Știința în mass-media

Îndemn la consolidarea comunității academice la nivel național pentru crearea vocii științei

29.12.2023

Bună Dimineața // Ion Tighineanu, președintele AȘM: La nivel național trebuie să creăm acea voce a științei

Academia de Științe a Moldovei este instituția publică de interes național, ce întrunește personalități cu realizări deosebite în domeniile cercetării, renovării și culturii.

Vizitatori unici: 1570

Problemele domeniului cercetării abordate la emisiunea "Spațiul public" din 8 noiembrie

09.11.2023

În ajunul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare (10 noiembrie) mai multe probleme ce țin de domeniul cercetării și inovării au fost puse în discuție în cadrul emisiunii "Spațiul public" moderată de Tatiana Fiser,  Instituția Publică Compania „Teleradio Moldova”. 

Vizitatori unici: 508

Noutăți editoriale: monografia colectivă „Emerging Developments and Environmental Impacts of Ecological Chemistry”

08.05.2020
N.E.

Recent (martie 2020), editura IGI Global, SUA  a scos de sub tipar monografia colectivă „Emerging Developments and Environmental Impacts of Ecological Chemistry” (Eds. Gheorghe Duca, Ashok Vaseashta).

Vizitatori unici: 1219

ZdG: Poate fi elaborat un vaccin în R. Moldova? Președintele AȘM, despre activitatea cercetătorilor pe timp de pandemie

14.04.2020
asm-foto

„Experți în domeniu avem, dar elaborarea unui vaccin necesită investiții serioase și laboratoare virusologice echipate după cele mai moderne standarde internaționale. Cred că realizarea unui atare obiectiv în condițiile actuale ale țării noastre nu este posibilă”, a precizat președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Ion Tighineanu, într-un interviu acordat pentru ZdG. ...

Vizitatori unici: 1194

Premierul Ion Chicu a avut o discuție cu Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei

05.02.2020

Ion Tighineanu a informat prim-ministrul despre realizările cercetătorilor din Moldova, problemele care le confruntă și planurile pentru perioada următoare.


Șeful Executivului i-a confirmat președintelui AȘM că este la curent cu problemele sectorului, menționând, în special, insuficiența cadrelor tinere în cercetare: „Cred că strategiile și planurile noastre pe domeniu trebuie să fie concentrate pe atragerea tinerilor în cercetare.”

Vizitatori unici: 1267

Academia de Științe a Moldovei își restabilește încrederea societății (sondajul sociologic Vox Populi „Anul 2019 în opinia populației din Republica Moldova”)

17.01.2020

A devenit deja un deziderat bine știut că pentru a iniția procese de schimbare cu succes – fie la nivel de fiecare persoană în parte, fie la rang de instituție sau colectiv – nu este suficient să așteptăm ziua de luni, o anumită dată calendaristică sau să vină un an nou. Adevărul e că sunt necesare și importante dorința de a produce aceste transformări, gradul de implicare a fiecărui în parte, responsabilitatea asumată pentru aceste schimbări și înnoiri.

Vizitatori unici: 1325

Înregistrări online