- Vizualizări: 67
Pe 5 mai 2025, președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu, a susținut o prelegere publică captivantă în fața a peste 150 de elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Drochia. Evenimentul, parte a campaniei de promovare a științei în școli, a fost marcat de o primire călduroasă, academicianul fiind întâmpinat cu tradiționala pâine și sare și un recital de poezie din partea celor mai talentați elevi din liceu.
În cadrul prelegerii, președintele AȘM a vorbit despre ritmul accelerat al dezvoltării tehnologiilor moderne, subliniind impactul profund al nanotehnologiilor asupra transformărilor majore din ultimele decenii. Acad. Tighineanu a captat atenția auditoriului, explicând modul în care aceste inovații au revoluționat diverse domenii și au deschis noi oportunități pentru viitor. Dezvoltarea accelerată a nanotehnologiilor la nivel global, începând cu anii 2000-2001, l-a determinat pe Acad. Ion Tighineanu să creeze un Centru performant de cercetări în domeniul nanotehnologiei la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde pe parcursul ultimilor 25 de ani multe zeci de tineri au avut posibilitatea să realizeze stagii de cercetare și teze de doctorat, astfel să contribuie la dezvoltarea domeniului nanotehnologiilor. Unele dintre cele mai remarcabile realizări au fost prezentate în cadrul prelegerii, menționând „Litografia cu Sarcină de Suprafață”, micro-nano-motoarele constituite din nanotuburi, Aerogalnitul – primul material artificial care denotă proprietăți duale hidrofile și hidrofobe, adică concomitent atrage și respinge apa, ș.a.
Adresându-se elevilor, academicianul a evidențiat frumusețea și importanța muncii de cercetare. „Cercetarea este o activitate captivantă. Unii aleg să o urmeze toată viața, alții pe perioade mai scurte, dar în orice caz, ea contribuie enorm la dezvoltarea multilaterală a personalității”, a declarat președintele ASM. Prin aceste cuvinte, el a încurajat tinerii să fie curioși și să se implice în activități de cercetare, subliniind rolul acesteia în formarea unei gândiri critice și inovatoare, deschizând oportunități profesionale la nivel internațional. În discuții cu colectivul de profesori, președintele AȘM i-a îndemnat pe aceștia să identifice elevii talentați și să îi motiveze pentru a descoperi universul cunoașterii, oferindu-le tot sprijinul necesar, inclusiv prelegeri multidisciplinare și colaborarea cu instituțiile de cercetare.
Evenimentul de la Drochia reprezintă un pas important în misiunea Academiei de Științe a Moldovei de a inspira noua generație să descopere și să aprecieze știința, consolidând legătura dintre mediul academic și tinerii dornici de cunoaștere.
Cristina BUMBU