Consiliul Științific Internațional optează pentru ca următorii 10 ani să fie declarați Decadă a Științei pentru Sustenabilitate

19.04.2023
Vizitatori unici: 914

La 18 aprilie 2023, a avut loc o întrunire a membrilor Consiliului Științific Internațional (International Science Council - ISC) moderată de prof. Peter Gluckman, președintele ISC. La această întâlnire, organizată în format online, a participat și acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM. În cadrul dialogului susținut, președintele Gluckman a făcut o prezentare generală a acțiunilor întreprinse de ISC în decursul ultimilor luni, accentuând necesitatea consolidării în continuare a vocii globale a științei. Despre relevanța acțiunilor privind sporirea încrederii în știință și promovarea acesteia ca un bun public global, a relatat prof. Michel Spiro, președintele Uniunii Internaționale pentru Fizică, președinte al Comitetului de organizare al Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă. Tot odată, prof. Spiro a evidențiat sinergia obținută în cadrul activităților mai multor organizații internaționale de promovare a științei și consideră oportună consolidarea eforturilor în procesul de convingere a liderilor în politica mondială ca următorii 10 ani să fie declarați drept Decadă a Științei pentru Sustenabilitate.

Conducerea ISC a informat comunitatea cu privire la organizarea în cadrul ONU, sub egida Președintelui Adunării Generale Csaba Kőrösi, la 15 aprilie 2023, a celei de-a doua reuniuni plenare informale a oamenilor de știință eminenți pentru a informa statele membre despre cele mai bune practici de identificare a soluțiilor, bazate pe dovezi consultate cu comunitatea științifică. În cadrul acelei sesiuni a Adunării Generale ONU privind luarea deciziilor bazate pe știință în sprijinul soluțiilor sustenabile, directorul executiv al ISC Salvatore Aricò a menționat că Știința și politica își unesc forțele pentru a face progrese tangibile în problemele de sustenabilitate. Integrarea rezultatelor științifice cu elaborarea politicilor bazate pe dovezi poate să reducă riscurile și să maximizeze oportunitățile legate de oameni, natură și sustenabilitate. Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări urgente și interconectate, este nevoie de o interfață mai puternică și mai agilă între știință, politică și societate pentru a facilita procesul de luare a deciziilor și a orienta acțiunile spre rezultatele dorite.

În cadrul întrunirii au fost abordate și alte subiecte cu referire la organizarea Adunării Generale extraordinare a Consiliului Științific Internațional în ziua de 4 mai 2023, reuniunea membrilor ISC cu prezență fizică la Paris, în perioada 10-12 mai 2023. Președintele ISC, prof. Peter Gluckman, a reiterat suportul pentru organizațiile de tineri cercetători care pot deveni membri ai Consiliului Științific Internațional, fiind scutite de achitarea oricăror taxe de participare. În 2022, ISC a admis în componența sa 15 Academii și Asociații ale tinerilor cercetători din diverse țări ale lumii.

O intervenție îngrijorătoare a venit din Japonia: unul dintre membrii observatori ai Consiliului Japonez pentru Știință a atras atenția comunității internaționale despre încercarea guvernului nipon de a schimba legea cu privire la alegerea membrilor Consiliului. Astfel, în opinia savanților, va avea loc subminarea independenței și importanței Consiliului Științific Japonez. Luând în considerare această informație, conducerea ISC va transmite către guvernul japonez o scrisoare, prin care va argumenta importanța menținerii forului academic independent de factorul politic.

 

                                                                  Dr. Tudor BRANIȘTE

Tatiana ROTARU

                                                                 

 

Categorie:

Înregistrări online