Academicianului Mihai Cimpoi i-a fost acordat Premiul Național “Titu Maiorescu” pentru critică literară

25.04.2023
Vizitatori unici: 904

            În cadrul Zilelor revistei “Convorbiri literare” (ed. a  XXVII-a, Iași, 20-22 aprilie 2023), academicianului Mihai Cimpoi i-a fost acordat Premiul Național “Titu Maiorescu” pentru critică literară.

Theodor Codreanu, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, care a prezentat un amplu laudatio, Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași, alți vorbitori au evidențiat aportul deosebit adus de premiant în eminescologie și la studierea literaturii române clasice și contemporane din perspectiva exegetică a zilei de azi.

La cele două simpozioane, care s-au desfășurat în cadrul Zilelor prestigioasei reviste fondate de Societatea „Junimea”, acad. Mihai Cimpoi a ținut două comunicări: „Ediția princeps „Poesii” de M. Eminescu, realizată de T. Maiorescu, în interpretarea eminescologului Petru Creția” și „Barocul cantemirian și barocul postmodernist. Istoria ieroglifică, Panchatantra și alegoriile animaliere din literatura universală”.

Cele două simpozioane au avut ca subiecte aniversarea 140 de la apariția Ediției Princeps Poesii de M. Eminescu și Opera și personalitatea lui D. Cantemir (1673-1723).

Caietul de poezie din numărul pe aprilie a. c. al revistei, purtând genericul „Olimp continuu”, este consacrat lui Ion Hadârcă.


 

Sursa:
Categorie:

Înregistrări online