- Vizualizări: 4
Vineri, 27 septembrie 2024, ora 14.00, Academia de Științe a Moldovei invită la lecția publică „Separatismul: fenomen de periculozitate sporită pentru societatea contemporană”. Prelegerea va fi susținută de dl Valeriu CUȘNIR, dr. hab. în științe juridice, profesor universitar, membru al Secției de științe sociale, economice, umanistice și arte.
În opinia protagonistului lecției publice dr. hab., prof. univ. Valeriu Cușnir „Fenomenul separatismului este o provocare la adresa securităţii internaționale și naționale, iar gradul de pericol pe care îl poartă acesta poate fi distrugător. La moment este imperios necesară fortificarea instrumentelor juridice la nivel naţional şi internaţional de prevenire și combatere a fenomenului de separatism, adoptarea unor strategii comune pentru cooperarea statelor în lupta cu acest fenomen.
Fenomenul separatismului a fost și este prezent în Republica Moldova, dar, cu regret, guvernările nu au avut o politică corespunzătoare pericolului social al acestuia, precum și cu referire la politica penală, cu toate că practicile mai multor state, implicit europene, pun în evidență măsuri de prevenire și sancționare a manifestărilor de separatism. Trebuie de avut în vedere că fenomenul de separatism este complex și dinamic, îmbrăcând diverse forme de manifestare, fapt care determină necesitatea perfecționării normelor de incriminare, pentru a acoperi și sancționa un cerc mai larg de manifestări incidente separatismului.
Omniprezent în Republica Moldova, separatismul nu a avut o incriminare expresă în legea penală, deși, reprezentări, propuneri și inițiative în acest sens au fost. Astfel, la finele anului 2022, un grup de 18 deputați, printre care și Președintele Parlamentului Republicii Moldova, au înregistrat Proiectul de lege nr. 456 din 8 decembrie 2022, ce prevedea completarea Codului penal al Republicii Moldova cu mai multe incriminări, inclusiv ale separatismului – la articolul 340/1, care la 18 martie 2023 au intrat în vigoare.
În consecință, pentru prima dată de la Declarația de Independență a Republicii Moldova (1991), legea penală națională califică manifestările de separatism ca fapte socialmente periculoase, de natură să pericliteze valorile fundamentale ale statului - independența, suveranitatea, integritatea teritorială. Aplicarea practică a noilor prevederi legale, prin evitarea unor abuzurisau erori și tragerea la răspundere penală, exclusiv a celor vinovați de comiterea acțiunilor de separatism, generează în continuare o reacție publică substanțială din partea societății și a partenerilor externi, or, până în prezent, acest subiect se află în cadrul discuțiilor politico-diplomatice la diferite nivele, implicit în agenda de negocieri pentru reglementarea transnistreană. Prevederile art. 340/1 al Codului penal al Republicii Moldova constituie obiectul Rapoartelor Comisiei Europene, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și altor organisme internaționale, care recomandă cu insistență Parlamentului Republicii Moldova clarificarea aspectelor de fond și celor aplicative a noii incriminări, inclusiv abrogarea acesteia.
În situația când de peste trei decenii Republica Moldova se află printre victimile fenomenului de separatism, deopotrivă cu consecințele devastatoare ale acestuia în statul vecin Ucraina, este evidentă necesitatea menținerii și dezvoltării în continuare a instrumentarului juridico-penal menit să apere valorile fundamentale ale statului, dar care fără echivoc sunt susceptibile de îmbunătățire, suscitând în continuare o atenție specială din partea mediului de cercetători, a instituțiilor naționale competente, precum și a întregii societăți”.
Evenimentul se va desfășura în format mixt, cu prezență în Sala Azurie a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1) și online, pe platforma de comunicare ZOOM. Datele de conexiune: https://us02web.zoom.us/j/89950976187?pwd=xkmaEpz6mAADjbGajbBnn3YzuYF69E.1 (Meeting ID: 899 5097 6187 Passcode: 787891).
Lecția publică va fi transmisă live-stream de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale la linkul: https://www.youtube.com/live/8xdjg0rGUac
La lecția publică sunt invitații membrii titulari, membrii corespondenți, membrii desemnați ai secțiilor de științe, cercetători științifici, cadre didactice, doctoranzi.
Evenimentul este deschis pentru reprezentanții mass-media.