Prof. Robert Schlögl, Președintele Fundației Alexander von Humboldt, Germania: „Dacă politicienii ar auzi vocea savanților, am avea o lume mai bună” 

06.12.2022
Vizitatori unici: 904

Prof. Robert Schlögl: „Științele fundamentale nu doar oferă oportunități pentru a face față provocărilor legate de accesul la energie, serviciile de sănătate, tehnologiile de comunicare, schimbărilor de mediu, dar constituie fundamentul culturii noastre, stau la baza viitorului nostru și acest lucru este foarte important pentru supraviețuirea civilizației pe Planeta noastră”.  

 

 

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, a avut, la 05 decembrie 2022,  o întrevedere online cu Președintele Fundației internaționale germane pentru cercetare, Alexander von Humboldt, prof. Robert Schlögl. La întrevedere au participat profesorul Vladimir Fomin, doctor habilitat în științe fizice și matematice, Institutul Leibniz de Cercetări în domeniul corpului solid și al științei materialelor din Dresda, Membru de Onoare al AȘM și dr. Tudor Braniște, șef Secție Managementul academic și relații internaționale a AȘM.

 

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, l-a felicitat pe prof. Robert Schlögl cu ocazia numirii sale, cu aprobarea unanimă a Consiliului Fundației, în funcția de nou președinte al Fundației, pe un mandat de cinci ani. Președintele Ion Tighineanu l-a informat pe savantul german că în pofida pandemiei, războiului din Ucraina, tuturor crizelor generate de aceste atrocități, Academia de Științe a Moldovei face tot posibilul pentru a-și continua activitățile. În context, președintele AȘM a menționat principalele evenimente științifice cu rezonanță internațională, care au marcat anul în curs. În acest sens, acad. Tighineanu a făcut referire, în primul rând, la desfășurarea Conferinței Științifice Internaționale „Platforma Europeană pentru Pace, din 24 mai 2022, eveniment ce a avut un impact de nivel internațional, datorită participării personalităților notorii din întreaga lume, care sunt deja bine cunoscute mediului academic din Republica Moldova. Și aceasta pentru că, pe parcursul ultimilor ani, savanții din domeniul științei de talie internațională, Laureați ai Premiului Nobel în diferite domenii, au fost invitați, de Academia de Științe a Moldovei, cu prilejul organizării diferitor manifestări științifice, inclusiv, prelegeri publice în contextul declanșării pandemiei, aniversării AȘM, dar și în contextul războiului în Ucraina, în cadrul celei din urmă, savanții lumii expunându-se cu fermitate asupra necesității revenirii la pace și menținerea păcii.

 

Președintele Tighineanu a menționat și organizarea Conferinței Internaționale „Științele Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă și Pace”, dedicată Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă, care a avut, de asemenea, o rezonanță internațională. La eveniment au participat președinți de Academii, mai mulți laureați ai Premiului Nobel,  precum și prof. Luc Allemand, Secretarul General al Agendei Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă, care au adresat mesaje de salut, au conferențiat la subiectele agendei, dar au apreciat înalt și eforturile Academiei de Științe a Moldovei de a-și continua activitățile în pofida tuturor dificultăților cu care se confruntă știința acum.

 

La rândul său, președintele Fundației internaționale germane pentru cercetare, Alexander von Humboldt, prof. Robert Schlögl, a venit cu un mesaj de susținere a comunității științifice din RM, acesta fiind și un mesaj ce unește și apropie societățile. „Știința unește oameni, țări, continente, în general, or, Fundația Humboldt este cunoscută anume pentru modul în care susține și contribuie la promovarea şi dezvoltarea ştiinţei, precum şi modul în care susține tinerii cercetători din diferite țări, dar și cercetătorii germani care pleacă în alte țări, prin intermediul programelor Fundaţiei Alexander von Humboldt”, a menționat președintele Fundației Humboldt, subliniind în acest sens importanța schimbului de experți care face posibilă apropierea societăților, face ca societățile să se înțeleagă mai bine, să excludă conflictele, să soluționeze în comun problemele majore cu care se confruntă omenirea. Dacă politicienii ar auzi vocea savanților, am avea o lume mai bună”, a accentuat în context, președintele Fundației, Prof. Robert Schlögl.

 

Totodată, președintele Fundației a apreciat faptul că Academia de Științe a Moldovei și comunitatea științifică din RM continuă cercetările la un nivel notabil și încurajează tinerii de a participa în proiecte internaționale de cercetare. Savantul german a specificat că este la curent cu activitatea comunității științifice din Republica Moldova, colaborările științifice internaționale, remarcând, printre altele, și relațiile sale de colaborare cu savanți din RM, pe dimensiunea domeniului său în chimie. De asemenea, profesorul Robert Schlögl a apreciat faptul lansării, la începutul acestui an, de către Academia de Științe a Moldovei, a Platformei Științele fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a societății”, coordonată de profesorul Vladimir Fomin, doctor habilitat în științe fizice și matematice, care actualmente activează cu succes în Germania. Subliniind importanța științelor fundamentale pentru dezvoltarea durabilă, Președintele Fundației a menționat că „științele fundamentale nu doar oferă oportunități pentru a face față provocărilor legate de accesul la energie, serviciile de sănătate, tehnologiile de comunicare, schimbărilor de mediu, dar constituie fundamentul culturii noastre, stau la baza viitorului nostru și acest lucru este foarte important pentru supraviețuirea civilizației pe Planeta noastră”.  

 

Președintele AȘM a apreciat activitatea desfășurată de Fundaţia Alexander von Humboldt pe parcursul mai multor decenii, felicitând echipa pentru implicare, efort și rezultatele obținute până acum. Președintele Tighineanu i-a mulțumit președintelui Fundației, Robert Schlögl pentru dialogul constructiv pe care l-au avut, pentru sprijin, încurajare, mulțumind Fundației pentru contribuția la promovarea şi dezvoltarea ştiinţei, precum și pentru sprijinul activ al tinerilor cercetători din RM prin intermediul programelor Fundaţiei Alexander von Humboldt, pentru acea semnificativă susținere a bursierilor noștri, dar și pentru donațiile generoase, echipament modern și necesar, oferit la revenirea humboldt-iștilor acasă.      

 

La finele discuției, președintele AȘM l-a invitat pe președintele Fundației Humboldt să întreprindă, în anul viitor, o vizită în Republica Moldova, care a fost acceptată cu entuziasm de către savantul german, poate și din cauza faptului că nu a vizitat niciodată Republica Moldova, deși a auzit foarte multe lucruri bune și frumoase despre RM, inclusiv despre galeriile subterane de unicat care sunt în Republica Moldova și despre care a auzit toată lumea.

 

Noul președinte al Fundației internaționale germane pentru cercetare, Alexander von Humboldt, prof. Robert Schlögl își va prelua mandatul la 1 ianuarie 2023. Profesorul Schlögl are o relație de lungă durată cu Fundația Alexander von Humboldt. A fost membru al Comitetului Premiului de Cercetare Humboldt din 2010 până în 2019, fiind el însuși gazda științifică a beneficiarilor de sponsorizări ale Fundației de mai multe ori. De formație chimist, prof. Robert Schlögl este om de știință de renume internațional, cunoscut pentru cercetările proceselor de conversie a energiei și a catalizatorilor. În prezent, este director și membru științific al Institutului Fritz Haber al Societății Max Planck din Berlin și al Institutului Max Planck pentru Conversia Energiei Chimice din Mülheim.

 

Opinia, expusă de Prof. Robert Schlögl cu privire la importanța cercetărilor fundamentale, poate fi accesată aici.

 

Eugenia Tofan,

AȘM

 

 

 

Categorie:

Înregistrări online