Știința agricolă între secetă și COVID-19: Caz de succes în interacțiunea savanților cu autoritățile publice

13.12.2020
Vizitatori unici: 869

Anul 2020 a fost un an de grea cumpănă inclusiv pentru sectorul agrar din Republica Moldova. Situația pandemică declarată în primăvară a fost urmată de o secetă dezastruoasă, soldată cu pierderi catastrofale practic pentru toate culturile agricole. În situația creată, oamenii de știință din domeniul agriculturii aveau de spus un cuvânt greu și ei s-au pronunțat prompt. La 12 mai 2020, la inițiativa Președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu, în cadrul platformei științifice de comunicare „Securitatea alimentară și siguranța alimentelor”, lansată de Academia de Științe a Moldovei în martie 2020 sub conducerea dr. hab., prof. univ. Rodica Sturza, a fost organizată prelegerea „Diminuarea impactului negativ al pandemiei COVID-19 și secetei în agricultură”, susținută de subsemnatul în Sala Azurie, la care au participat factori de decizie de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Președinție (https://asm.md/diminuarea-impactului-negativ-al-pandemiei-covid-19-si-secetei-agricultura-o-lectie-publica-de). În cadrul lecției publice, am punctat unele lacune și probleme, precum și am enumerat măsurile urgente care urmau a fi întreprinse pentru a salva sectorul agrar și a ameliora situația. Astfel, setul de acțiuni includea următoarele:

1) Necesitatea restabilirii sistemului de producere a semințelor de origine autohtonă, care sunt mai adaptate la schimbările climatice provocate de încălzirea globală;

2) Modernizarea sistemului de agricultură în vederea obținerii recoltelor scontate și restabilirii concomitente a fertilității solului, care contribuie la sporirea competitivității producătorilor agricoli prin reducerea dependenței de importurile industriale costisitoare și cu consecințe negative asupra mediului ambiant și al sănătății oamenilor;

3) Tranziția la un sistem de agricultură durabilă, inclusiv ecologică, capabilă să acorde servicii ecosistemice și sociale.

De menționat că toate recomandările expuse și prezentate în cadrul prelegerii publice au fost remise spre examinare în adresa MADRM și a Guvernului (https://asm.md/masuri-necesare-de-intreprins-vederea-diminuarii-impactului-pandemiei-covid-19-si-secetei-asupra), care erau la curent cu situația precară din domeniu datorită primelor conferințe video, organizate la inițiativa Prim-ministrului Republicii Moldova, dlui Ion Chicu, și a Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dlui Ion Perju.

La 9 iunie, Prim-ministrul Republicii Moldova a organizat repetat o videoconferință cu instituțiile științifice de profil și producătorii agricoli din diferite raioane pentru a discuta măsurile de depășire a consecințelor secetei și de asigurare a securității alimentare a țării. A urmat o serie de emisiuni la posturile naționale de radio și TV pe subiectele în cauză, actualitatea problemelor abordate de instituțiile științifice din țară fiind în sfârșit auzită de conducerea de vârf a statului.

Pe 23 iulie curent, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” (ICCC) a fost vizitat de Prim-ministrul Republicii Moldova, dl. Ion Chicu, Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dl. Ion Perju, secretarul general de stat din cadrul MADRM, dl. Mihail Machidon, care au avut posibilitatea de a se documenta din primele surse despre prioritatea soiurilor și hibrizilor autohtoni pentru diferite culturi de câmp în condiții de secetă.

În scurt timp, pe 20 august 2020, Prim-ministrul Republicii Moldova a efectuat o vizită de lucru la ICCC „Selecția”, unde a fost luată decizia de a transmite terenurile aflate în gestiunea Stațiunii Tehnologico-Experimentale Bălți (ea fiind în proces de insolvabilitate), către deținătorul lor oficial și legitim – ICCC „Selecția”, în vederea restabilirii sistemului de producere a semințelor de origine autohtonă de calitate înaltă.

La etapa actuală, au fost întreprinse toate măsurile necesare pentru pregătirea terenurilor transmise Institutului și însămânțarea ogorului de toamnă cu culturi cerealiere de toamnă. În aceste condiții, a crescut responsabilitatea ICCC „Selecția” pentru crearea soiurilor și hibrizilor competitivi și adaptați la schimbările climatice în scopul asigurării sectorului agrar din Republica Moldova cu material semincer de calitate înaltă de origine autohtonă, în vederea reducerii importului de semințe din străinătate. După mulți ani de batere a pasului pe loc, grație conlucrării eficiente dintre cercetătorii științifici și autoritățile publice centrale și locale, au apărut șanse reale pentru știința agricolă autohtonă de a reveni la misiunea ei primordială de promovare cu responsabilitate a progresului tehnico-științific în ramură.

 

Prof. univ., dr. hab. Boris BOINCEAN

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Bălți

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online