Un lot de carte științifică donat este ca o mână prietenească întinsă spre Academia de Științe

31.03.2023
Vizitatori unici: 751

În perioada 29-31 martie 2023, o delegație din partea Academiei Române, condusă de președintele Secției de Științe Agricole și Silvice, acad. prof. Doru Pamfil a efectuat o vizită de lucru în secția respectivă de competență a Academiei de Științe a Moldovei. Aceste două structuri cu profil agrobiologic ale celor două Academii colaborează de mai mult timp, în conformitate cu Memorandul și Planul de Acțiuni comune. Din delegație mai fac parte profesorii doctori Valeriu Cotea și Florin Stănică – ambii membri corespondenți ai Academiei Române, dr. Costel Dolocan – secretar științific al Secției de Științe Agricole și Silvice. Din partea gazdelor, responsabil de realizarea acestei vizite a fost numit conducătorul Secției Științe ale Vieții, acad. Boris Găină, vicepreședinte al AȘM.

Potrivit Programului de lucru, delegația română a vizitat Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, unde au luat cunoștință cu unele rezultate ale cercetărilor și, în contextul dat, au făcut un schimb de opinii. 

Un moment important l-a constituit masa rotundă a secțiilor celor două academii, unde a fost discutat Planul de Acțiuni comune pentru anul 2023 și în perspectivă. În cadrul acesteia, într-un format mai larg, gazdelor le-a fost înmânat un lot de carte științifică pentru cercetătorii din domeniul agrobiologic .

Prezent la întâlnire, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a remarcat relațiile strânse de colaborare cu Academia Română, de unde s-a întors recent, care întotdeauna a fost alături la bine și la greu. Președintele a amintit și de importantele evenimente, care s-au produs la noi, în prima lună de primăvară: adoptarea deciziei de Parlamentul Republicii Moldova din 16 martie 2023, prin care sintagma „limba română” se introduce în toate actele legislative, inclusiv în Constituție; organizarea Simpozionul științific cu genericul  „Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise, evoluții, adevăr“; consemnarea, printr-o prelegere publică,  la 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România – la 105-a aniversare. Pentru desfășurarea activității în continuare a Academiei de Științe a Moldovei o semnificație aparte a avut și Adunarea Generală a AȘM din 10 martie curent, în cadrul căreia au fost aleși 19 noi membri corespondenți ai AȘM, fiind astfel consolidat potențialul intelectual al Academiei. Martie, pe bune, a fost plin cu evenimente memorabile.

În altă ordine de idei, acad. Ion Tighineanu a atras atenția că, în situația în care știința din R. Moldova are un suport financiar destul de modest, participarea împreună cu cercetători din România și alte țări la proiecte comune ale Uniunii Europene este foarte importantă pentru noi. Astfel, finanțarea extrabugetară ar consolida bugetul institutelor de cercetare.

Un moment festiv al acestei mese rotunde a constituit înmânarea Medaliei „Nicolae Milescu Spătarul” academicianului Doru Pamfil, doctor în agronomie, președintele Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române, pentru contribuții semnificative la dezvoltarea raporturilor de colaborare științifică bilaterală moldo-română în domeniul agriculturii și silviculturii și cu prilejul aniversării a 70-a de la naștere. Președintele AȘM i-a adus felicitări și urări de bine omagiatului.

În luarea sa de cuvânt, acad. Doru Pamfil a adus mulțumiri pentru onoarea de a fi menționat cu această distincție academică. În continuare, înaltul oaspete s-a referit la descrierea lotului de carte științifică donat Academiei de Științe, precizând că au fost aduse 563 de cărți din volumul total de 1000, restul urmând să fie transportate spre Chișinău la următoarea întâlnire. Această donație de carte din partea Academiei Române și Universității Științele Vieții din Iași o considerăm ca o mână prietenească întinsă spre Academia de Științe a Moldovei, a subliniat în încheiere acad. Doru Pamfil.

 

Tatiana ROTARU

 

 

 

  

 

 

Sursa:
Categorie:

Înregistrări online