„In Honorem Eugen Doga – 85 de ani”, spectacol extarordinar la Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri din Iași”

17.05.2022
Vizitatori unici: 1289

Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri din Iași”, una din cele mai spectaculoase săli de teatru din lume, a găzduit, la 13 mai 2022, un eveniment la fel de spectaculos, concertul  extraordinar „In Honorem Eugen Doga – 85 de ani”. Iar pentru ca emoția acelor momente speciale să ajungă și în casele celor care nu au reușit să ajungă la spectacol, TVR Iași a transmis în direct concertul omagial.

 

Ne-am obișnuit să spunem despre compozitorul academician Eugen Doga că este autorul acordurilor veșnic tinere care ne ajută să trecem prin viață în pași de vals, el, Eugen Doga, descoperind lumii întregi un nume cât o țară. Despre maestrul Doga se mai spune că este unul dintre cei mai importanți compozitori în viață. Este un muzician al lumii, al nostru al tuturor, de dimensiune universală, iar prin tot ceea ce a creat a adus în sufletele noastre frumusețe și iubire. „Este cel care include maiestuos triunghiul marilor muzicieni români – Ciprian Porumbescu, George Enescu și Eugen Doga”, s-a spus din scena Teatrului Național.

 

Îndrăgitul compozitor a urcat pe scena Teatrului Național din Iași alături de nume mari ale muzicii românești, avându-i drept invitați speciali pe soprana Ana Maria Donose, Opera Națională Română din Iași;  soprana Irina Baianț, București; soprana ONRI, Cristina Grigoraș; soprana Mariana Bulicanu, Opera Română Craiova, tenorul Andrei Fermeșanu, ONRI, tenorul Dumitru Mîțu, solist la Teatrul de Opera și Balet „Maria Bieșu”, Chișinău.

 

În călătoria muzicală a aniversării celor 85 de primăveri a celebrului artist, atât de îndrăgit la Iași, publicul s-a bucurat de prezența Orchestrei Operei Naționale Române din Iași (ONRI), Corul Operei Naționale Române Iași, dirijor Manuel Giugula și de Corul de Copii al mun. Iași, dirijor Raluca Zaharia. Conducerea muzicală a acestui grandios eveniment a fost asigurată de dirijorul Dumitru Cârciumaru, talentatul nostru pământean, actualmente dirijor la Opera Română Craiova.  

 

În programul concertului au fost incluse o varietate de creații muzicale care au încântat simțurile și prin intermediul cărora cei prezenți s-au transpus în lumea primăverii lui Eugen Doga. În prima parte a spectacolului, publicul meloman s-a bucurat de muzica compozitorului Doga pe versurile Veronicăi Micle, pentru că, așa cum a afirmat maestrul, poezia Veronicăi Micle pare a fi fost scrisă special pentru muzică. „Întocmai cum aș fi descoperit o lume nouă, un continent necunoscut, a scris cu entuziasm, în continuu, o lucrare după alta”, a spus Eugen Doga.

 

Seara a fost deschisă cu Intermezzo, după care a urmat „O lacrimă de iubire”, „Pasăre cu pene albastre”, „Te știam numai din nume”, „Nu plânge”, „O lacrimă de iubire”, „Ochiul tău iubit”, „Addio”, „Am urât această lume”, „Dialoguri” etc.

 

Au răsunat lucrări scrise de compozitorul Eugen Doga, pe versuri de Petre Cruceniuc, Gheorghe Vodă și Grigore Vieru, colaborarea cărora va dăinui peste ani, or, într-un gând profund exprimat de Euge Doga, Grigore Vieru este „poet al sufletului românesc” – „Codrii mei Bătrâni”, „Orașul meu”.

 

O melodie în premieră, scrisă cu puțin timp în urmă de maestrul Doga „Viorica sub razele iubirii”, a fost interpretată de soliștii din București și Chișinău - Irina Baianț și Dumitru Mîțu.

 

Spectacolul a inclus și două coloane sonore din filmul care a încântat generații după generații, „Maria Mirabela”, regizat de Ioan Popescu Gopo, creație ce va figura cu siguranță pe lista de preferințe a generațiilor următoare.

 

Din concertul omagial nu au putut lipsi celebrele capodopere „Gramofon”, unul din cele mai populare valsuri ale sec. XX și „Gingașa și tandra mea fiară”, devenit unul din cele mai cunoscute hit-uri la nivel planetar, fiind interpretat la Ceremoniile Jocurilor Olimpice de la Moscova în 1980, Soci, în 2014 și anul acesta la Beijing.

 

„Hora Prietenii”, a încheiat grandiosul spectacol, având-i în scena pe toți soliștii și Corul de copii”.

Pentru momentul de final a fost invitat primarul mun. Iași, dl Mihai Chirica, care i-a mulțumit maestrului pentru această sărbătoare de suflet. Primarul i-a înmânat maestrului timbrul poștal Eugen Doga, pus în circulație de Poșta Română cu prilejul aniversării compozitorului.

 

În aplauzele publicului, artistul Eugen Doga a mulțumit ieșenilor pentru primirea caldă, a mulțumit organizatorilor spectacolului de excepție pe care i l-a dedicat municipalitatea, soliștilor care i-au interpretat creațiile muzicale, Orchestrei Operei Naționale Române din Iași, Corului Operei Naționale Române Iași, Corului de Copii, dirijorului Dumitru Cârciumaru, cu care are o frumoasă colaborare de peste 20 de ani și care a asigurat conducerea muzicală a acestui grandios spectacol.

 

Spectacolul a fost organizat de Editura Princeps Multimedia în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Ministerului Culturii și susținut de Ateneul Național Iași, Opera Națională din Iași, Asociația Culturală Feed Back, în cadrul Festivalului Internațional al Educației.

 

Eugenia Tofan,

AȘM

 

Categorie:

Înregistrări online