Academicianul Eugen DOGA: „Nu voi putea trece niciodată pe lângă Universitatea dumneavoastră și să nu intru, când voi vizita Iașul. De azi, aceasta este și Universitatea mea spirituală”

07.11.2022
Vizitatori unici: 1127

Academicianul compozitor Eugen Doga a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Ştiinţele Vieții (UȘV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, devenind astfel cel de-al 33-lea deținător al prestigiosului titlu al Universității ieșene. Evenimentul a avut loc la 4 noiembrie 2022, când Universitatea a sărbătorit Ziua Recunoștinței. Titlul de Doctor Honoris Causa al UȘV i-a fost conferit și marelui actor român Dorel Vișan, partenerul de scenă al maestrului Doga deja de câțiva ani. Așadar, doi mari oameni, două mari personalități ale vieții culturale, care iubesc deopotrivă  Iașul, unde sunt cetățeni de onoare, dar pe care îi leagă și o dragoste deosebită de Eminescu, au apropiat și mai mult malurile mult pătimitului Prut.

 

Ceremonia de conferire a onorificului titlu a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, a Universității, la care au participat membrii Consiliului de Administrare, Senatului UȘV, corpul profesoral didactic universitar, precum și personalități marcante ale vieții academice, inclusiv deținători ai înaltului titlu de DHC, de care s-au învrednicit anterior.

 

Ceremonia a fost inaugurată de prof., dr. Gerald Jităreau, rectorul UȘV, care a exprimat onoarea de a deschide cel mai frumos și mai important eveniment al toamnei la Iași - decernarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru doi mari maeștri, doi titani ai culturii românești de o parte și de cealaltă a Prutului – compozitorul Eugen Doga și actorul Dorel Vișan, fiecare ajuns la 85 de ani. Rectorul Jităreanu a menționat că manifestarea care îi are pe cei doi invitați speciali, este momentul prin care întreaga comunitate academică își exprimă gratitudinea față de înaintași, personalități remarcabile care și-au pus amprenta pe evoluția a numeroase generații de studenți.

 

Rectorului Gerald Jităreanu i-a revenit și onoranta misiune de a întocmi și prezenta Laudatio maestrului Eugen Doga, compozitor, dirijor, academician, strălucită personalitate a culturii universale cu ocazia conferirii titlului onorific de DHC al universității. Domnia sa a subliniat că acordarea titlurilor onorifice reprezintă o tradiție valoroasă ce definește viața instituțiilor de învățământ superior, Universitatea de Ştiinţele Vieții (UȘV) „Ion Ionescu de la Brad” deținând această tradiție de 32 de ani și conferind respectiv titlul onorific de Doctor Honoris Caisa la 32 de personalități, acestea fiind personalități remarcabile, la nivel național și internațional, în semn de profundă gratitudine și înaltă apreciere, personalități care au marcat domeniul în care activează, au contribuit la dezvoltarea științei, culturii și civilizației, adepți și promotori ai democrației și libertăților individuale.

 

Este o premieră, însă, când Universitatea de Ştiinţele Vieții acordă onorantul titlu unor personalități din afara ariei sale tradiționale, fapt ce are loc în condițiile în care, odată cu schimbarea denumirii universității, au ales să aibă și o deschidere mai largă spre societate. Deși a afirmat că e greu să redai în câteva pagini anvergura unei personalități de talia maestrului Eugen Doga, misiune deloc ușoară, dar onorantă în același timp, rectorul Jităreanu a reușit să-l prezinte în cel mai frumos și respectuos mod pe compozitorul Eugen Doga, cel care ne-a bucurat sufletul de atâtea ori, parcurgând traseul copilului desculț pornit la oraș să facă muzică, de la cum s-a format, a evoluat și desăvârșit o astfel de personalitate. De aceea, a încercat să-i creioneze calea vieții maestrului Doga, reliefând momentele cele mai esențiale care i-au marcat într-un mod fericit destinul în muzică. „Oricâte am spune despre Eugen Doga, despre ceea ce a creat și a realizat Domnia Sa până la acest moment ca operă, despre muzica maestrului, despre acele melodii, armonii, ritmuri, pe care ea le emană și care pătrund în cele mai tainice ascunzișuri ale sufletului nostru, niciodată nu vom putea spune totul. Pentru că viața muzicii sale își urmează calea spre univers și nemurire”, a remarcat rectorul Gerard Jităreanu.

 

În numele Senatului Universității, rectorul i-a dorit compozitorului Eugen Doga să rămână cât mai mult aici, pe pământ, în plină forță de creație și sănătate, să se  bucure de viață și de recunoștință pentru toarte realizările sale. „Să scrieți muzică frumoasă despre cel mai mare dar pe care ni-l poate aduce Providența într-o bună zi fiecăruia dintre noi, despre noi, despre motorul acestei lumi, dragostea. Aduceți-ne cât mai multă dragoste, Maestre Eugen Doga, spre recunoștință veșnică”, și-a încheiat discursul rectorul UȘV.

 

În semn de recunoștință, dar și în amintirea remarcabilului eveniment, conducerea UȘV i-a dăruit maestrului Eugen Doga un puiet de tei argintiu (Tilia tomentossa Moench), descendent din Teul lui Eminescu.

 

Maestrul Doga a mulțumit pentru acest dar, care reprezintă pentru Domnia sa un simbol deosebit, în contextul în care relația sa cu Eminescu a devenit una specială în ultimii 10 ani, pe versurile căruia a scris muzică și a lansat deja trei volume. Artistul a mărturisit că deja știe unde va fi plantat arborele, doar va anunța acest lucru la momentul potrivit.

 

Cu prilejul decernării titlului onorific, cei doi artiși au fost distinși și cu Diploma de Excelență și Medalia Universității Națiomneale de Arte „George Enescu" Iași.

 

Compozitorul a exprimat cuvine de gratitudine administrației Universității, personal, dlui rector Gerard Jităreanu pentru nobila intenție de a extinde frumoasa familie academică universitară cu personalități ale vieții culturale. A rămas impresionat de eleganța și modul deosebit cu care i-a fost prezentat parcursul în lumea muzicii, mărturisind că despre unele lucruri a aflat și el pentru prima dată. „Nu voi putea trece niciodată pe lângă universitatea dumneavoastră și să nu intru, când voi vizita Iașul. De azi, aceasta este și Universitatea mea spirituală”, a declarat proaspătul DHC Eugen Doga. Maestrul a promis că va reveni cât de curând la Universitatea care l-a onorat, cu un spectacol cu orchestra de la Chișinău pentru a trăi bucuria revederii cu cei care i-au arătat acest semn de noblețe și recunoștință.

 

Titlul onorific de Doctor Honoris Causa al UȘV i-a fost conferit compozitorului Eugen Doga pentru merite deosebite în dezvoltarea interpretării și compoziției muzicale în întreaga lume, contribuțiile aduse la dezvoltarea culturii române, excelență în dezvoltarea învățământului superior artistic.

 

În seara aceleiași zile, în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a Universității, cei doi mari creatori de valori, compozitorul Eugen Doga și actorul Dorel Vișan, și-au exprimat gratitudinea în modul în care știu cel mai bine să o facă, susținând un spectacol destinat special distinsului public universitar, în care inimile acestora au valsat pe muzica îndrăgitului compozitor Eugen Doga, dar  au și lăcrimat la audierea regalului oferit de maestrul teatrului romanesc Dorel Vișan.

 

 

Eugenia Tofan, AȘM,

4 noiembrie 2022,

Iași

 

Categorie:

Înregistrări online