Medicina personalizată – chemarea timpului

10.12.2020
Vizitatori unici: 951

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, a participat, la 10 decembrie 2020, la deschiderea lucrărilor Conferinței naționale cu participare internațională „Medicina Personalizată: modelul medicinei de viitor”. Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Asociația Medicină Personalizată și Asociația Medicină de Familie din Moldova.

La eveniment au participat dr. Marina Golovaci, secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; dr.hab., prof. Olga Cernețchi, prim-prorector USMF„N. Testemițanu”; dr. Iurie Osoianu, director-adjunct, Compania Națională de Asigurări în Medicină; dr. Valentina Stratan, Șefa laboratorului de imunologie și genetică medicală, Institutul de Oncologie, dr. Boris Gîlca, director-adjunct, Direcția Asistență Socială și Sănătate a mun. Chișinău, co-fondator al Asociației Moldovei de Medicină Personalizată. Conferința a fost moderată de dr.prof. Ghenadie Curocichin, Reprezentant al Republicii Moldova la ICPerMed, fondator al Asociației de Medicină Personalizată din Moldova (AMEDPER). La deschiderea evenimentului dl prof. Curocichin a mulțumit partenerilor pentru susținere, a accentuat importanța conceptului de medicină personalizată și a exprimat speranța că tratamentul personalizat va prinde rădăcini și va avea un traseu de succes în Republica Moldova.

 Invitați de onoare ai evenimentului au fost Igor Pokanevych, șeful Oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova; reprezentanți ai Delegației UE în Republica Moldova, oficiali și specialiști notorii din domeniul medicinei din țară și din România, Ungaria, Spania, Bulgaria, Olanda, Turcia ș.a. La manifestare au participat, de asemenea, experți ai Școlii Europene de Medicină Personalizată și reprezentanți ai partenerilor asociați din Uniunea Europeană și Republica Moldova, la care s-au alăturat, în format online, circa 600 de persoane. Participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu aspecte privind medicina și tratamentul personalizat din experiențe și bune practici europene, și despre faptul cum a evoluat acest domeniu în UE. Potrivit organizatorilor, aceasta a fost prima reuniune de acest gen în Republica Moldova, desfășurată în formatul unei platforme de comunicare și informal. Evenimentul are drept scop valorificarea oportunităților de cercetare, finanțare și implementare a medicinei personalizate în țara noastră.

În mesajul său de salut, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a exprimat, în primul rând, felicitări organizatorilor, pentru faptul că au reușit să organizeze acest for important și actual, în pofida pandemiei și, în general, a timpurilor grele pe care le trăim. „Tematica Conferinței „Medicina Personalizată – modelul medicinii de viitor” este de  mare actualitate. Lumea se dezvoltă în ritm accelerat, tratamentul personalizat, care poate fi abordat ca o chemare a Secolului XXI, este în curs de implementare în multe state ale lumii, iar noi urmează să învățăm din experiența țărilor dezvoltate, să punem în practică cele mai reușite metode de tratament personalizat, eforturi care ar aduce beneficiu fiecărui cetățean, dar și societății în ansamblu”, a menționat președintele AȘM. Academicianul a subliniat și faptul că, conceptul medicinei personalizate posedă un potențial enorm pentru dezvoltarea cercetării, a transferului tehnologic, fortificarea potențialului de sănătate a populației și dezvoltarea economică a țării, inclusiv prin atragerea fondurilor statului, investițiilor private și finanțării din străinătate, dezvoltarea întreprinderilor inovaționale.

„În țările dezvoltate, conceptul de medicină personalizată a obținut susținere la nivel de stat. Un exemplu elocvent poate servi lansarea de către Președintele Statelor Unite a inițiativei „Medicina de precizie” în SUA în 2015 cu misiunea „De a lansa o nouă eră a medicinei, care prin cercetare, tehnologie și politici să permită pacienților, cercetătorilor și furnizorilor să lucreze împreună pentru dezvoltarea îngrijirii individualizate”, cu implicarea Departamentului de sănătate și servicii umane (HHS), Departamentului Afacerilor Veteranilor etc.”, a remarcat președintele AȘM.

„Republica Moldova este țară asociată la programele comunitare și chemarea mea este să beneficiem pe deplin de această asociere, să ne implicăm în realizarea proiectelor de cercetare cu impact regional și european, și prin aceste colaborări să aducem excelența în cercetare în laboratoarele noastre, inclusiv în domeniul ce ține de sănătate, să învățăm din practica europeană și să implementăm la noi acasă cele mai avansate metode ale medicinii personalizate”, a sugerat președintele Ion Tighineanu, salutând evenimentul care oferă posibilitatea de întrunire a experților din mai multe țări pentru a împărtăși experiența proprie și a contribui la trasarea unor direcții de parcurs pentru dezvoltarea medicinii personalizate în țara noastră.

Participanții la primă Conferință de informare și comunicare privind medicina personalizată au fost salutați și de dr. Marina Golovaci, secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care a reiterat că medicina personalizată este un concept nou, dar este unul de viitor care trebuie dezvoltat. „În numele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vreau să confirm susținerea totală a acestui nou concept, pentru că aceasta este abordarea pe care merge întreaga lume și țările dezvoltate. Acesta este viitorul nostru. De aceea, eu salut crearea acestei asociații și sper mult că o să avem de lucru în continuare într-adevăr, în beneficiul pacienților și în favoarea creării unui sistem medical atât cost-eficient, cât și de calitate pentru pacienți”, a declarat oficialul.

În numele comunității academice a USMF „N. Testemițanu”, partcipanții la for au fost salutați de prim-prorector, dr.hab., prof. Olga Cernețchi. „Este un eveniment cu adevărat istoric, de o importanță majoră atât pentru sistemul național de sănătate, cât și pentru Universitate, deoarece este prima reuniune de acest gen în țara noastră, desfășurată în formatul unei platforme de comunicare și informare ce are scop de a valorifica oportunitățile de instruire, cercetare, finanțare și implementare a medicinei personalizate”, a menționat prim-prorectorul USMF, exprimând speranța că această întrunire va constitui î nceputul unei etape calitativ noi în teoria și practica medicală a RM, a unei abordări determinate de progresul accelerat al științei și tehnicii, de implementarea vertiginoasă a tehnologiilor avansate în practica socială. Mai mult, prof. Cernețchi a relevat că o abordare revoluționară, sub acest aspect, ține de medicina personalizată, cu opțiuni noi și inovative de diagnostic, cu tratamente țintite, personalizate și terapii ghidate de răspuns, iar scopul terapiilor personalizate este de a asigura tratamentul potrivit pacientului potrivit, la momentul potrivit. „Fiind mereu deschisă spre inovare, USMF contribuie la dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră prin cercetările realizate în cadrul proiectelor naționale și internaționale, axate pe abordarea personalizată a problemelor de sănătate”, a afirmat prim-prorectorul USMF.

În mesajul său, adresat participanților la conferință, dr. Iurie Osoianu, director-adjunct, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a menționat că, CNAM, ca instrument de finanțare a sistemului de sănătate este foarte interesată să cunoască și să exploreze noi oportunități de cercetare, finanțare și implementare a bunelor practici internaționale în domeniul medicinei personalizate. Acest lucru ar permite accelerarea accesului pacienților la diagnostic, medicamente și tratamente inovatoare. „Suntem ferm convinși că beneficiarii încadrați în sistemul de AOAM ar fi interesați ca acest domeniu să fie dezvoltat în RM, iar noi, ca instituție, am putea crește gradul de transparență și eficientizare în utilizarea banilor publici alocați FAOAM”, a spus reprezentantul CNAM.

Cu un mesaj de salut a fost prezentă și dr. Valentina Startan, Șefa Laboratorului de imunologie și genetică medicală, Institutul de Oncologie, care a contribuit esențial la fondarea Asociației, la consolidarea acestui domeniu, dar și la organizarea evenimentului propriu-zis. Dr. Stratan a adresat felicitări tuturor celor care promovează mesajul medicinei personalizate, prezenți în sală, dar și pe cei care participă online, la conferința care pune în discuție un subiect foarte important. „Dezvoltând tratamentul personalizat, obținem eficiență, o altă calitate a vieții pacientului și o creștere a supraviețuirii. Sigur că la începuturi, la acea etapă când ne-a venit ideea să cream acest domeniu, încă în 2014, ne-a fost foarte greu să găsim specialiști tineri care să cunoască acest domeniu, însă nu a fost și imposibil”, a menționat dr. Valentina Stratan, mulțumind tuturor instituțiilor care s-au implicat și cu care au început cercetările, făcând și o retrospectivă a procesului anevoios parcurs, care iată că s-a soldat cu succes. 

În numele Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a mun. Chișinău, invitații au fost salutați de directorul-adjunct, dr. Boris Gîlca, co-fondator al AMEDPER. Demnitarul a mulțumit partenerilor și colegilor cu care au colaborat și au muncit foarte mult în promovarea medicinei personalizate.

Conferința și-a continuat lucrările în cadrul a trei secțiuni:

Introducere în medicina personalizată – domenii de inovație, moderată de dr. Boris Gîlca;

Înțelegerea și adoptarea medicinei personalizate, moderată de prof. Ghenadie Curocichin;

Beneficiul inovațiilor în medicina personalizată, moderată de dr. Sergiu Popescu, membru al Task Force-ului național de specializare inteligentă, co-fondator al AMEDPER.

A urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri, reuniunea finalizând cu un panel de totalizări și concluzii.

Forul științific a avut loc în Sala de conferințe Diamond, Hotelul Courtyard by Marriott Chișinău, cu conexiune online pe platforma ZOOM. Lucrările conferinței s-au desfășurat în limbile română și engleză, cu traducere sincronă, și transmisă live pe: https://www.privesc.eu 

 

 

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie:

Înregistrări online