Declarația Academiei de Științe a Moldovei

28.02.2022
Vizitatori unici: 2299

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei dezaprobă invazia forțelor armate ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, invazie care nu poate avea vreo îndreptățire rațională și care contravine sistemului de securitate internațională, aducând pierderi și suferințe umane de neconceput.

Considerăm că, în Secolul XXI, țările lumii trebuie să-și construiască relațiile reciproce în baza dialogului, pe cale pașnică, unindu-și totodată eforturile pentru a face față provocărilor tot mai serioase cu care se confruntă civilizația în general.

Ne exprimăm deplina solidaritate cu Academia Națională de Științe din Ucraina, care într-o scrisoare adresată Preziduiului Academiei de Științe a Rusiei a sesizat pericolul acțiunilor militare asupra localităților civile, cauzând moartea oamenilor pașnici, inclusiv a copiilor.

Ne exprimăm solidaritatea și cu savanții din Federația Rusă, care au protestat împotriva invaziei declanșate.

Susținem respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Ne asociem la atitudinea Academiilor de Științe din mai multe țări, inclusiv a Federației Europene a Academiilor de Științe (ALLEA), care resping incursiunea militară în Ucraina.

Susținem eforturile Guvernului Republicii Moldova și ale societății civile, care acordă sprijinul umanitar necesar persoanelor refugiate din țara vecină. AȘM lansează inițiativa pentru membrii Academiei de Științe de a transfera benevol salariul pentru o zi în fondul ajutorului pentru refugiați.

Apelăm către cetățeni să se informeze doar din surse veridice.

Sperăm că apelurile savanților din întreaga lume vor fi auzite și că vor fi întreprinse toate acțiunile necesare pentru a restabili pacea, stabilitatea și triumful rațiunii.

 

Prezidiul AȘM, 28 februarie 2022

 

Sursa:
Categorie:

Înregistrări online