Maria Grapini, Europarlamentar: Rolul Academiilor de Științe în lume

05.09.2022
Vizitatori unici: 1799

În calitate de întreprinzător, apoi de ministru și mai apoi de europarlamentar, am avut ocazia de a participa la multe acțiuni ale Academiei de Științe din Republica Moldova. Cunosc personalități puternic implicate în activitatea Academiei, așa cum sunt Domnul Președinte Academician Ion Tighineanu și Domnul Academician Mihai Cimpoi. Am avut onoarea și plăcerea să discut de mai multe ori, încercând să-mi clarific ceea ce se întâmplă în lume și în societatea noastră românească. De ce nu se implică elitele în politicile publice? Cum am putea convinge elitele din știință, cultură, economie să se implice direct în schimbările de care avem atâta nevoie?

Cred că trebuie să ne reamintim ce spunea scriitorul Marin Preda: „Datoria oamenilor luminați dintr-o țară e să-i ajute pe cei din mijlocul cărora au ieșit”. Și care ar fi cel mai de preț ajutor? Implicarea lor, a celor „luminați” cum le spunea Marin Preda, a elitelor spun eu, în politici publice pentru a găsi cele mai eficiente soluții. Bineînțeles, fiecare om are propria viziune despre viață și poate decide cum să acționeze; or, formarea caracterelor, educația civică, revin nu numai părinților, școlii ci și celor care au reușit în exercitarea profesiei lor. Asta ar însemna solidaritate civică. Elitele, și în ele încadrez Academia de Științe, pot schimba atitudini, pot corecta scara valorilor în societate, pot transmite încredere cetățenilor în viitorul societății în care trăiesc, dorința de implicare în schimbare.

Ca să mergem pe un drum corect, cred ca în viață trebuie să avem jaloane, principii pe care să nu le abandonăm conjunctural și să avem curajul de a folosi oportunitățile care apar. În aceasta văd rolul Academiei de Științe. Pe lângă aportul ce-l aduce cercetarea științifică Academia poate contribui la formarea resursei umane, cea mai importantă într-o societate. Oamenii au nevoie de încredere, de optimism, de exemple pozitive, de solidaritate, de încurajare. Democrația nu este încă bine înțeleasă pentru că nu a fost suficient de bine explicată! Academia de Științe poate și în această privință să-și aducă contribuția; să se treacă de la „fac ce vreau” la „fac ceea ce trebuie și pentru ce am competențe”, fără a încălca drepturile celorlalți, respectând reguli, implicându-se în schimbare. Este insuficient promovată munca. Se poate să reușești în ceea ce îți propui dacă ții cont de competentele deținute, dacă perseverezi, cu multă muncă, cu pregătire profesională, continuă, credință și încredere. Toate aceste lucruri pot fi excelent transmise de Academia de Științe. Statutul academic, competențele trebuie cunoscute și respectate în societate.

Cum s-ar putea găsi soluții optime pentru o societate mai bună? Personal, cred în importanța Academiilor de științe, în implicarea acestora pentru transformarea societăților. M-a impresionat volumul de activități ale Academiei de Științe a Moldovei. Conferințele internaționale cu participarea unor mari personalități, laureați ai premiului Nobel, conferințe, la care sunt invitați și studenți și elevi, sunt importante pentru noua generație. Aceste conferințe, simpozioane, mese rotunde, congrese, deschise spre generația în formare, pot fi una dintre modalitățile implicării la nivel de individ, de cetățean în găsirea soluțiilor optime, în formarea de noi elite. Cultura, cunoașterea și credința sunt piloni importanți în educația civică, profesională, spirituală, atât de necesare unei societăți.

Academiile dețin competențe excelente pentru susținere unui dialog cu noile generații, si cred că Academia de Științe a Moldovei o face cu succes. Instituțiile statului: Guvern, Parlament pot și trebuie să valorizeze și să sprijine activitățile academice. Mass-media are un rol important în diseminarea activității Academiei, în reflectarea a ceea ce face și poate face Academia de Științe pentru societate, pentru oameni. Prin tot ce fac instituțiile publice, politice, trebuie să aducă mai mult bine oamenilor. Academia de Științe prin munca academicienilor, poate aduce un aport important în găsirea soluțiilor.

Trăim o perioadă complicată, la nivel global, european și național. Trebuie să găsim soluții urgente pentru crizele suprapuse care au efecte negative asupra vieții oamenilor. În aceste vremuri tulburi, când au loc conflicte și se pierd vieți omenești, rolul școlii, al educației și al Academiei, care este forul superior în ansamblul instituțiilor de educație, învățământ, cercetare, devine esențial. Iată de ce consider că trebuie să valorificăm mai mult activitatea Academiei de Științe. Amintesc cu mare plăcere Conferința Științifică Internațională „Platforma Europeană pentru Pace”, organizată de Academia de Științe a Moldovei în 24 mai 2022, unde au transmis mesaje laureați ai premiului Nobel din mai multe țări, dar și Președintele Consiliului Științific International, Prof. Dr. Peter Gluckman. Apreciez în mod deosebit inițiativa domnului Academician Mihai Cimpoi de a organiza Congresul International al Eminescologilor – aflat în acest an, la a XI -a ediție. Am avut onoarea să particip la câteva ediții și m-a impresionat amploarea participării, dispersia geografică, dar mai ales consistența Referatelor prezentate de către participanți, indiferent de țara din care proveneau.

Participarea internațională la acțiunile organizate de Academia de Științe validează importanta pe care o are Academia în Republica Moldova și în lume. Închei, accentuând că: Academiile de Științe au un rol esențial în societate, în formarea de elite, în creșterea nivelului de cunoaștere și în păstrarea identității naționale. Felicit întregul colectiv al Academiei și îi doresc mult succes.

Maria Grapini

Membru în Parlamentul European; Vicepreședinta Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului din Parlamentul European; Vicepreședinta Comisiei pentru afaceri politice, drepturile omului și democrație (POL), din cadrul Delegației PE la Adunarea Parlamentara Euronest (Parteneriatul Strategic cu statele din Estul Europei); Membru al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova; Membru în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne; Membru în Comisia pentru control bugetar; Membru în Comisia pentru transport și turism.

Sursa:
Categorie:

Înregistrări online