- Vizualizări: 84
Revista Regal Literar, aflată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a consemnat zilele acestea cea de-a cincea aniversare de la fondarea sa. Conform tradiției, publicația a apreciat într-un mod inedit meritele și performanțele culturale ale scriitorilor și promotorilor științei și culturii în spațiul românesc și la nivel international.
Cu prilejul aniversării, Regal Literar (director fondator al proiectului Claudiu Dumitrache), în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Radio România 3Net – Florian Pittiș, a conferit traditional premii principale și speciale la diverse categorii, precum poezie, proză, eseu, critică, publicistică, jurnalism cultural, știință, proiecte literare sau culturale. În cadrul evenimentului, au fost nominalizați laureații marilor premii Opera Omnia, Cartea Anului, Regal Literar și Distincțiile Culturale, precum și ai altor distincții sau premii speciale pentru proiecte culturale. Premiile aniversare Regal Literar, în opinia Președintelui Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, membru de onoare a AȘM, Director de Onoare al proiectului fondat în anul 2020, constituie „un podium cultural de înalt nivel”.
Cea de-a cincea ediție a Premiilor Regal Literar a coincis, în acest an, cu marcarea a trei evenimente de anvergură: Anul Eminescu, Centenarul Patriarhiei Române și Anul Național al Copilului. În acest context, revista a conferit distincții speciale autorilor care promovează în operele lor crezul eminescian, spiritualitatea ortodoxă și inocența copilăriei.
Marele Premiu Opera Omnia, instituit pentru prima dată în acest an, a fost acordat unor personalități notorii din domeniile științei și culturii din România și Republica Moldova. Aducem sincere felicitări și urări de sănătate, inspirație și multe bucurii ale creației laureaților premiilor revistei Regal Literar, ediția aniversară – 2025, printre care se regăsesc și unii membri ai Academiei de Științe a Moldovei.
Mem. cor. al AȘM Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM, conducător al Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte, a fost distins cu Premiul Opera Omnia pentru contribuția de prim rang la consolidarea poeziei românești din Basarabia, printr-o operă lirică de mare intensitate și rafinament, precum și pentru rolul său emblematic în promovarea limbii române și a valorilor culturale în spațiul Republicii Moldova.
Doamnei Elena Prus, mem. cor. al AȘM, prorector pentru cercetare științifică și studii doctorale, ULIM, i-a fost acordat Premiul Opera Omnia pentru contribuția valoroasă la dezvoltarea studiilor literare comparate și hermeneutice, prin cercetări aprofundate asupra literaturii franceze și universale, care au deschis noi orizonturi în înțelegerea poeticii moderne și a identității culturale în spațiul european.
Premiul Opera Omnia i-a fost conferit mem. cor. al AȘM Gheorghe E. Cojocaru, membru de onoare al Academiei Române, director al Institutului de Istorie, USM, pentru lucrările prin care aduce o contribuție valoroasă la recuperarea memoriei istorice și la afirmarea identității românești în spațiul basarabean.
Premiul Opera Omnia constituie o recunoaștere simbolică din partea unei comunități care se inspiră din opera autorului consacrat, considerând-o un model de valoare, și care se ghidează după valorile regăsite în aceasta.
Premiul „Luceafărul – 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu” în contextul Anului Eminescu a fost acordat academicianului Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, Președinte al Consiliului Consultativ al Academicienilor din cadrul AȘM, pentru contribuția excepțională la studierea, promovarea și universalizarea operei lui Mihai Eminescu, printr-o activitate eminescologică remarcabilă, încununată de lucrări academice de referință și de o misiune inedită în susținerea valorilor eminesciene în spațiul românesc și internațional.
Laureată a Disticției Culturale a fost nominalizată dna Doina Dabija, în semn de apreciere pentru cariera dedicată publicisticii și poeziei autentice, atat în calitate de autor, cât și de redactor‑șef al revistei „Literatura și arta”, președintă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (Filiala Chișinău) și președintă a Fundației Culturale pentru Literatură și Artă, prin care susține formarea cititorului și dezvoltarea culturii literare în spațiul românesc. Aceeași distincție i-a fost conferită și dnei Iuliana Gorea-Costin pentru misiunea de promovare a culturii, literaturii și spiritualității românești, realizată cu excelență atât în spațiul românesc, cât și la nivel internațional, precum și pentru valorificarea moștenirii culturale a maestrului Eugen Doga prin proiectul editorial „Eugen Doga – Mergând după soare”.
Cu Premiul „Nicolae Dabija”, instituit cu prilejul celei de-a 77-a aniversări de la nașterea marelui scriitor, poet, istoric literar și om de cultură basarabean, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, Director de Onoare in memoriam al redacției Regal Literar – Chișinău, a fost distinsă dna Alexandra Drestaru pentru romanul „Zorii primului Apus” (volumul III din tetralogia „Haiducul din Cetate”), editura Petale Scrise, 2024.
Mai multe detalii referitor la Laureații premiilor revistei Regal Literar, ediția aniversară – 2025, pot fi accesate la linkul https://regal-literar.ro/2025/07/16/laureatii-premiilor-regal-literar-editia-aniversara-2025/.
Svetlana Micu