iute care induce o senzație de arsură, pentru a identifica un senzor din terminațiile nervoase ale pielii care răspunde la căldură. Ardem Patapoutian a folosit cellule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund stimulilor mecanici din piele și organele interne. Aceste descoperiri inovatoare au lansat activități de cercetare intense care au condus la o creștere rapidă a înțelegerii noastre asupra modului în care sistemul nostru nervos simte căldura, frigul și stimulii mecanici. Laureații au identificat o serie de legături critice în înțelegerea interacțiunii complexe dintre simțurile noastre și mediul înconjurător.

Mai multe detalii accesați la link-ul: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2021/press-release/

 

Dr. Tudor Braniște

Secția Management Academic și Relații Externe

Sursa:
Categorie: