CODUL EUROPEAN DE CONDUITĂ PENTRU INTEGRITATEA CERCETĂTORILOR

04.08.2023
Vizitatori unici: 809

Cercetarea este o activitate comună, practicată în mediul academic, în industrie, în comerț etc. Cercetarea implică o colaborare, directă sau indirectă, care adesea depășește limitele sociale, politice sau culturale, fiind susținută de libertatea de a formula probleme științifice, de a crea teorii, sau de a colecta dovezi empirice utilizând metode corespunzătoare domeniului. Prin urmare, cercetarea se bazează pe munca comunității de cercetători și trebuie să se dezvolte independent de presiunile ideologice, economice sau politice. Integritatea cercetătii este esențială pentru a păstra credibilitatea în sistemul de cercetare și în rezultatele acestuia. În iunie 2023, ALLEA a lansat ediția revizuită a Codului european de conduită pentru integritate în cercetare, care reflectă cele mai recente opinii ale comunității științifice cu privire la bunele practici în domeniul cercetării. Revizuirea contribuie la asigurarea faptului că Codul european de conduită rămâne fidel scopurilor sale și este relevant pentru toate disciplinele și domeniile de cercetare. Codul European de Conduită continuă să ofere un cadru vast pentru integritatea cercetării și sprijină cercetătorii, instituțiile în care aceștia lucrează, agențiile care îi finanțează și revistele în care sunt publicate rezultatele științifice.

Președintele ALLEA, Prof. Antonio LOPRIENO, consideră că Codul European de Conduită oferă un cadru comun, dezvoltat pentru a spori încrederea în știință a factorilor de decizie politică și al publicului larg, prin îmbunătățirea calității și fiabilității proiectării cercetării, a conducerii, și al procesului de diseminare și comunicare a rezultatelor științifice.

În consecință, revizuirile reflectă o conștientizare sporită a importanței culturii de cercetare, a facilitării integrității cercetătorilor și implementării bunelor practici de cercetare, impunând o responsabilitate mai mare a tuturor părților interesate pentru a promova aceste practici și principiile care le stau la bază.

De asemenea, se ia în considerare sensibilitatea crescută a comunității de cercetători la mecanismele de discriminare și excluziune, cu scopul responsabilizării tuturor participanților de a asigura corectitudinea, diversitatea și incluziunea în mediul de cercetare.

Instrumentele de inteligență artificială și rețelele sociale schimbă radical modul în care sunt produse și comunicate rezultatele cercetării, iar Codul European de Conduită ia în considerare schimbările în practicile de gestionare a datelor, precum și evoluțiile recente în știința deschisă și evaluarea cercetării. După cum subliniază președintele grupului de redactare, Krista Varantola, dezvoltarea rapidă a instrumentelor digitale și disponibilitatea lor pentru cercetare creează oportunități extraordinare, dar în același timp ridică noi provocări pentru susținerea celor mai înalte standarde de integritate în cercetare.

De la începutul anului 2022, grupul de redactare, format din membri ai Grupului permanent de lucru ALLEA pentru știință și etică, a analizat ce modificări ar fi necesare pentru a actualiza ediția din 2017 a Codului European de Conduită. Munca lor a culminat în octombrie 2022 cu un proiect de document revizuit trimis spre consultare asociațiilor și organizațiilor reprezentative ale mediului academic și publicului larg.

Toate feedback-urile au fost analizate și discutate în detaliu în februarie 2023 de către Grupul de redactare. Un rezumat al procesului de feedback al părților interesate și al modului în care acesta a influențat revizuirea din 2023 poate fi găsit la: www.allea.org/code-of-conduct.

 

Sursa: https://allea.org/wp-content/uploads/2023/06/European-Code-of-Conduct-Revised-Edition-2023.pdf

 

Lucia Nastasiuc

Tudor Braniște

Secția Management Academic și Relații Externe

 

Categorie:

Înregistrări online